LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 191. Kremlinul a avertizat că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun limite de preț pentru resursele energetice ale Rusiei; Schimb de prizonieri în Donețk

2 septembrie 2022, 08:03 Ucraina 315
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 191-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Vladimir Zelenskiy susţine că există „dovezi clare” că „Rusia a încercat să deturneze misiunea AIEA” de la centrala nucleară Zaporojie. Preşedintele de la Kiev insistă asupra importanţei demilitarizării teritoriului respectiv şi plasarea acestuia sub contorlul specialiştilor ucraineni.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după inspecţia de la Zaporojie. O parte a echipei sale va rămâne la centrala nucleară şi în următoarele zile.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Putin a dat ordinul de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk până pe 15 septembrie.
În august, Ucraina a exportat 4 milioane de tone de produse agricole; în total, în țară există aproximativ 35 de milioane de tone.

UPDATE 19:57. Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut, până acum, cu 54,5% în sezonul 2022-2023, la 4,16 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, potrivit Reuters.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile sale de la Marea Neagră, o rută-cheie pentru transporturi, au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza acordului dintre Moscova și Kiev, intermediat de ONU și Turcia.


UPDATE 19:18. În contextul în care miniştrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că „radiația n-are nevoie de o viză” să treacă granițele, transmite agenția rusă de presă RIA Novosti.

„Reprezentanții Uniunii Europene ar trebui să se gândească la problemele de securitate nucleară și de mediu și să nu vină cu noi modalități de a-i enerva pe ruși”, a transmis Maria Zaharova.

„Europenii ar trebui să-și se îndrepte eforturile către a păstra siguranța și sănătatea propriilor cetățeni. Și având în vedere că ecologia a devenit agenda dominantă în ultimii ani, ar trebui ca liderii occidentali să vorbească mai mult despre ea. Dar nu. În fiecare zi ei vorbesc de vize”, a reacționat reprezentanta diplomației ruse.


UPDATE 18:18. O femeie de 31 de ani din estul Ucrainei a fost arestată sub acuzația că a dezvăluit serviciilor rusești de informații date de poziționare ale unității în care se află soțul ei, precum și ale altor obiective militare, a anunțat vineri serviciul ucrainean de informații SBU, potrivit Reuters.

Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este din regiunea Dnipropetrovsk. Ea este acuzată că a furnizat rușilor informații despre locația unor clădiri militare și echipamente de pe linia frontului din regiunile Donețk și Zaporojie, a arătat SBU într-un comunicat.

Potrivit serviciului de informații, femeia își întreba soțul aflat pe front despre locul unde se află unitatea lui. „Ea transmitea informațiile pe care le primea prin aplicații de mesagerie către serviciile rusești de informații, care le foloseau pentru a iniția lovituri de artilerie și atacuri aeriene”, se mai precizează în comunicat.


UPDATE 17:42. Statul Major ucrainean a anunţat joi că președintele rus Vladimir Putin a prelungit termenul limită pentru ca forțele ruse să cucerească regiunea Donețk până la 15 septembrie, iar forțele ruse efectuează mai multe relocări de arme şi soldaţi pentru a îndeplini acest obiectiv, potrivit ISW. Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Ucrainei, Oleksiy Gromov, a declarat că forțele ruse încearcă să crească numărul de soldaţi la vest de orașul Donețk Forțele ruse au desfășurat două batalioane tactice în direcția frontului la Vest de Zaporojie din Belgorod, care ar putea sprijini reluarea operațiunilor ofensive rusești în Donbas.

Gromov a mai declarat că oficialii militari ruși continuă să formeze Corpul 3 de armată pentru a fi dislocat în regiunea Donețk pentru reluarea ofensivei. Gromov susţine că nu este clar dacă toți militarii mobilizați din Corpul 3 Armată au urmat pregătire militară. Forțele ruse au câte un batalion tactic în direcțiile Slaviansk și Nikolaev. Filmări obţinute de RFE/RL arată că ruşii au transferă convoaie militare în sudul Ucrainei pe podul Strâmtorii Kerci.


