Avarie la blocul energetic nr. 3 al „Termoelectrica”, la două săptămâni după ce a fost reparat. Explicațiile întreprinderii

17 noiembrie 2022, 15:57 Economie 230
Termoelectrica.  Sursa: termoelectrica.md

Generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Potrivit S.A. Termoelectrica, a avut loc o avarie din cauza unor fisuri în conducta de alimentare a răcitoarelor, prin care a pătruns apa. În prezent, reprezentanții companiei spun că regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți, însă specialiștii urmează să determine volumele de reparare pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3.

Astfel, la data de 11 noiembrie 2022, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului: protecția diferențială transversală, protecția diferențială longitudinală, protecția de punere la pământ, informează S.A. Termoelectrica, la aproape o săptămână de la incident.

Reprezentanții întreprinderii menționează că personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3, iar la ora 8:00 dimineața a fost convocată comisia tehnică pentru cercetarea incidentului, care a stabilit, în urma inspectării generatorului, că motivul deconectării avariate a fost pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Mai exact, pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Cei de la Termoelectrica au explicat că temperatura de lucru este de 545 grade Celsius și accesul personalului poate fi admis doar după răcire, până la temperatura și parametrii prestabiliți de normative.

Acum, în conformitate cu cerințele tehnice, se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3.

Termoelectrica informează că în prezent regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți.

Potrivit JurnalTV, care citează surse apropiate întreprinderii, scrie că avaria ar fi fost provocată de lucrările necalitative executate de compania Horus. Mai exact, ar fi fost sparte tuburile de răcire ale garniturilor cu hidrogen, prin care a pătruns apa în generator, avariindu-l în totalitate, precizează sursa citată.

Conform contractului semnat de Horus SRL si Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani. Pe 25 octombrie curent, reprezentantul lui Horus, Mihai Godea, a confirmat finalizarea lucrărilor. După avaria de la CET-3, Termoelectrica are un singur bloc funcțional la sursa numărul 1, care poate consuma combustibil de tip păcură, menționează jurnaliștii de la JurnalTV.

Acum, Termoelectrica ar fi nevoită sa folosească utilaj vechi, care a depășit cu mult orele de exploatare permise de producător și ar fi trecut la generarea agentului termic în mare parte pe baza de gaze naturale, care sunt mult mai scumpe decât păcura. Potrivit surselor JTV, compania Horus ar fi apelat la muncitori din Uzbekistan, iar piesele rotorului ar fi fost duse si reparate la atelierul de la centrala de la Cuciurgan.

Într-un răspuns pentru JurnalTV, reprezentanții HORUS au transmis că specialiștii lor „au executat în mod profesionist toate lucrările prevăzute de caietul de sarcini nr.129/22, fapt confirmat prin actul de constatare a finalizării lucrărilor contractate, semnat de membrii comisiei de recepție. (...) În prezent, echipa „Horus” dă dovadă de diligență și sprijin tehnic specialiștilor întreprinderii Termoelectrica pentru mai multe lucrări”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media