Cehia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Franţa. Cooperarea cu R. Moldova și Ucraina, una dintre prioritățile de pe agendă

30 iunie 2022, 11:41 Politică 137
Cehia, UE.  Sursa: Prague Morning

Republica Cehă preia vineri, 1 iulie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene , „în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt aţintite asupra Ucrainei. Astfel, mâine Guvernul de la Praga îi va primi la Castel pe Înalții Comisari ai UE.

Praga vrea să pună în centrul preşedinţiei sale a UE ajutarea Ucrainei, criza refugiaţilor ucraineni şi reconstrucţia ucraineană, dar şi securitatea energetică europeană. Într-un comentariu, ministrul de Externe Mikuláš Bek a menționat că țara sa este conștientă de faptul că performanța sa de a prezida Consiliul UE va fi influențată în mare măsură de agresiunea Rusiei față de Ucraina și de efectul acesteia asupra UE și a lumii.

În așteptarea iernii, ministrul ceh al UE spune că stăpânirea crizei energetice provocate de Rusia va fi un punct prioritar.

„Aceasta este o sarcină centrală”, spune Bek, „una care va determina credibilitatea UE. Acesta va fi un test mai mare pentru UE decât abordarea pandemiei de coronavirus”. Este esențial ca UE să pregătească o capacitate suficientă pentru terminalele de gaze lichide și rutele de transport, adaugă el.

Deși președinția franceză a reușit deja să extindă cu succes statutul de candidat la aderare la Ucraina și Moldova la Summitul UE din iunie 2022, problema extinderii UE și a cooperării cu vecinii blocului va fi, de asemenea, în centrul celui mai important summit informal programat în timpul deținerii președinției Consiliului Republicii Cehe. Evenimentul va avea loc la Praga în octombrie 2022 și va fi cel mai mare eveniment de acest gen, pentru că nu vor participa doar statele membre UE, ci și alte țări europene, „din Islanda până în Ucraina, indiferent dacă sunt membre UE sau nu”, a anunțat prim-ministrul Fiala. „Este o provocare pentru noi, dar una pe care o vom stăpâni.”

În timpul deținerii președinției, Republica Cehă a inclus cinci priorități pe agenda de lucru:

- Gestionarea crizei refugiaților și redresarea postbelică a Ucrainei;
- Securitate energetică;
- Consolidarea capacităților de apărare ale Europei și a securității în spațiul cibernetic;
- Reziliența strategică a economiei europene;
- Reziliența instituțiilor democratice.

Cu toate acestea, în timp ce Republica Cehă se pregătește să preia președinția Consiliului, Guvernul său este zguduit de un scandal de corupție la primăria de la Praga.

Menționăm că, Republica Cehă a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004. În 2009 administrația de la Praga a deținut pentru prima dată președinția Consiliului UE. Coincidență sau nu, preluarea președinției amintește de 2009, când guvernul lui Mirek Topolanek a fost răsturnat în mijlocul președinției Consiliului țării, la fel din cauza unui scandal și crize politice. Cu toate acestea, de data aceasta, coaliția de guvernământ a Republicii Cehe se bucură de o majoritate solidă de 108 din cele 200 de locuri ale parlamntului.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media