UPDATE 22:06. Inspecția AIEA cu „bombe murdare” se încheie săptămâna aceasta. Acest lucru a fost declarat astăzi de șeful AIEA (agenția ONU pentru energie nucleară), Rafael Grossi.
Potrivit acestuia, la cererea părții ucrainene, inspectorii lucrează acum la două locuri unde ar putea fi asamblată o „bombă murdară” – adică o combinație de componente convenționale pentru o explozie și materiale radioactive.
Rusia a acuzat Ucraina că a creat o astfel de bombă în octombrie. Ministrul Apărării Serghei Șoigu i-a sunat pe miniștrii apărării din mai multe țări, inclusiv a Statelor Unite, și a vorbit despre acest lucru. Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre aceeași bombă. Publicația RIA Novosti, prin care s-a raportat că ar exista o astfel de bombă, susținea că explozia acesteia ar fi putut avea loc în zona centralei nucleare de la Cernobîl.
Autoritățile ucrainene au negat chiar și aspru existența unei astfel de bombe și le-au cerut imediat inspectorilor AIEA să viziteze întreprinderile unde ar putea fi fabricată o astfel de bombă.
Grossi a spus în urmă cu o lună, că AIEA a făcut o inspecție la una dintre aceste întreprinderi - și nu erau urme de pregătire a ceva periculos acolo.
Grossi a asigurat că va publica rezultatele preliminare ale noii inspecții în cursul acestei săptămâni.
UPDATE 21:32. ONU nu crede că acordul cu cereale a fost încălcat. TASS citează cuvintele subsecretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths. În special, el a spus că ONU nu vede niciun motiv să creadă că atacul asupra Sevastopolului a încălcat termenii acordului cu cereale.
El a adăugat că forțele ONU vor continua să inspecteze navele în cadrul acordului cu cereale și că ONU procedează pe baza faptului că acordul cu cereale a fost în vigoare, în ciuda suspendării participării Rusiei.
Astăzi, mai devreme, Ministerul rus al Apărării a anunțat suspendarea circulației navelor cu alimente de-a lungul coridorului convenit în Marea Neagră doar pentru că acest coridor ar fi fost folosit pentru a ataca flota Mării Negre.
În cursul zilei de astăzi, spune ONU, nu au existat incidente cu deplasarea navelor de-a lungul coridorului.
UPDATE 20:31. Ministerul rus al Apărării a anunțat suspendarea traficului de-a lungul coridorului de cereale
Potrivit Interfax, traficul de-a lungul coridorului de securitate definit de „inițiativa Mării Negre” (adică un acord între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU) a fost suspendat „până la clarificarea circumstanțelor atacului ucrainean împotriva navelor de la Sevastopol”.
Ministerul rus al Apărării punctează că circulația navelor de-a lungul coridorului de securitate „este inacceptabilă, deoarece Ucraina o folosește pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Rusiei”.
Nicio altă parte a „acordului cu cereale” nu a anunțat încă suspendarea circulației navelor cu produse.
UPDATE 19:43. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a vorbit despre consecințele bombardării infrastructurii energetice, care a provocat pene de curent, și despre situația din capitala Ucrainei în ansamblu. Potrivit edilului ucrainean, actualmente 270 de mii de apartamente rămân fără electricitate, iar 40% dintre consumatori au rămas fără alimentare cu apă la Kiev.
În special, specialiștii lucrează pentru a stabiliza funcționarea instalațiilor de apă cât mai curând posibil. Potrivit lui Kliciko, dimineața, din cauza deteriorării unei instalații electrice de lângă Kiev, 80% dintre consumatori au rămas fără alimentare cu apă, iar 350.000 de case din Kiev fără electricitate.
„La această oră, 270.000 de apartamente rămân fără electricitate în capitală. 40% dintre consumatorii din capitală sunt fără apă”, a scris Kliciko pe Telegram.
„Inginerii plănifică să stabilizeze situația cu electricitate în jurul orei 21:00 - 22:00. Dar, chiar și cu revenirea alimentării cu energie electrică, se vor aplica opriri, pentru că situația este dificilă”, a mai adăugat primarul Kievului.
Potrivit primarului, orarul trenurilor va fi modificat în metroul din Kiev de la 1 noiembrie. În orele de vârf, intervalele dintre trenuri vor fi de 4-5 minute, iar alteori - 8-10 minute. Acest mod de funcționare a metroului va economisi consumul de energie electrică.
