DOC/ Fermierii anunță un nou protest, care va fi organizat în câteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică: „Este riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre”

19 septembrie 2022, 10:06 Agricultură 128
fermieri.  Sursa: ntv.md

Asociația Forța Fermierilor informează că pe data de 20 septembrie va organiza un protest economic de avertizare în teritoriu, la care vor participa agricultorii cu tehnica și utilaj agricole. Aceștia menționează că revendicările revendicările votate unanim de Consiliul de Administrare la ședința din 5 septembrie nu s-au schimbat. Totodată, fermierii menționează că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole.

Fermierii susțin că sectorul agrar este „profund afectat concomitent de secetă, embargou rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă”.

În acest sens, organizația insistă asupra deciziei Comisiei Situații Excepționale, care ar legifera:

⦁ amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
⦁ utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
⦁ adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Totodată, fermierii menționează că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole.

„Cu părere de rău, în pofida unor declarații din partea demnitarilor de stat și înțelegerilor verbale, problemele menționate așa și nu au găsit conturare juridică. În același timp, doamna prim-ministră timp de o lună refuză să discute subiectele respective cu reprezentanții organizațiilor de agricultori. Pe acest fundal, fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre.

În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole. Sperăm că după manifestația de mâine vom vedea un progres real în realizarea revendicărilor noastre. În cazul în care semnalul nostru nu va fi auzit de autoritățile abilitate, ne rezervăm dreptul pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală”, se arată în scrisoare.

Membrii Consiliului Asociației „Forța Fermierilor” în repetate rânduri a cerut Guvernului introducerea stării de urgență în agricultură în contextul secetei severe pentru culturile de grupa a doua, iar în acest sens asociația și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea au avut mai multe întrevederi.

Anterior, Forța Fermierilor, director executiv al asociației fiind fostul deputat Alexandr Slusari, au denunțat „lipsa de dialog” cu conducerea țării privind revendicările fermierilor și au organizat proteste.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media