UPDATE 16:50. Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporiojie (ZNPP), a postat pe Telegram un mesaj în care spune că reactorul numărul cinci, care a fost închis ieri ca măsură de precauție de urgență în urma bombardamentelor din apropiere, a început să funcționeze din nou.

„Unitatea electrică numărul cinci din ZNPP, care a fost oprită ieri dimineață ca urmare a unui alt bombardament cu mortar de către forțele de ocupație ruse la locul ZNPP, a fost conectată la rețeaua electrică la ora 13:10, iar capacitatea este în curs de actualizare. În prezent, la stație funcționează două unități electrice, care produc energie electrică pentru nevoile Ucrainei. Nu există comentarii cu privire la funcționarea echipamentelor și a sistemelor de securitate. Vă reamintim că reprezentanții misiunii AIEA își continuă activitatea la Zaporojie”, se menționează în mesaj.


UPDATE 16:20. Potrivit ministrului polonez al Educației, Przemysław Czarnek, aproximativ 185.000 de copii ucraineni care au fugit de război au început noul an școlar în Polonia.

Czarnek a declarat pentru radioul RMF FM că acesta este cu 7.000 mai puțin decât numărul copiilor ucraineni care erau în școlile poloneze pe 24 iunie, când s-a încheiat ultimul an școlar.

Potrivit ministrului, acest lucru se datorează faptului că copiii se întorc în Ucraina, iar mai mulți elevi se întorc la școlile lor ucrainene prin cursuri online.

Potrivit estimărilor guvernamentale, în Polonia există în prezent între 700.000 și 800.000 de copii ucraineni de vârstă școlară.


UPDATE 16:05. Trupele ucrainene au „împins înapoi” forțele ruse în „mai multe puncte” din jurul Hersonului de când Kievul și-a lansat mult așteptata contraofensivă cu scopul de a relua provincia de sud, potrivit oficialilor occidentali.

Oficialii estimează că aproximativ 20.000 de soldați ruși se află în regiunea de sud și avertizează că este prea devreme pentru a determina dacă contraatacul Ucrainei funcționează.


UPDATE 15:46. Un alt schimb de prizonieri de război între Ucraina și Rusia a avut loc astăzi în regiunea Donețk, a anunțat sediul coordonator ucrainean pentru tratamentul prizonierilor de război, scrie BBC.

„14 apărători ucraineni s-au întors acasă. Printre ei, 10 din brigada 58 separată mecanizată (OMBR) și patru din brigada 30 mecanizată. Au fost capturați de forțele de ocupație în această primăvară. Printre cei eliberați se numără un ofițer și un medic militar”, se menționează în declarație.


UPDATE 14:56. Kremlinul a avertizat că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun limite de preț pentru resursele energetice ale Rusiei, potrivit The Guardian.

Dacă liderii G7 decid să impună plafoane de preț pentru petrolul rusesc, aceasta va duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului, a spus acesta.

„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre destinatarii petrolului rusesc. Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii non-piață”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de mișcare va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere”, a mai adăugat acesta.

Comentariile lui Peskov au venit în timp ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este timpul ca UE să ia în considerare un plafon similar de preț pentru achizițiile de gaze rusești.

„Cred cu tărie că acum este timpul pentru un plafon de preț al gazelor rusești către Europa”, a spus von der Leyen.


UPDATE 14:45. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa”, le-a spus jurnaliştilor von der Leyen, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania.


UPDATE 14:25. Rusia a confirmat că va permite inspectorilor internaționali AIEA să rămână permanent la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, a confirmat trimisul rus la Viena, Mihail Ulianov, scrie BBC.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a avertizat vineri că inspectorii AIEA nu vor putea evalua corect situația, deoarece nu li s-a permis să intre în centrul de criză al centralei. Aici se coordonează acțiunile în caz de urgență, iar aici, potrivit părții ucrainene, este staționată armata rusă.


UPDATE 14:05. Complexul sportiv „Lokomotiv” din Harkiv a fost ținta unui atac cu rachete.

„În jurul miezului nopții, rușii au tras cu cu rachete S-300 și au distrus clădirea complexului sportiv Lokomotiv din raionul Holodnogorsk”, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkiv.