„În ceea ce privește transportul public terestru, din cauza unei întreruperi de curent pe o parte a traseelor de troleibuz și tramvai, lucrătorii din transport au organizat un serviciu de autobuz. Amintesc că pe unele rute de troleibuz a fost introdus pe 20 octombrie un serviciu alternativ - autobuz - pentru pentru a economisi energie electrică”, a adăugat Kliciko.
UPDATE 19:09. Pe fondul noilor lovituri masive din Rusia, Forțele Aeriene Ucrainene s-au adresat partenerilor occidentali cu o solicitare de a accelera furnizarea de sisteme moderne de apărare aeriană pentru a proteja împotriva atacurilor rusești.
„Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană. Acele sisteme despre care am vorbit deja, IRIS-T de fabricație germană, avem nevoie de mai multe dintre ele”, a declarat Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate din Ucraina, la televiziunea ucraineană.
Până în prezent, Germania a livrat un sistem IRIS-T Ucrainei.
„Acest sistem funcționează și a funcționat astăzi și a funcționat cu rezultate 100%”, a spus Ignat. „Vrem ca nemții să crească proviziile”.
Ignat a menționat și sistemul american NASAMS, care ar trebui să fie livrat în Ucraina: „Sunt două baterii. Avem nevoie de mai multe”.
UPDATE 18:38. Serviciul Vamal informează că punctele de trecere a frontierei Grimăncăuți (rutier) și Ocnița (rutier) și-au sistat temporar activitatea. Motivul nefuncționării este deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană.
Motivul nefuncționării este deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană.
„Conform informațiilor parvenite din partea colegilor ucraineni, întreruperea energiei electrice este rezultatul defecțiunilor tehnice înregistrate în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul emis de Serviciul Vamal, precizând că autoritățile vot reveni cu actualizări.
UPDATE 18:30. Dmitri Saharuk, directorul executiv al DTEK (cea mai mare companie energetică privată din Ucraina), a declarat astăzi pentru CNN că nu mai are echipamentele de reparare a avariilor. Și după greva rusă de astăzi asupra infrastructurii, nu se mai poate spune cât vor dura opririle.
În funcție de pagubă, spune Saharuk, întreruperea „ar putea dura 6, 7, 8 ore” pe zi. „Dacă daunele sunt critice și nu există nicio altă rezervă de alimentare cu energie pentru consumatori, atunci ar putea dura și mai mult. Trebuie să fim pregătiți", a spus Saharuk.
Potrivit acestuia, compania a consumat un stoc important de utilaje care se afla în depozite, depășind consecințele grevelor începute pe 10 octombrie. Costul echipamentelor noi, dintre care unele au fost deja achiziționate, iar altele nu încă, se estimează la sute de milioane de dolari.
UPDATE 18:26. Moscova va răspunde expulzării unui diplomat rus din Moldova, a declarat luni Ministerul rus de Externe pentru TASS.
„Rusia va da un răspuns adecvat”, a spus ministerul rus.
UPDATE 17:47. Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persoană non grata în Republica Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul de Externe, fapt comunicat și părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.
MAEIE nu oferă numele persoanei vizate, însă precizează că este obligată să părăsească țara noastră.
„În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova.
Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, a declara Ministerul de Externe de la Chișinău într-un comunicat de presă.
Cel mai probabil, acțiunea misiunii diplomatice are loc după ce în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă rusă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R Moldova, aflată la granița cu Ucraina. Ministerul de Interne a precizat că nu au fost înregistrate victime, însă mai multe geamuri ale unor locuințe din Naslavcea au fost sparte.
UPDATE 17:27. Statul Major rus a trimis instrucțiuni comandanților trupelor pentru a finaliza „mobilizarea parțială”, a spus Ministerul rus al Apărării.
În special, în conformitate cu aceste instrucțiuni, toate evenimentele de recrutare, precum și pregătirea și livrarea citațiilor sunt încheiate.
„În viitor, activitatea comisariatelor militare pentru recrutarea Forțelor Armate ale Federației Ruse va fi organizată doar prin acceptarea voluntarilor și a candidaților la serviciul militar în baza contractului”, se arată în raport.
UPDATE 16:40. Germania a condamnat decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale intermediat de Națiunile Unite cu Ucraina, acuzând Moscova că provoacă foamea, scrie The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni în timpul unei conferințe de presă regulate a guvernului că folosirea „foamei ca armă” prin suspendarea livrărilor de cereale este „profund disprețuitoare”, solicitând Rusiei să-și reia participarea și să ia în considerare prelungirea acordului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Andrea Sasse, acordul cu cereale a pus la dispoziție peste șapte milioane de tone de cereale pe piețele mondiale.
„Facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că transportul pe mare rămâne posibil”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că transportul terestru va fi continuat.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat luni într-un tweet că „Rusia nu trebuie să scape cu asta!” și că Europa este „angajată față de stabilitate – și în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente”.
UPDATE 16:00. Premierul Republicii Cehe a vizitat Ucraina sosind în capitală imediat după ce a fost lovită de rachete rusești. Petr Fiala a împărtășit o fotografie cu el însuși și cu oficiali plimbându-se prin Kiev, iar un altul dând mâna cu premierul ucrainean Dennis Șmigal.
„Ucrainenii luptă nu numai pentru țara lor, ci și pentru întreaga Europă. Sprijinul nostru trebuie să continue”, a scris el pe Twitter.
UPDATE 15:20. Rusia a acuzat Ucraina că subminează acordul de export de cereale la Marea Neagră în urma unui atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea.
Rusia susține că acordul era greu de realizat, deoarece securitatea transportului nu a putut fi garantată, dar a refuzat să comenteze în ce circumstanțe ar putea să se alăture din nou.
„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța transportului maritim în aceste zone, o astfel de înțelegere este greu fezabilă și capătă un alt caracter”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peslov.
Rusia s-a retras din acordul intermediat de ONU la trei luni după ce a fost semnat, stârnind critici la nivel mondial, Ucraina acuzând-o că „șantajează lumea cu foamea”.
UPDATE 15:10 .Norvegia își va plasa armata la un nivel mai ridicat de alertă începând cu 1 noiembrie pentru a întări securitatea ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Reuters.
Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, reprezentând aproximativ un sfert din totalul importurilor UE, după scăderea livrărilor rusești.
„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.
„Nu există indicii că Rusia își extinde războiul către alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la atacuri, operațiuni de spionaj și campanii de influență", a mai spus premierul.
Forțele armate vor petrece mai puțin timp antrenându-se și mai mult timp pentru sarcini operaționale, iar Garda Interna, o forță de mobilizare rapidă, va juca un rol mai activ, a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram.
Forțele aeriene au întrerupt antrenamentele în Statele Unite cu avioanele sale de luptă F35, preferând să le țină în Norvegia, a declarat șeful forțelor armate, generalul Eirik Kristoffersen.
UPDATE 14:27. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, plănuiește să discute luni cu omologul său rus, după decizia Moscovei de a se retrage din acordul de export de cereale intermediat de Națiunile Unite cu Ucraina.
Akar va purta luni seara discuții cu autoritățile ucrainene, precum și cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.
„Suspendarea acestei inițiative nu va aduce beneficii Rusiei, Ucrainei sau oricui altcineva. Ne continuăm discuțiile cu ministrul apărării al Ucrainei și ministrul apărării al Rusiei. Vom vorbi cu ei și vom încerca să ne asigurăm că această inițiativă continuă.”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni în audiență că Ankara este hotărâtă să încerce să mențină vie inițiativa cerealelor de la Marea Neagră, în ciuda retragerii Moscovei.
Turcia și ONU au negociat acordul în iulie pentru a ajuta la atenuarea efectelor invaziei Rusiei asupra agravării crizei alimentare globale, oficialii occidentali acuzând Moscova că folosește alimentele ca armă de război.
UPDATE 13:46. Armata rusă a lansat din nou un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. În dimineața zilei de 31 octombrie, alertele aeriene au răsunat în toate regiunile ucrainene și au fost raportate explozii în regiunile Kiev, Kirovograd, Zaporojie, Cernăuți, Cerkasi, Harkiv și Dnepropetrovsk. În regiunile Vinița și Hmelnițki, rachetele doborâte de apărarea ucrainenaă au căzut peste obiecte civile, relatează Meduza. Potrivit datelor preliminare, două persoane au fost rănite în atacurile din regiunea Kiev.
Într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov, a declarat că armata rusă utilizează arme de înaltă precizie împotriva sistemelor militare de comandă și energetice ale Ucrainei.
În urma atacurilor au fost avariate infrastructurile critice. Au fost semnalate explozii la centralele hidroelectrice din Ucraina, iar la Kiev au început problemele cu comunicațiile mobile, orașul este parțial fără electricitate. Potrivit primarului din Kiev, Vitalii Kliciko, bombardamentele au deteriorat o instalație care furnizează energie electrică pentru circa 350.000 de apartamente.
