„Industria vinului - exemplul viu și concludent când o criză poate fi transformată în oportunitate”. Mesajul transmis de președinta R. Moldova de Ziua Națională a Vinului

1 octombrie 2022, 16:34 Vinurile Moldovei 173
Maia Sandu.  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la inaugurarea Zilei Naționale a Vinului, care este sărbătorită timp de două zile în centrul capitalei și în regiuni. Șefa statului și-a exprimat admirația și recunoștința pentru toți cei care muncesc în această industrie în Moldova, declarându-se mândră de rezultatele obținute de vinurile moldovenești peste hotarele țării.

„I-am salutat cu drag pe vinificatorii și viticultorii care participă la Ziua Națională a Vinului, azi și mâine, în centrul capitalei și în regiuni. Mi-am exprimat admirația și recunoștința pentru toți cei care muncesc în această industrie în Moldova - un sfert de milion de oameni ce duc departe în lume bunul nume al țării noastre - și pentru partenerii de dezvoltare care sprijină dezvoltarea și modernizarea sectorului.

Am vorbit despre mândria pe care am trăit-o atunci când, în 2022, un vin moldovenesc a fost declarat cel mai bun de pe mapamond, într-o competiție cu alte 5000 de vinuri din întreaga lume. Republica Moldova este, de altfel, cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate, cu 1200 de medalii câștigate doar într-un an, dintre care aproape jumătate sunt de aur. Este dovada calității muncii și talentului vinificatorilor noștri, industria vinului fiind exemplul viu și concludent când o criză poate fi transformată în oportunitate, iar o catastrofă - într-o revoluție a calității, într-o cale nouă spre rezultate și succes.

În cadrul evenimentului, am înmânat Vinăriei „Purcari” Premiul mare pentru performanțe în domeniu. M-am bucurat totodată să văd, în Piața Marii Adunări Naționale, multe afaceri mici și crame de familie, prin care arta de a face vin este transmisă noilor generații. Semn că industria vinicolă din țara noastră are viitor”, este mesajul șefei statului.

Cel mai emblematic eveniment național – Ziua Națională a Vinului – revine după doi ani de pauză. În zilele de 1 și 2 octombrie 2022 Piața Marii Adunări Naționale se va transforma într-un orășel al vinului și va aduna peste 80 de vinării din întreaga țară.

„Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” este sloganul celei de-a XXI-a ediții a Zilei Naționale a Vinului – un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.

În acest an se va celebra Vinul Moldovei și calitatea înaltă reconfirmată la cele mai prestigioase concursuri internaționale de profil.

Ediția curentă va avea și o identitate vizuală deosebită, care este inspirată din tradițiile milenare în vinificație și ospitalitatea moldovenilor recunoscută la nivel internațional.

Tradițional, Ziua Națională a Vinului este ocazia potrivită pentru a celebra legendele și patrimoniul vinicol, succesele înregistrate de Vinul Moldovei, de a-i premia pe cei mai buni și de a cunoaște oamenii vinului. Mai mult, cel mai important eveniment vinicol al anului vine cu un îndemn pentru toți vizitatorii – de a deveni ambasadori ai Vinului Moldovei. Și în acest an Ziua Națională a Vinului continuă să promoveze cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate.

Vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media