Avia Invest reacționează la rezilierea contractului de concesiune: „Decizia Curții de Apel este ilegală și va fi atacată necondiționat la CSJ”; Compania atenționează autoritățile despre restituirea investițiilor

23 noiembrie 2022, 11:49 Justiție 76
Aeroportul Internațional Chisinau, AIC.  Sursa: Replica Media

La scurt timp, compania Avia-Invest SRL a venit cu o reacție în care menționează că decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și „va fi atacată necondiționat” la Curtea Supremă de Justiție, deși ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că hotărârea instanței de Apel este definitivă și executorie.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo.

Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipsei de asigurări, dacă însuși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești? Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată”, se arată într-un comunicat emis de Avia Invest.

Totodată, compania controlată de fugarul Ilan Șor susține că asupra instanțelor „s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”.

Mai mult decât atât, Avia Invest atenționează autoritățile moldovenești că în urma deciziei Curții de Apel Chișinău statul ar urma să restituie „necondiționat toate investițiile”.

„Menționăm că Avia Invest nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor, a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lor”, se mai spune în comunicat.


Amintim că, Compania Avia-Invest SRL, controlată de Ilan Șor, fugar și condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraude la BEM, a pierdut și la Curtea de Apel procesul inițiat împotriva Agenției Proprietății Publice privind anularea contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că AIC revine înapoi în proprietatea statului în urma deciziei celei de-a doua instanță care este definitivă și executorie.

Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat în luna august 2013 în condiții dubioase. Acționarul majoritar Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”, controlat din umbră de fugarul Ilan Șor, a acuzat de mai multe ori autoritățile de la Chișinău de tentative de atac raider. Iar în luna mai 2020, Avia Invest a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm. Iar la 3 august curent, Tribunalul a respins cererea și a dispus acordarea sume de 216 678 de euro, drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

La 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a înaintat SRL „Avia Invest” o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, din motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale.

Mai târziu, SRL „Avia Invest” a venit cu o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune, cerere respinsă integral de către Agenția Proprietății Publice. Ulterior, SRL Avia Invest a atacat în instanță APP, după ce instituția a respins cererea de anulare a notificării de rezoluțiune.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media