În Harkiv s-a oprit transportul public, inclusiv metroul, troleibuzele și tramvaiele. Compania care deține Căile ferate ale Ucrainei a informat că o parte din liniile de cale ferată din țară au rămas fără curent electric din cauza bombardamentelor. Pe trasee au fost puse în funcțiune locomotive diesel.
Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a mai spus că 80% dintre consumatorii din oraș au rămas fără alimentare cu apă.
Presa și canalele de Telegram ruse au raportat și explozii în apropierea barajului hidrocentralei Nipru din Zaporojie și la hidrocentrala Kremenciug din regiunea Kirovograd, relatează Meduza.
UPDATE 13:27. Astăzi, 12 nave au plecat din porturile ucrainene, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
„Delegațiile ONU și ale Turciei au creat zece echipe de inspecție pentru 40 de nave din cadrul Inițiativei Grânelor din Marea Neagră. Planul de inspecție a fost acceptat de delegația ucraineană. Delegația rusă a fost informată”, a scris ministrul.
UPDATE 12:50. Forțele ruse au lansat „peste 50 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei” și 44 dintre ele au fost interceptate, a anunțat luni forțele aeriene ucrainene într-o postare Telegram.
„La 7:00 a.m., pe 31 octombrie, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice din Ucraina”, a declarat Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Peste 50 de rachete de croazieră X-101/X-555 au fost lansate de la aeronava strategică de transport de rachete de aviație Tu-95/Tu-160 la nord de Marea Caspică și regiunea Volgodonsk (regiunea Rostov).”
Un val de lovituri rusești a lovit luni infrastructura critică din Kiev și orașe din Ucraina. Forțele aeriene au adăugat că au distrus 44 de rachete de croazieră.
UPDATE 12:27. La Kiev, 80% dintre consumatori au rămas fără alimentare cu apă ca urmare a bombardamentelor rusești în dimineața zilei de 31 octombrie.
În prezent, specialiștii lucrează la refacerea stațiilor de alimentare cu apă. Oamenii sunt îndemnați să se aprovizioneze cu apă.
În plus, aproximativ 350.000 de apartamente din Kiev au rămas fără electricitate. Companiile energetice lucrează pentru a restabili aprovizionarea, a spus primarul Vitaliy Klitschko.
UPDATE 11:44. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 31 octombrie. Rusia a pierdut aproximativ 71.820 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 620 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:
- tancuri — 2.686 (+14) unități;
- vehicule blindate de luptă — 5485 (+32);
- sisteme de artilerie — 1.728 (+4);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete — 383 (+0);
- mijloace de apărare aeriană — 197 (+0);
- avioane — 275 (+1);
- elicoptere — 253 (+1);
- drone de nivel operațional și tactic — 1413 (+1);
- rachete de croazieră - 352 (+0),
- nave/ambarcațiuni — 16 (+0);
- echipamente auto și cisterne — 4128 (+8);
- echipamente speciale — 154 (+0).
UPDATE 11:20. Cele cinci puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene care și-au sistat activitatea în dimineața zilei de luni, 31 octombrie din cauza unor explozii la Novodnestrovsk, și-au reluat activitatea. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.
UPDATE 11:15. O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Interne informează că a luat toate măsurile de protecție în acest sens.
Potrivit MAI, la moment nu sunt înregistrate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuințe din Naslavcea au fost sparte.
Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineața a avut loc un atac rusesc cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 Km de barajul Naslavcea.
Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean.
Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații.
În prezent, efective ale MAI au încercuit zona pentru a evita eventuale pericole, iar o grupă de documentare se află la fața locului.
Informații despre un zgomot puternic provocat de bombardamente care s-a auzit în această dimineaţă la Ocniţa şi localităţile din apropierea râului Nistru, au apărut pe pagina de Facebook EDIT-Ocnița. Autorii au menționat că un atac cu rachete a avut loc în apropiere de centrala de la Novodnestrovsk, aflată la aproximatov 15 kilometri de la granița cu Republica Moldova.
„Ţinta rachetelor (+/-30 km de or.Ocniţa) - aproape de Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk”, precizează sursa.
UPDATE 10:29. Turcia își va continua eforturile de a sprijini acordul de export de cereale la Marea Neagră, în ciuda ezitării Rusiei, a declarat luni președintele Recep Tayyip Erdogan, după ce Rusia și-a suspendat participarea la inițiativă în weekend.
„Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, noi vom continua cu hotărâre eforturile de a servi omenirea”, a spus Erdogan într-un discurs.
UPDATE 09:49. Cinci puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea. Potrivit Poliției de Frontieră, PTF Giurgiulești-Reni nu funcționează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.
Iar PTF Otaci, PTF Larga, PTF Unguri, PTF Briceni și-au întrerupt programul de lucru din motive de securitate, autoritățile din Ucraina nu permit trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.
Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor din timp să opteze pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităților, deplasările în Ucraina.
UPDATE 09:20. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a condamnat duminică decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră, România alăturându-se astfel Statelor Unite, Uniunii Europene și Ucrainei într-un gest de criticare a acțiunii unilaterale a Moscovei.
„Condamn suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, ceea ce ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial”, a scris Aurescu, pe Twitter.
„Aplicarea Inițiativei trebuie să fie reluată imediat”, a mai precizat șeful diplomației române, precizând că România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său.
El a amintit că până în prezent peste 5,8 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.
UPDATE 08:57. Continuă să apară informații despre un nou val de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei. În regiunea Vinnița, o rachetă doborâtă a căzut asupra unui obiect civil, există distrugeri, nu există morți sau răniți, a spus guvernatorul Serghei Borzov.
Autoritățile din regiunea Harkiv actualizează detaliile - în jurul orei 8:00, au fost lansate lovituri cu rachete asupra Harkiv și districtul Chuguevsky, conform datelor preliminare, de rachete S-300. Anterior, primarul din Harkiv a raportat despre greve.
„Infrastructura critică au fost avariate. Prin urmare, sunt posibile întreruperi de curent. Nu există victime în acest moment", a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale. La Kiev au tunat explozii, lucrări de apărare aeriană în regiune, scrie Ukrayinska Pravda.
Anterior, primarul Kievului a raportat despre numeroase explozii și întreruperi de curent.
UPDATE 08:40. Primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a confirmat informații despre o pană de curent la Kiev.
„Ca urmare a atacurilor asupra infrastructurii critice, o parte din capitală a fost scoasă din energie. Nu există alimentare cu apă în unele zone. Toate serviciile funcționează. Mai multe detalii - mai târziu”, a scris el pe canalul său Telegram.
Autoritățile raportează, de asemenea, daune aduse infrastructurii energetice din regiunea Dnepropetrovsk și HarkIv. Au fost raportate explozii în Vinnița, Poltava, Jîtomir, Rivne și în alte regiuni ale Ucrainei.
În Cerkasî și Zaporojie, explozii au avut loc și la infrastructura critică, scrie presa locală. Ministerul rus al Apărării nu a raportat încă despre noi atacuri asupra instalațiilor energetice, pe care săptămânile rusești le provoacă de aproape o lună.
UPDATE 08:33. Primarul Harkivului, Igor Terekhov, raportează două explozii în oraș.
„Două „sosiri” la Harkiv. Inamicul a lovit o infrastructură critică din oraș”, a scris el pe canalul său Telegram, pe fondul rapoartelor despre greve masive în diferite regiuni ale Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă situația. De menționat este că de săptămâni întregi, Rusia lovește infrastructura energetică a Ucrainei și nu ascunde acest fapt.
Se aud explozii în Kiev, a raportat de un corespondent BBC, Dnepropetrovsk, Zaporojie, Kirovograd, Poltava și Vinnița din Ucraina, scrie presa ucraineană.
UPDATE 08:10. Un nou raid cu rachete în diferite regiuni ale Ucrainei: surse ucrainene raportează explozii în regiunile Zaporojie, Kirovohrad și Odesa, despre activitatea de apărare aeriană din regiunile Kiev, Vinnița și Dnepropetrovsk.
Nu există încă detalii.
A fost emisă o alertă de raid aerian în toate zonele.
UPDATE 08:04.Statul Major ucrainean, într-un raport de luni dimineața, în a 250-a zi de război, susține că rușii continuă să se pregătească pentru retragerea unei părți din trupele de pe malul drept al Niprului din regiunea Herson.
„Se desfășoară pregătiri pentru evacuarea unităților individuale și a echipamentelor militare din partea de pe malul drept al regiunii Herson. Pentru aceasta, se clarifică prezența ambarcațiunilor din flota fluvială, se restabilesc traversările de pontoane, iar funcționalitatea și pregătirea de barje sunt verificate periodic. Două dintre ele au fost distruse cu succes zilele trecute de unităţi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei în podul Antonovsky”, se arată în comunicat.