Potrivit lui Sinegubov, o piscină și un club modern de box, care s-au deschis abia în februarie a acestui an, au fost distruse în urma bombardamentelor. „Aceasta este o arenă sportivă mondială unde care s-au antrenat campioni la înot sincronizat. Vedete mondiale în diverse sporturi, medaliați olimpici au evoluat între aceste ziduri", a subliniat Sinegubov.


UPDATE 13:40. Rusia ar putea trimite încă aproximativ 300.000-350.000 de soldați pentru a lupta Ucraina. Potrivit lui Vadim Skibitsky, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Rusia se confruntă cu un deficit de trupe de la începutul războiului la scară largă, în timp ce multe unități sunt ocupate cu lucrări de pază a instalațiilor Kremlinului în țară și în străinătate.

„În armata rusă, multe unități efectuează doar protecția și apărarea obiectelor atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și în afara granițelor acesteia. În plus, Rusia are un contingent puternic în Siria. Rusia are o rețea extinsă de baze militare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv Armenia și Tadjikistan, un contingent în Nagorno-Karabah și un contingent în Kazahstan. Astfel, dacă puneți totul cap la cap, reiese că mai are 300-350 de mii de soldați, pe care Rusia îi poate folosi în războiul împotriva Ucrainei”, - a spus reprezentantul informațiilor militare al Ucrainei.

Lipsa de personal în forțele armate ale țării teroriste s-a manifestat clar după numeroasele pierderi umane suferite de ocupanți încă din primele zile de război. Potrivit lui Vadim Skibitsky, în martie-aprilie, Moscova a luat decizia de a folosi în operațiunile de luptă doar militarii care au semnat contractele relevante cu forțele armate ale Federației Ruse. Când ocupanții au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de militari morți și răniți, au fost mai puțini oameni dispuși să încheie un contract pentru serviciul militar în Federația Rusă.


UPDATE 13:20. Pe internet a fost distribuit o înregistrare audio care ar conține o convorbire a unui presupus militar rus cu soșia sa. În materialul audio, soldatul îi spunei soției sale că ofițerii și comandanții din unitatea sa urmează să depună armele și să părăsească războiul.

Convorbirea lor telefonică ar fi fost interceptată de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, transmite Ukrinform. „După 15 septembrie, infanteriștii și ofițerii noștri contractați vor depune armele și vor refuza să lupte”, spune soldatul rus.

Soția se interesează dacă vor fi pedepsiți, la care bărbatul răspunde că în cazul dezertării întregii unități, „nimeni nu va păți nimic”.


UPDATE 13:05. În Crimeea ocupată, în cadrul „lecțiilor de patriotism” de la 1 septembrie, liceenii ar fi fost fost încurajați să intre în rândurile armatei ruse, scrie Oleksiy Tilnenko, președintele Consiliului de administrație al ONG-ului „CrimeaSOS”.

„La 1 septembrie, la lecțiile de patriotism din școlile din Simferopol, așa-zișii „eroi” ai așa-zisei „operațiuni speciale” au vorbit despre perspectivele în serviciul contractual în rândurile armatei ruse. Astfel, elevii de liceu sunt recrutați în armata rusă după terminarea studiilor”, a spus Tilnenko.

El a subliniat că, încurajând școlarii să se alăture armatei Federației Ruse, ocupanții nu țin cont de cel puțin șase norme de drept internațional. KrymSOS a reamintit că în iulie Duma de Stat a Rusiei a introdus o modificare a legii privind serviciul militar, care permite încheierea de contracte cu cei care nu au efectuat serviciul militar.


UPDATE 12:55. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a petrecut joi câteva ore la centrala nucleară Zaporojie. „Evident, integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori... Acest lucru nu poate continua”, a spus el reporterilor când s-a întors pe teritoriul controlat de Ucraina.

Grossi a spus că a putut să se plimbe în jurul întregii centrale nucleare, să vadă părți cheie ale centralei, cum ar fi sistemele de urgență și sălile de control. Acum echipa lui va analiza aspectele tehnice ale a ceea ce a văzut, scrie BBC.

„Nu mergem nicăieri. AIEA este acum acolo, la centrală, iar inspectorii nu pleacă - vor rămâne acolo”, a spus Grossi.

