ULTIMA ORĂ/ Dosarul Direcției 5: Damir și Cojocaru, eliberați din arest de la Penitenciarul 13. Ce măsuri preventive au aplicat magistrații

26 ianuarie 2022, 15:02 Justiție 342
Dorin Damir și Valeriu Cojocaru.  Sursa: zdg.md

Finul oligarhului Plahotniuc, Dorin Damir, și șeful suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii figuranți în dosarul fostei „Direcții 5” a MAI, au fost eliberați din arest în penitenciar. Într-o ședință de judecată care a avut loc astăzi la Judecătoria Centru, sediul Buiucani, magistrații au decis ca Dorin Damir să fie transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar Cojocari - sub control judiciar.

„Judecătorii au respins demersurile procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului în privința a celor doi inculpați pe dosarul angajărilor fictive în fosta Direcție nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratul General al Poliției al MAI. Astfel, în privința președintelui asociației FEA, magistrații au dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, deși procurorii solicitaseră menținerea arestului preventiv. În ceea ce privește fostul șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, în privința acestuia a fost dispus controlul judiciar, pentru 60 de zile”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Deocamdată, instanța a pronunțat doar dispozitivul deciziei, fără partea motivantă. Totuși, potrivit legii, procurorii sunt în imposibilitate să o conteste la Curtea de Apel.

Anterior ședința de judecată a fost amânată din motivul grevei avocaților.

Potrivit procurorilor, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (finul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată). Mai multe detalii AICI.

Până acum, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru s-au aflat în arest la Penitenciarul 13 din Chișinău.

Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media