Germania găzduiește astăzi, 5 aprilie, o conferință a donatorilor pentru a strânge bani pentru Republica Moldova, care a primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară, în ciuda faptului că este una dintre cele mai sărace țări din Europa, scrie Deutsche Welle.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – ţară care deţine Preşedinţia G7, şi de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franţei – stat care asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Conferinţa internaţională de sprijin pentru Republica Moldova.
„Vom întări rezistența Moldovei și în sfera financiară. În acest scop, am convenit astăzi să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin bugetar și alte asistențe financiare în valoare de 695 de milioane de euro. Împreună cu partenerii noștri din Republica Moldova, dorim să evaluăm modul în care putem contribui la reducerea dependenței Moldovei de Rusia din punct de vedere economic, financiar și din perspectiva nevoilor energetice și să întărim reziliența țării”, a declarat Baerbock reporterilor.
Șefa diplomației germane a declarat că rezultatele întâlnirii de marți doar „punctul de lansare a unei platforme de sprijin continuu pe termen lung pentru Moldova”.
Baerbock a spus mai devreme că Guvernul german dorește să ofere sprijin financiar „unei țări care se confruntă cu provocări politice și financiare uriașe, în special din cauza numărului mare de refugiați pe care i-a primit și a costurilor crescute ale energiei”.
La conferință, ministra de Externe a Germaniei a declarat că țara sa s-a angajat să sprijine Moldova în mai multe moduri cheie:
- Germania va primi 12.000 de refugiați din Moldova;
- Va oferi ajutor umanitar de 71 de milioane de euro.
- Va sprijini Moldova cu energie;
- Va sprijini justiția, dezvoltarea economică și reformele anticorupție din Moldova;
- Va sprijini gestionarea frontierelor Republicii Moldova;
- Va oferi împrumuturi și alt sprijin financiar în valoare de 196 milioane de euro, pe lângă un împrumut fără condiții de 50 de milioane de euro;
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat că România oferă Republicii Moldova un pachet substanţial de sprijin sub formă de granturi care cuprinde: 100 de milioane de euro sub formă de granturi bazate pe proiecte, diverse donaţii în natură, peste 70 de tone, pentru a contribui la reducerea stresului legat de găzduirea refugiaţilor şi la consolidarea securităţii energetice a ţării; o donaţie de combustibil în valoare de 3,8 milioane de euro.
De asemenea, Aurescu a anunțat că România a decis să acorde o nouă sumă pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova – un grant de 10 milioane de euro.
La conferință sunt așteptate să se alăture aproximativ 40 de delegații, la care participă și prim-ministra Natalia Gavrilița, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, ministra de Interne Ana Revenco și alți membri ai cabinetului de miniștri.
Conferința co-organizată de Germania, Franța și România la Berlin în perioada 4-5 aprilie vizează lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) și a unui apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații internaționale.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat pentru DW că pe lângă părțile implicate în conflict, Republica Moldova este țara cea mai afectată de război.
„A face față acestui aflux este una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat orice guvern al Republicii Moldova în ultimele trei decenii”, a spus ea.
Șefa Executivului de la Chișinău a menționat că găzduirea refugiaților a fost posibilă doar datorită „o mobilizare fără precedent” a cetățenilor. Peste 400.000 de persoane au fugit deja din Ucraina prin Moldova, dintre care 100.000 au decis să rămână.
„La o populație stabilă de aproximativ 2,7 milioane, aceastaă cifră reprezintă mai mult de 3% din populația noastră, aproape 4%. (...) Avem mii de voluntari, avem familii de voluntari care primesc refugiați. Avem organizații din sectorul privat care fac donații, organizații neguvernamentale. Deci este un efort la nivelul întregii societăți”, a spus Gavrilița, adăugând că majoritatea refugiaților sunt persoane vulnerabile care au nevoie de ajutor.
Prim-ministra a adăugat că războiul afectează și economia Republicii Moldova - „Aproximativ 15% din comerțul nostru a fost cu Ucraina, Rusia si Belarus. Portul Odesa a fost un port logistic foarte important”.
Gavrilița a menționat că aceste dificultăți vin pe lângă alte probleme întâlnite și în alte țări europene, precum creșterea costurilor la energie și inflația ridicată, care „a ajuns deja la 18% în Moldova”.
