15 ianuarie - ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale: 172 de ani de la nașterea poetului. Mesajul ministrului Culturii

15 ianuarie 2022, 09:45 Cultură 1556
Mihai Eminescu.  Sursa: diez.md

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu. Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet. Tot astăzi se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). „Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional. Data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, deşi informaţiile privind acest subiect variază.

Eminovici Mihai era cel de-al șaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, și ai Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu.

A debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit și a scris literatură și a lucrat ca jurnalist.

Din 1866 şi până în 1869, a călătorit prin Transilvania până în București, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, cu oameni şi obiceiuri.

În 1867, s-a angajat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor și copist la Teatrul Național din Bucureşti, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie şi proză şi să facă traduceri. În 1968 începea proiectul de roman „Geniu Pustiu”.

Studiile de la Viena şi Berlin și cum a cunoscut-o pe Veronica Micle

Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis „auditor extraordinar” la facultățile de filosofie și drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici şi o va cunoaște pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicaţia Convorbiri literare. Între anii 1872 și 1874 a fost student „extraordinar” la filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene.

În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași, iar Eminescu preda și logică, la Institutul academic, în locul lui A. D. Xenopol.

În 1875, rămas fără slujbă, Eminescu a primit postul de corector și redactor al părții neoficiale la Curierul de lași, unde numeroase rubrici erau realizate de el fără semnătură. A frecventat cu regularitate ședințele Junimii, unde l-a introdus și pe Ion Creangă. Tot în această perioadă s-a îndrăgostit de Veronica Micle.

În 1877, era invitat să intre în redacția ziarului Timpul, iar Eminescu a părăsit Iașiul și a venit la București, unde s-a dedicat gazetăriei. În 1880 era redactor-șef al publicației. Din această perioadă datează unele dintre marile lui poeme, precum „Scrisorile” şi „Luceafărul”.

Pe 6 august 1879 a murit Ștefan Micle, iar văduva acestuia, Veronica, a venit la București, şi-au făcut planuri de căsătorie, la care poetul a renunţat în anul următor.

În ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme în spital, cu diagnosticul de manie „acută”, starea sănătăţii lui fiind precară de foarte mulţi ani. Potrivit mai multor specialişti, printre care şi criticului Nicolae Manolescu, Eminescu suferea de psihoză maniaco-depresivă. În toamna anului 1883, Eminescu era trimis la un sanatoriu din Viena. În primăvara anului următor, Eminescu s-a întors la Iaşi, dar în noiembrie era internat în Spitalul Sfântul Spiridon din oraş.

Moartea ui Mihai Eminescu și opera literară

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii.

În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române.

Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparţinând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată şi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant.

Ca un element insolit, potrivit World Records Academy, „Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. „Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi...) drept o combinaţie între „Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (dramă romantică), „Star Trek” (conţine divertisment SF) şi "Love Story" (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) - toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea”, notează cei de la WRA.

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale în Republica Moldova

Ziua Națională a Culturii este marcată în țara noastră din 2012 și are drept scop de a promova cultura, arta, și efortul academic. În acest sens, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu un mesaj .

Dragi oameni de cultură,

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru mine să vă adresez astăzi felicitări, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Am cele mai sincere și profunde sentimente de respect și admirație pentru talentul dumneavoastră, pentru munca pe care o faceți și pentru curajul cu care înfruntați greutățile. Adresez acest mesaj tuturor celor care au ales în viață misiunea de a sluji Cultura: poeților și prozatorilor noștri, editorilor, dar și celor care au grijă să ajungă cartea la cititor: bibliotecarilor și librarilor; mă adresez tuturor oamenilor de teatru: actorilor, regizorilor, scenografilor, artiștilor de operă și balet, dansatorilor, dar și celor care fac posibil, din punct de vedere tehnic, ca minunea să se întâmple în scenă; regizorilor de sunet și lumini, lucrătorilor de scenă, plasatorilor și garderobierilor. Mă adresez tuturor celor care au hotărât să-și dedice viața cinematografiei, sferei care-mi este atât de aproape de suflet.

Mă adresez instituțiilor de învățământ artistic, Academiei de muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și celor care participă la formarea de viziuni artistice de la cea mai fragedă vârstă: educatorilor și profesorilor din Școlile de Artă. Mă adresez celor care descoperă și valorifică tot ce înseamnă tradiție, obiceiuri, folclor și le transmit noilor generații, și totodată tuturor oamenilor implicați în industria turismului, care fac din această moștenire, un punct de atracție și de promovare a imaginii țării.

Nu pot să-i trec astăzi cu vederea și pe cei care sfidează provocările timpului: muzeografii și restauratorii.Mă adresez oamenilor care fac posibil actul de cultură, în condiții deloc ușoare, iarna în frig, vara pe zăpușeală, în pofida impedimentelor de natură financiară sau politică. Mă refer aici la managerii instituțiilor culturale, dar și la toți slujitorii fideli ai Caselor de Cultură din toate localitățile”, se arată în mesajul ministrului Prodan.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul „nepereche” al neamului românesc ori acela că personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu - nu doar în literatură, ci şi în jurnalism ori în filosofie - i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media