FOTO/VIDEO/ Liderii protestului Șor: Cum tinerii unioniști creștin-democrați ai lui Iurie Roșca s-au transformat în pro-rușii lui Ilan Șor

28 septembrie 2022, 16:18 Politică 3206
Roman Nicoară, fostul membru PPCD care s-a alăturat Partidului Șor.  Sursa: Partidul Șor via Facebook

În timp ce liderii partidului Șor au probleme grave cu justiția și fie au fugit în Israel, cazul lui Ilan Șor, fie sunt în arest la domiciliu, Marina Tauber, manifestațiile de protest ale formațiunii au făcut ca mai multe fețe relativ noi să iasă în evidență la fiecare acțiune a Partidului Șor. Dacă de exemplu, deputații Reghina Apostolova sau Vadim Fotescu participă regulat la întruniri, prezența lor este mai curând una discretă, nu același lucru se poate spune despre 3 tineri extrem de activi în cadrul acestui protest.

Este vorba despre Dinu Țurcanu, Radu Bușilă și Roman Nicoară. Cu toții au o biografie asemănătoare - și-au început cariera politică în cadrul defunctului Partid Popular Creștin Democrat a lui Iurie Roșca, politicianul care după aproape 30 de ani de luptă de renaștere națională, a recunoscut într-un interviu că are 2 plămâni, unul care simte românește, iar altul rusește.

Liderul adevărat al manifestațiilor este președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Alături de el, se evidențiază un alt tânăr cu căciulă de cârlan și megafon, Roman Nicoară, foarte activ în special în așa-zisul „orășel al schimbării”. Cu un discurs acid și înflăcărat apare de fiecare dată Radu Bușilă, primarul satului Piatra din raionul Orhei.

Chiar dacă numele lor nu sunt foarte cunoscute opiniei publice, cei trei au legături foarte strânse între ei, fiind adevărați discipoli ai lui Iurie Roșca. Cu toții au fost membri marcanți în fosta organizație de tineret „Noua Generație”, iar ulterior chiar lideri ai defunctului Partid Popular Creștin Democrat. Formațiunea se prezenta de multă vreme drept urmașa Frontului Popular, pilonul de bază al amplelor mișcări de eliberare națională din anii 90, pleda pentru unirea cu România și multă vreme a prezentat un discurs anti-rus, fiind considerat un partid de extremă dreaptă.

Peste ani, cei trei se regăsesc deja în cadrul partidului Șor, o formațiune creată de omul de afaceri fugar și condamnat penal, Ilan Șor și care în ultima perioadă este prezentat de propaganda rusă ca singura și cea mai puternică formațiune pro-rusă din Republica Moldova.

Dinu Țurcanu este oficial liderul protestului partidului Șor și persoana care apare în rapoartele poliției. El este cel care alături de un oarecare Kim Molodean a anunțat Primăria Chișinău despre protestul Șor și figurează ca organizator. Țurcanu are 42 de ani și este originar din Căușeni. Potrivit CV-ului său de pe pagina oficială a Consiliului raional Orhei, oficialul a făcut liceul în localitatea de baștină, după care între 2000 și 2004 a studiat la Universitatea din Craiova la facultatea de drept. A urmat un curs de studii NATO, de două luni, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.


Din 2005 revine în Chișinău unde, scrie Țurcanu, timp de 4 ani a fost „Consultant netitular al vicepreședintelui parlamentului RM”, nimeni altul decât Iurie Roșca, fostul lider al PPCD. În biografia oficială, Țurcanu omite orice legătură cu fostul său șef care s-a compromis definitiv în 2009 când s-a aliat deschis cu Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin.

De exemplu, Țurcanu nu menționează că a fost jurist la Cartelul Ţărănesc „Sf. Gheorghe”, controlat de același Roșca, membru al organizației de tineret a formațiunii „Noua Generație”, de unde în 2010 a fost propulsat ca secretar general al formațiunii. A candidat pe listele electorale ale formațiunii în alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014. În 2014 a apărut la CEC, alături de colegii săi în cămăși verzi, simbolul mișcării legionare extremiste din perioada interbelică.


La anticipatele din 2009 a fost unul din cei 7 magnifici prezentați cu mare fast de Iurie Roșca după care a devenit oficial unul din liderii partidului declarat unionist și pro-european.


Cu toate acestea, Dinu Țurcanu, care era cunoscut drept unul dintre cei mai devotați și apropiați oameni de Iurie Roșca, nu a mai ajuns în Parlament, iar din 2015 dispare de pe scena politică odată cu formațiunea din care făcea parte. Biografia sa oficială arată că între 2012-16 a activat ca administrator la o firmă privată în care deținea 50% și care nu are activitate, iar între 2017 și 2018 a fost Administrator de programe la Zona Economică Liberă din Bălți. Peste un an însă, revine în politică și din 19 noiembrie 2019 deține funcția de președinte al raionului Orhei din partea Partidului Șor, iar în ultima perioadă s-a remarcat ca unul dintre cei mai activi protestatari ai formațiunii pe care o reprezintă.La fel și-a croit cariera politică și un alt fost creștin-democrat, actualul primar al satului Piatra, Orhei și care este prezentat de către Partidul Șor drept „Primarul „Orășelului Schimbării” - Radu Bușilă. La cei 42 de ani ai săi, activistul Șor a urmat aceeași pași ca și colegul său, Dinu Țurcanu. i-a făcut studiile în România, la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza” din București pe care a absolvit-o în 2003, iar un an mai târziu, revenit acasă se înscrie în același PPCD. În 2008 fondează Asociația Juriștilor Creștin-Democrați (AJCD) și candidează pe listele formațiunii la alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014. În 2011, este ales în calitate de vicepreședinte al Partidului Popular Creștin-Democrat și este candidatul formațiunii la alegerile pentru Primăria capitalei unde apare în spoturi alături de Dinu Țurcanu.

Ca și foștii săi colegi, dispare de pe scena politică și împreună cu fratele său gestionează o mică afacere de familie, iar odată cu Dinu Țurcanu apare pe listele Partidului Șor. În 2020 devine primar interimar, iar apoi este ales primar al satului Piatra din Orhei.

Un alt fost activist PPCD care s-a alăturat partidului Șor este Roman Nicoară. O persoană fără o biografie politică notabilă, dar care a devenit cunoscut în timpul protestelor Șor din fața Parlamentului. Nicoară se prezintă drept un cetățean revoltat din Florești, este foarte activ, poartă o căciulă de cârlan și protestează la fiecare acțiune din piață și nu doar, cu un megafon.Se află mereu în preajma celor doi camarazi ai săi foști-creștin democrați și ține discursuri înflăcărate de la portavoacea cu care este de nedespărțit.

De fapt, Roman Nicoară este la fel un fost PPCD-ist, dar este mai tânăr decât Țurcanu sau Bușilă. Este originar din Sărătenii Vechi, Telenești și s-a lansat în politică în 2014 când a candidat pe listele Partidului Popular Creștin Democrat cu numărul 41. Atunci se prezenta drept specialist în relaţii internaţionale, temporar neangajat în câmpul muncii.

Pe pagina de Facebook a lui Dinu Țurcanu sunt poze cu Nicoară în timp ce făcea campanie electorală partidului din care face parte alături de Radu Bușilă.

Peste 7 ani, Nicoară revine în politică și candidează deja pe listele Partidului Șor la alegerile Parlamentare din 2021 pe locul 29 și se prezintă drept politolog.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media