Potrivit acestuia, experții vor oferi o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a ceea ce se întâmplă la ZNPP.

O problemă care îngrijorează foarte mult comunitatea mondială este bombardarea în jurul CNE Zaporiojie, care poate deteriora instalația și poate provoca scurgeri de radiații. Unul dintre reactoarele stației a trebuit să fie închis joi din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Grossi, el a fost martor la aceste atacuri. „Au fost momente când era evident că trăgeau: foc de mitralieră, mortiere. De două sau trei ori a fost într-adevăr foarte deranjant, aș spune, pentru noi toți”, a spus șeful AIEA.


UPDATE 12:21. Joi, 4 locuitori ai regiunii Doneţk au murit sub bombardamentele ruseşti, a declarat şeful administraţiei militare Doneţk, Pavel Kirilenko.

„Rusia ucide civili! La 1 septembrie, rușii au ucis 4 civili în Donbas: 2 în Toretsk, 1 în Velyka Novoselka și 1 în Avdeevka”, a spus el.

Potrivit lui Kirilenko, încă 10 persoane au fost rănite joi.


UPDATE 11:41. Prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a acordat un interviu Agenției Germane de Presă în ajunul unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, transmite BBC.

Scholz se opune interzicerii vizelor pentru cetățenii ruși, insistând că acesta este războiul lui Putin, nu al tuturor rușilor. Într-un interviu, Șmigal s-a certat cu el în lipsă.

„Din păcate, sondajele arată că aproximativ 80% dintre ruși susțin războiul împotriva țării noastre. Din păcate, acesta nu este doar războiul lui Putin. 200.000 de soldați ruși luptă împotriva Ucrainei. Nici familiile lor nu spun nimic împotriva lui, populația în ansamblu sprijină acest război”, a spus Șmigal.

„Nu poți împărți rușii în ruși buni și ruși răi. Nu putem suporta că unii dintre rușii de aici ucid și violează, în timp ce cealaltă parte trăiește frumos în Occident, pleacă în vacanță, dolce vita. Societatea rusă are nevoie de un duș rece sub formă de interdicție a vizelor pentru turiști și studenți", - a spus premierul ucrainean.


UPDATE 11:27. Vitali Kim, guvernatorul Nikolaev-ului, regiunea care se învecinează cu Herson în sudul Ucrainei, a detaliat incidentele peste noapte într-o actualizare într-un mesap pe Telegram.

El enumeră un număr mare de sate care au intrat în foc sporadic în ultimele 24 de ore, dar precizează că, în timp ce un număr mic de clădiri și spații comerciale au fost avariate, a fost rănită o persoană.


UPDATE 11:02. Principalele constatări ale Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) din 2 septembrie:

- Forțele ucrainene continuă să lovească centrele logistice rusești și pozițiile cheie în întreaga regiune Herson, în sprijinul contraofensivei în desfășurare în sudul Ucrainei.

- Bloggerii militari ruși au confirmat afirmațiile conform cărora forțele ucrainene luptă pe patru fronturi în vestul regiunii Herson.

- Trupele ruse au efectuat lovituri la sol la nord-vest de Sloviansk, la sud și nord-est de Bahmut și la nord-vest și sud-vest de Donețk.

- Formarea Corpului 3 de armată rus pentru desfășurare în Donbas continuă.

- Este posibil ca autoritățile ruse de ocupație să devină din ce în ce mai conștiente de incapacitatea lor de a organiza cu succes referendumuri simulate în teritoriile ocupate ale Ucrainei din cauza eșecurilor militare și a rezistenței ucrainene continue.


UPDATE 10:11. În regiunea Doneţk, eforturile militare ruse s-au concentrat asupra încercărilor de atac în direcţiile Bahmut şi Avdiivka, transmite vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În direcția Bahmut, rușii au tras cu mortiere, tancuri și artilerie în zonele așezărilor Sukhaya Balka, Yuryevka, Bakhmutskoye, Mayorsk, Zaitsevo, Soledar, Bahmut, Yakovlevka, Belogorovka și au lansat o serie de lovituri aeriene.