UPDATE 07:29. În aproape toate regiunile Ucrainei, cu excepția celor mai vestice, luni dimineață a fost anunțată o alertă de raid aerian.
Canalele ucrainene raportează că rușii au lansat mai multe rachete de croazieră din aeronave în regiunea Mării Caspice, probabil către ținte din regiunea Odesa.
Detaliile se actualizează.
UPDATE 07:25. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima analiză-rezumat analizează situația de pe front o parte, în timp ce partea principală a raportului este dedicată argumentelor pe care președintele rus, judecând după anumite circumstanțe, se pregătește pentru o campanie lungă prin mijloace convenționale, ținând actualele teritorii ocupate și încercând să câștige altele noi, și nu la o escaladare bruscă, de exemplu, sub forma folosirii armelor nucleare sau, dimpotrivă, a unui armistițiu.
Potrivit analiștilor ISW, acest lucru este indicat, în special, de „mobilizarea parțială” a lui Putin.
„El a plătit un preț politic intern foarte mare pentru această mobilizare sub forma fuga a sute de mii de ruși în alte țări, proteste fără precedent și critici la fel de fără precedent la adresa acțiunilor armatei ruse și ale autorităților ruse. Era logic să plătească acest preț dacă Putin intenționează să continue războiul și înțelege că în Ucraina trebuie să trimită imediat întăriri pentru a se menține înainte ca un nou apel să sosească și să transforme situația în favoarea sa”, scriu autorii raportului ISW.
Potrivit acestora, Putin se așteaptă ca rezerviștii acum mobilizați să-și mențină pozițiile în Ucraina până la sfârșitul dezghețului din primăvară, iar până la acel moment conscrișii recrutării vor încheia patru până la șase luni de pregătire inițială și ei vot putea fi trimis la război, la noi ofensive.
În același timp, potrivit ISW, Putin visează că o iarnă rece și o penurie de combustibil vor forța unele dintre țările europene să reducă ajutorul pentru Ucraina și să devină mai acomodatici în relațiile cu Rusia.
ISW subliniază că vorbește despre presupusul tren de gândire al liderului rus, și nu despre modul în care mobilizații și conscrișii pot influența de fapt cursul războiului. Analiștii americani amintesc că aproximativ o treime dintre rezerviști (după spusele lui Putin) au ajuns deja în Ucraina, dar acest lucru nu a adus schimbări semnificative. De asemenea, sosirea recruților pregătiți în grabă este puțin probabil să conducă la un punct de cotitură.
„Dar Putin pare să nu vrea să admită aceste fapte și, dimpotrivă, speră că rezervele strânse la un preț atât de neașteptat vor schimba cu adevărat situația”, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.
UPDATE 07:15. Rusia a încetinit lucrările coridorului de cereale în ultimele săptămâni, a declarat preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.
„Săptămână după săptămână, Rusia a încetinit coridorul de cereale, în ciuda propriilor promisiuni față de parteneri, iar acum l-a blocat complet”, a spus el într-un discurs de seară duminică.
Drept urmare, a spus Zelenskiy, navele alimentare „sunt forțate să aștepte pentru că Rusia șantajează lumea cu foamea”.
„Rusia este singurul vinovat că mâncarea va deveni acum mai scumpă pentru diferiți oameni într-o zonă vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este motivul pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, rămân cu penurie catastrofală de alimente”, a declarat liderul de la Kiev.
UPDATE 07:00. Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a anunțat duminică că Rusia, prin suspendarea unilaterală a acordului de deblocare a porturilor ucrainene, a „blocat practic” circulația a 218 nave care fie transportă alimente din Ucraina, fie pleacă după produsele agricole.
Ministerul Infrastructurii a menționat într-un comunicat de presă că acest număr include 95 de nave care au părăsit deja porturile ucrainene încărcate și așteaptă o inspecție în Turcia înainte de a merge la destinație, 101 nave care așteaptă inspecția înainte de a intra în porturile ucrainene și 22 de nave care aşteaptă să părăsească porturile ucrainene.
Acele nave care au ajuns deja cu marfă în apele turcești, prin acordul celorlalte trei părți - Turcia, ONU și Ucraina - își vor putea continua călătoria.
Centrul comun de coordonare înființat în baza acordului de deblocare a porturilor ucrainene a anunțat duminică că cele trei părți au convenit asupra unui plan pentru deplasarea a 14 astfel de nave duminică și au convenit să inspecteze alte 40 de nave luni.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie și 30 octombrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
