Cinci romane de debut, selectate pe lista lungă a Women's Prize for Fiction 2022

10 martie 2022, 20:15 Carte 184
Lista lungă a Women's Prize for Fiction 2022.  Sursa: www.theguardian.com

Cinci romane de debut au fost selectate pe lista lungă a Women's Prize for Fiction 2022, printre care „Build Your House Around My Body”, de Violet Kupersmith, supranumit „minunat şi contradictoriu” de The Guardian, şi „The Final Revival of Opal & Ne”, de Dawnie Walton, care figurează pe lista de lectură a lui Barack Obama, informează The Guardian.

Vor mai concura cu „Great Circle”, de Maggie Shipstead, roman nominalizat în 2021 la premiul Booker, şi „The Exhibitionist”, de Charlotte Mendelson, autoare selectată pe lista scurtă a Women's Prize for Fiction în 2008.

Pe lista lungă figurează şi patru autoare care au fost nominalizate anterior: Elif Shafak, Leone Ross, Catherine Chidgey şi Rachel Elliott, însă popularele scriitoare Sally Rooney şi Hanya Yanagihara, care au fost selectate în anii anteriori, nu au ajuns pe lista finaliştilor anul acesta.

Preşedinta juriului, Mary Ann Sieghart, a precizat că „multe autoare consacrate nu au ajuns pe lista lungă, însă au ajuns cinci romanciere debutante” întrucât volumele de debut sunt pur şi simplu „cărţi extraordinare”.

„De ce au început să scrie cărţi extraordinare şi reuşesc să facă acest lucru încă de la primul roman nu ştiu să spun... dar probabil în timpul primului lockdown mulţi şi-au spus „ştii ceva?” mereu am vrut să scriu un roman, poate voi încerca”, a precizat preşedinta juriului.

Premiul este deschis tuturor autoarelor care scriu în engleză, iar anul acesta, printre cele 16 autoare prezente pe lista lungă, se află cinci britanice, şase americane, două neozeelandeze, o autoare turco-britanică, o americană-canadiană şi o autoare din Trinidad şi Tobago.

Sieghart a mai spus că după o şedinţă de jurizare „armonioasă”, alături de celelalte membre ale juriului - Lorraine Candy, Dorothy Koomson, Anita Sethi şi Pandora Sykes -, „am descoperit că am ales o listă fantastic de diversă”.

Lista scurtă va fi publicată pe 27 aprilie, iar câştigătoare va fi anunţată pe 15 iunie.

Înfiinţat în 1996, Women's Prize for Fiction îşi propune să „celebreze şi să promoveze ficţiunea scrisă de femei unui număr cât mai mare de cititori”. Printre romanele desemnate câştigătoare la ediţii anterioare s-au numărat „Piranesi”, de Susanna Clarke, şi „On Beauty”, de Zadie Smith.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media