„33 de zile și 6 operații pe creier. Putem lua o decizie de a-l transporta la o clinică peste hotare”: Apel de ajutor pentru muzeograful Nicolae Bulat, aflat în stare critică la Chișinău

17 august 2022, 15:48 Societate 1168
Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Nicolae Bulat.  Sursa: Observatorul de Nord/ Youtube

Fostul deputat în Parlamentul R. Moldova, Alexandru Cimbriciuc, a lansat un apel de ajutor pentru directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, deținătorul „Ordinului Republicii”, Nicolae Bulat, care a suferit recent o intervenție chirurgicală pe creier, iar în prezent se află în stare critică la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Alexandru Cimbriciuc solicită ajutorul tuturor persoanelor care îl cunosc, precum și ajutorul politicienilor, autorităților centrale și locale, cu scopul de a aduna suficienți bani pentru a-l tranfera pe Pârcălabul Cetății Soroca într-o clinică din străinătate.

„Mă adresez către toți prietenii mei, autoritățile locale și cele centrale, deputați,miniștri și toți oamenii de bună credință. Nicolae Bulat după 33 de zile și 6 operații pe creier are nevoie de ajutorul nostru...Toate relațiile pot fi de calitate şi de lungă durată, doar într-un singur caz: dacă valorile noastre coincid...Familia domnului Bulat este epuizată și disperată. Putem face transfer bancar pe contul personal al dlui Nicolae Bulat și de a lua o decizie de a-l transporta la o clinică peste hotare. Cu Doamne ajută!”, a scris Cimbriciuc pe pagina sa de Facebook.


Rechizitele bancare la care puteți face tranfer și contribui financiar:


La 11 august, Observatorul de Nord scris că directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, Nicolae Bulat, a suferit o intervenție chirurgicală, iar în prezent se află în comă de gradul I, starea acestuia fiind evaluată ca fiind stabil-gravă. Cunoscutul istoric din Soroca a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier.

Muzeograful Nicolae Bulat, cunoscut drept Pârcălabul Cetății Soroca s-a născut în 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Soroca (1969), după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Secţia limba şi literatura engleză (1969-1974). A beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea din St. Louis, SUA (2003), scrie MOLDPRES.

Potrivit „Calendarului Național”, după absolvire, şi-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999). Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003). În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde activează până în prezent şi concomitent exercită funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului. A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media