Statul Major constată că armata ucraineană a respins ofensiva rusă asupra Bakhmutskoye, Bahmut, Veselaya Dolina și Mayorsk.

În direcția Avdeevsky, rușii au efectuat bombardamente în zonele Krasnogorovka, Avdeevka, Vesely, Poprosnoy, Vodyanoy, Thin, Pervomaisky, Karlovka.

„Trupele noastre au respins cu succes ofensiva unităților inamice în zonele așezărilor Poprosnoye, Pervomayskoye și Nevelskoye. Au fost respinse și acțiunile de asalt ale inamicului, pe care a încercat să le desfășoare în direcțiile așezărilor Avdiivka și Krasnogorovka”, notează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În direcția Yuzhnobuzhsk, rușii sunt în principal în defensivă. Au tras din tancuri, tunuri și artilerie cu rachete în aproximativ 20 de sate, au lansat lovituri aeriene în apropierea satelor Lozovo, Dry Pond, Bolshoye Artakovo, Kreshchenovka.

Armata rusă a avansat și în apropierea satului Potemkino, raionul Beryslav, regiunea Herson, dar au fost oprite, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 09:30. Joi, 17 civili au fost evacuați de pe teritoriul Lavrei Sviatogorsk din regiunea Donețk, a informat administrația militară a orașului Sviatogorsk.

Totodată, ei au remarcat că clerul și un număr semnificativ de civili care se ascund pe teritoriul mănăstirii refuză încă să părăsească zona de luptă.

De la începutul invaziei ruse, unul dintre cele mai vechi sanctuare ortodoxe, Lavra Sviatogorsk, a fost în repetate rânduri bombardat de Rusia. Acolo au murit oameni, clădirile mănăstirii au fost avariate.

Lavra aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„De îndată ce s-a primit informația că există oameni în mănăstire care sunt gata să plece, au început lucrările de planificare și organizare a evacuării. Astăzi, 17 persoane au fost evacuate din Lavra Sviatogorsk", a spus administrația militară într-un comunicat.

Toți cetățenii salvați sunt în siguranță. Orașul Sviatogorsk se află sub controlul trupelor rusești, în timp ce Lavra se află în afara orașului, peste râul Seversky Doneț, pe teritoriul controlat de Ucraina. Mănăstirea se află sub munte, care este activ bombardată din partea Sviatogorsk-ului capturat.


UPDATE 09:14. Autoritățile ucrainene anunță despre pierderile ruse de la începutul invaziei și până la 2 septembrie:

personal - aproximativ 48.700 (+ 350);
rezervoare - 2009 (+12);
Mașini blindate de luptă / APV - 4.366 (+21);
sisteme de artilerie - 1.126 (+11);
RSZV / MLRS - 289 (+2);
sisteme de război antiaerian - 153 (+0);
aeronave - 234 (+0);
elicoptere - 205 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 853 (+2);
rachete de croazieră - 198 (+2);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 3247 (+8);
echipamente speciale - 105 (+1).


UPDATE 08:00. Kremlinul a reacționat joi, după ce UE a decis să suspende complet acordul de facilitare a vizelor pentru cetățenii ruși, spunând că este „o altă decizie ridicolă dintr-o serie continuă de absurdități”, relatează Reuters.

Decizia Uniunii Europene de a renunța la un regim simplificat de vize pentru turiștii ruși este „ridicolă” și reprezintă o veste proastă pentru cetățenii ruși, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a subiniat că Rusia studiază acum opțiunile pentru a răspunde deciziei UE.


UPDATE 07:35. Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy afirmă că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub contorlul specialiştilor ucraineni.

Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporojie. E bine că s-a întâmplat. Faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse şi a bombardării cinice a Enerhodar şi a teritoriului uzinei. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA, una cu adevărat necesară, într-un tur inutil al fabricii. Cred că acest lucru va fi prevenit.

Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor. Principalul lucru este să ai voinţa de a trage concluzii obiective.

Bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruse la uzină, perturbarea personalului ucrainean şi încercările de a pune uzina sub controlul reprezentanţilor Rosatom care nu sunt deloc capabili de o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv. Acestea sunt motivele pentru riscuri”, a declarat Volodimir Zelenski joi seară.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august și 1 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media