LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina. Aeroportul din Vinița a fost bombardat cu 8 rachete

6 martie 2022, 08:43 Ucraina 839
Case de locuit distruse în urma unui bombardament în Ovruch, Jîtomir.  Sursa: Serviciul pentru Situații Excepționale din Ucraina via Facebook
ACTUALIZARE: 15.50
Președintele Vladimir Zelenskiy spune că aeroportul din Vinița a fost practic distrus după ce 8 rachete au fost lansate asupra acestuia. În context, președintele ucrainean a cerut încă o dată ca să fie oprit spațiul aerian deasupra Ucrainei.
ACTUALIZARE: 13.56
Explozie la Vinița, centru regional important din centrul Ucrainei, aflat la doar 128 de kilometri de Otaci. Potrivit primelor infomații, ar fi vorba despre un atac asupra aeroportului din oraș.
ACTUALIZARE: 13.23
Un nou discurs al președintelui Ucrainei. Președintele Vladimir Zelenskiy a transmis un mesaj rușilor pentru ca să iasă în stradă, pentru că dacă nu o fac acum, atunci o să fie prea târziu. Zelenskiy a avertizat despre planurile de bombardare a Odesei, iar dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o adevărată crimă de război.
Traducerea Discurului lui Zelenskiy:
„Nu există minut ca noi să nu solicităm și să primim suport din partea partenerilor noștri internaționali. Am discutat în această noapte cu Joe Biden la care am cerut din nou ca să impună noi sancțiuni Rusiei. 

Cerem în continuarea închiderea cerului Ucrainei pentru ca rachetele și avioanele rusești să nu zboare deasupra orașelor noastre. Nu este un secret că Ucraina are nevoie de avioane. La fel, este o solicitare care poate fi îndeplinită și este necesar pentru a asigura securitatea Ucrainei și a Europei. 

Cetățeni ruși, faceți această alegeri acum, între a trăi sau a fi rob. Astăzi, mâine, săptămânile care vin este timpul când puteți acționa fără a pierde mare lucru. Atunci când maxim ce puteți să pățiți e o reținere, dar nu un GULAG, să pierdeți bani în loc de executări. Nu ratați această șansă. Folosiți rețelele sociale, vorbiți cu cei pe care îi știți, dar și pe care nu-i știți. Colegi și rude, trebuie să fiți auziți. Noi, ucrainenii ne dorim pace. Cetățeni ai Rusiei, pentru voi nu trebuie să fie o luptă doar pentru pacea din Ucraina, dar și pentru țara voastră și tot ce a fost bun în ea, pentru libertatea pe care ați simțit-o, pentru bunăstarea pe care a fost. Dacă veți tăcea acum, pentru voi va vorbi sărăcia și vor răspunde doar represaliile. Nu tăceți. Sute de prizonieri avem, dintre care și piloți de avion care ne-au bombardat orașele și care depun mărturii. Avem documente, mape întregi, planuri care nu sunt de ieri. Asta nu e o improvizare, e un război. Ei au planificat exact așa cum e acum, cu multă violență și cinism, cu încălcarea tuturor regulilor unui război. Vedeți Harkov, Sumî, Mariupol și multe alte localități unde eroii ucraineni au oprit avansare. Așa a fost planificat totul. Se pregătesc acum de bombardarea Odesei, Odesa. Rușii veneau mereu să se odihnească în Odesa, să caute căldură în Odesa, iar acum ce, bombe împotriva Odesei, artilerie împotriva Odesei, rachete împotriva Odesei, va fi o crimă de război, una istorică. 

Ucraineni, luptăm deja a 11-a zi pentru liberate, pentru țara noastră, noi am rezistat, noi vom reconstrui patria noastră. Deja am creat fonduri speciale pentru reconstrucția Ucrainei, de renovare a infrastructurii Ucrainei, de renovare și transformare a economiei noastre, dezvoltare a businessului mic și mijlociu, multe programe de susținere a eroilor noștri care ne apără acum. Este doar un început. E calr că avem nevoie de multă răbdare, forțe, dorință, avem nevoie de victorie, dar și pace, pace pentru Ucraina”
ACTUALIZARE: 12.44
Primarul orașului Mariupol anunță că evacuarea a fost din nou anulată. Asta din cauză că orașul este din nou bombardat de Armata rusă și armistițiul promis nu este respectat de partea rusă.

ACTUALIZARE: 10.12
Primăria orașului Mariupoli, oraș încercuit de armata rusă, dar aflat în continuare sub administrație ucraineană anunță un nou coridor umanitar. Astfel, la ora 12.00 urmează ca populația civilă să înceapă să iasă organizat din oraș, iar acțiunea ar fi coordonată cu trupele ruse de ocupație. Evacuarea va începe din 3 sectoare a orașului, iar cei care vor să iasă cu mașinile proprii sunt rugați să respecte întocmai traseul prezentat și să urmeze coloana oficială.

11 zile de război în Ucraina. În această noapte au continuat bombardamentele orașelor ucrainene. Harkovul, al doilea cel mai important oraș al Ucrainei a avut din nou cel mai mult de pătimit. Potrivit raportului de dimineață al statului major ucrainean, cele mai dure și importante lupte se desfășoară în direcția sud-est, în Mariupol, cel mai important oraș și port al Ucrainei la Marea Azov, încercuit de armata rusă, la Nicolaev și în zona Harkov.

În Kiev a fost o noapte relativ calmă, însă armata ucraineană spune că trupele ruse se regrupează și adună tot mai multă tehnică militară. Asta pentru a încerca încercuirea capitalei ucrainene pe direcția estică și vestică.

Pe parcursul zilei de ieri, 5 martie, armata rusă de ocupație ar fi încercat să spargă apărare ucraineană în sudul regiunii Harkov pentru a-și face loc spre Dnepr, unul dintre cele mai mari și importante orașe industriale ale Ucrainei. Atacul însă, potrivit Ministerului apărării ucrainean, a fost respins.

Armata rusă a bombardat satul Ovrici din regiunea Jîtomir distrugând 15 case de locuit, însă fără victime omenești.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie și 5 martie.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media