Ioniță: În luna august R. Moldova a primit cel mai mare suport din partea partenerilor externi de până acum - 319 milioane de dolari

8 septembrie 2022, 11:39 Economie 105
Veaceslav Ioniță.  Sursa: Ion Vasilică/IPN.md

În luna August 2022, suportul extern oferit de către Comisia Europeană, Banca Mondială și alți parteneri de dezvoltare a înregistrat un record fără precedent în istoria Moldovei de 319 milioane de dolari, scrie expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Într-un articol publicat pe blogul său, Ioniță remarcă faptul că Republica Moldova nu a primit niciodată într-o singură lună o sumă „cel puțin comparabilă cu aceasta”.

Expertul economic, care face referință la datele publicate de Banca Națională, spune că Ministerul Finanțelor va oferi mai multe detalii despre cota granturilor și a împrumuturilor din această sumă „în maxim două săptămâni”.

„Dacă să vorbim doar despre granturi, fără a lua în calcul împrumuturile, atunci în acest an ele se vor ridica la 130 de milioane de dolari. Cel mai mult Republica Moldova a beneficiat de granturi din partea partenerilor externi în perioada 2008-2015, când anual suma granturilor depășea nivelul de 100 de milioane de dolari. În anul 2014 a fost atins recordul absolut, când suma granturilor a ajuns la 288 de milioane de dolari.

În perioada 2009-2019 peste 2/3 din tot suport extern oferit Moldovei a fost sub formă de granturi. Spre regret această performanță nu a fost atinsă nici până, nici după această perioadă”, a scris Veaceslav Ioniță.

În articolul său, expertul subliniază că în toți acești ani, până acum, Moldova a beneficiat doar pentru suportul bugetar de 1,9 miliarde de dolari sub formă de granturi.

Suma totală a granturilor este mult mai mare, deoarece o parte considerabilă din ele au fost gestionate direct de către donator, a mai adăugat el.Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media