Reuters: R. Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la UE

15 decembrie 2021, 20:14 Externe 227
Maia Sandu și Ursula von der Leyen.  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Liderii Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova s-au întâlnit la Summitul „Parteneriatului Estic” de la Bruxelles, unde „au făcut lobby” pentru a li se permite să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Summitul de o zi din „Parteneriatul Estic” de la Bruxelles evidențiază succesul limitat pe care UE l-a obținut în relația sa cu cele șase republici ex-sovietice invitate, în timp ce Rusia consideră că toate cele șase se află în curtea sa, acolo unde are cele mai mari interese de securitate, notează sursa.

Dintre cele șase, Georgia, Moldova și Ucraina sunt implicate în dispute teritoriale cu Moscova. Liderii Armeniei și Azerbaidjanului participă la summit, dar nu caută aderarea la UE.

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko, lovit de sancțiunile occidentale din cauza palmaresului său în domeniul drepturilor omului nu participa la summit.

Jurnaliștii de la Reuters menționează că au văzut extrase dintr-un proiect de declarație la summit-ul final, care urmează să fie publicat mai târziu miercuri și care arată că UE „va recunoaște aspirațiile europene și alegerea europeană” a celor cinci țări în cauză.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media