Peste patru milioane de lei au fost ridicate în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor. Precizările Procuraturii Anticorupție

1 noiembrie 2022, 09:42 Justiție 125
Pungi, Șor.  Sursa: Procuratura Anticorupție
Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție anunță că a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”.

Potrivit oamenilor legii, în rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4 219 550 lei și 4 000 dolari SUA.

PA înformează că în continuare va fi adoptată o hotărâre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată.

Despre desfășurarea urmăririi penale, PA menționează că va reveni ulterior cu detalii suplimentare.

Aproximativ 20 de pungi negre, pe care erau înscrise numele unor raioane, în care se estimează că inițial erau 3,5 milioane de lei, au fost depistate de oamenii legii în urma perchezițiilor efectuate astăzi, 20 octombrie, la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară.

La aceeași dată, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, informa că din mai multe locații au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă. Pungile aveau o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane.

Numai într-o singură pungă, notată cu cuvântul „CĂLĂRAȘI” a fost depistată suma de 25.600 lei.

Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare, prin urmare, procurorii consideră că această sumă de bani reprezintă cheltuieli săptămânale.

În noaptea de 19 octombrie, o echipă de trei procurori din Procuratura Anticorupție, și mai mulți ofițeri CNA, PA și SIS au efectuat urmărire vizuală pentru a documenta distribuirea banilor de către persoanele suspectate în distribuirea de numerar în toată țara. La aproximativ ora 5.00 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării.

În jurul orei 7 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale raionale al PP Șor. În cursul zilei au fost efectuate 55 de percheziții la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate, care, în acest moment, mai sunt în derulare, notează PA.

Procuratura Anticorupție continuă să demareze acțiunile de urmărire penală efectuate de Centrul Național Anticorupție, în cauză penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partid Politic „Șor”. Grupul de urmărire penală a fost format de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițeri de urmărire penală din cadrul CNA, acesta acționează cu suportul Serviciului de Informații și Securitate pentru efectuarea măsurilor speciale.

După cum am comunicat anterior în presă, grupul de urmărire penală a continuat investigația și acumulare probelor. Aceasta a inclus utilizarea măsurilor speciale de investigație, autorizate de judecători de instrucție. Aceste măsuri au inclus interceptări telefonice. Interceptările telefonice au surprins conversații între persoanele responsabile de distribuirea banilor și persoane care au acceptat acești bani pentru a plăti activitățile protestatarilor și alte cheltuieli ale partidului Șor, în teritorii, în întreaga țară.

Judecătorii au autorizat urmărirea vizuală, înregistrarea de imagini și a convorbirilor, la fel și primirea și transmiterea sub control a banilor. Pe parcursul mai multor luni, în procesul de investigație au fost identificate mai multe persoane responsabile de distribuirea unor sume mari de bani în numerar pe întreg teritoriul Moldovei, precum au fost identificate și persoanele care au primit acel numerar.

În cadrul urmăririi penale a fost documentată și plata în numerar către persoane care au fost transportate în capitală pentru a participa la protestele care au avut loc în fața sediilor Președinției și al Parlamentului. Aici, aș dori să menționez că ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație pentru a urmări pistele și a documenta aceste tipuri de plăți. La fel, am lucrat cu colegii noștri de la Inspectoratul general al Politie, care ne-au ajutat cu informații legat de transportarea persoanelor la protestele organizate în capitală.

Grupul de urmărire penală a audiat mai multe persoane, unii dintre ei au cooperat pentru a identifica această distribuție de numerar.

În baza probelor acumulate, Procuratura Anticorupție și organele de urmărire penală au identificat modalitatea de transmitere a banilor de către grupul criminal organizat în vederea finanțării partidului politic Șor și, în special, pentru acoperirea cheltuirilor de transportare, și de participare a persoane organizate la proteste.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media