Curentul electric a fost restabilit în majoritatea localităților afectate, însă riscul de noi deconectări rămâne înalt

15 noiembrie 2022, 18:52 Societate 136
Iluminat stradal.  Sursa: energyrates.ca

În majoritatea localităților din țară a fost restabilită livrarea de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) Andrei Spînu. Viceprim-ministrul a spus că întreruperile au fost cauzate de bombardamentele rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei și a avertizat că riscul de noi deconectări rămâne înalt.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi”, a atenționat Spînu.

El a îndemnat cetățenii să economisească în continuare și rămână solidari.

Mai devreme, Moldelectrica arăta că a fost reluat importul de energie electrică din România, după stabilizarea sistemului energetic.

Amintim că în seara de marți, 15 noiembrie, în mai multe localități din țară s-a deconectat curentul electric. Oamenii au raportat deconectări la Rîșcani, Ungheni, Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Comrat, Ceadîr-Lunga și alte raioane.

Potrivit companiei de distribuție a curentului electric Premier Energy, la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport opera de IS Moldelectrica, ceea ce a afectat un număr mare de consumatori.

Ministrul Andrei Spînu a explicat că pana de curent a survenit din cauza bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic ucrainean din seara de marți, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat - și s-a produs descărcarea automată a sarcinii după frecvență.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media