LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 91. Podoliak anunță că țara sa exclude orice concesii teritoriale și semnarea unui alt acord de la Minsk

25 mai 2022, 09:40 Ucraina 566
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Tensiunile cresc în cea de-a 91-a zi de război. Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat „în cea mai activă fază”, rușii continuă să atace în forță estul Ucrainei, iar bătăliile care se duc „ar putea decide soarta întregii țări”, avertizează ministerul ucrainean al Apărării. Forțele ruse au intensificat atacurile asupra raioanelor Liman și Severodonețk pentru a prelua controlul total asupra acestora.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy susține că armata rusă încearcă să-și întărească controlul asupra regiunii Luhansk, unde și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”. Guvernatorul regiunii Serghei Gaidai a spus că situația de acolo „se înrăutățește cu fiecare zi și chiar cu fiecare oră”.

În același timp, 82% dintre ucraineni cred că țara lor nu ar trebui să renunțe la niciunul dintre teritoriile sale, ca parte a unui acord de pace cu Rusia, sub nicio circumstanță, arată un sondaj făcut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev care a descoperit că doar 10% dintre respondenți au considerat acceptabil ca Ucraina să cedeze un teritoriu pentru a obține pacea.

UPDATE 22:10. Patru civili au fost uciși de atacurile rusești în regiunea Donețk: 2 în Liman, 1 în Sidorovo și 1 în Berestovo, a declarat Pavlo Kirlenko, șeful OVA. Alte 12 persoane au fost rănite.


UPDATE 21:50. Guvernul german a respins acuzațiile președintelui polonez Andrzej Duda conform cărora Berlinul și-a încălcat promisiunile și nu a reușit să predea tancuri în schimbul celor date de Varșovia Ucrainei. Oficialii de la Berlin spun că de la început a fost clar că „trebuie să vadă ce pot face”.

„Partea poloneză a făcut o cerere clară de a preda Poloniei cele mai moderne tancuri de luptă Leopard 2A7, dar problema este că Bundeswehr în sine are doar un număr mic - aproximativ 50 - de astfel de tancuri", a spus guvernul german, citat de Politico.


UPDATE 21:10. Șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că situația din Donbass este extrem de grea, rușii avansează în toate direcțiile simultan iar regiunea Luhansk este ocupată în proporție de 95%. Potrivit acestuia, autostrada Lisichansk-Bakhmut este bombardată. Pe 24 mai, un grup de sabotaj și recunoaștere al armatei ruse a apărut pe autostradă, a avut loc un schimb de focuri, iar rușii au reușit chiar să-și instaleze punctele de control.

Dar astăzi drumul nu este blocat, au fost livrate camioane de cauciuc. Haidai a mai subliniat că Severodonețk nu este înconjurat, în oraș și în satele regiunii sunt până la 15 mii de locuitori. În total, pe teritoriul regiunii Luhansk controlat de Ucraina sunt peste 40.000 de oameni, dintre care 99% nu doresc să plece, spune guvernatorul.


UPDATE 20:50. De la începutul invaziei ruse în Ucraina au murit 29 de jurnaliști, 7 dintre care erau în exercițiul datoriei, a raportat Institutul Mass-Media din Ucraina. De asemenea, nouă jurnalişti au fost răniţi şi cel puţin 15 au dispărut.

Cel puțin 113 instituții media regionale au fost forțate să se închidă din cauza războiului, inclusiv amenințările din partea ocupanților.


UPDATE 20:35. Disputele UE cu privire la interzicerea petrolului rusesc vor fi soluționate până pe 30 mai, la următoarea reuniune a Consiliului European, a declarat președintle CE, Charles Michel. Cu toate acestea, va fi nevoie de „mult dialog”.

„Lucrăm foarte mult pentru a putea rămâne uniți”, a subliniat Michel.

UE a propus o interzicere treptată a petrolului rusesc în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni pentru invazia Ucrainei de către Rusia, dar Ungaria a blocat efectiv planul până acum, spunând că îi va amenința securitatea energetică.


UPDATE 20:10. Producătorul american de echipament sportiv Nike anunţă miercuri o suspendare a vânzărilor în magazine partenere din Rusia şi o întrerupere a tuturor parteneriatelor sale cu vânzători cu amănuntul din ţară, la două luni după ce şi-a închis temporar cele 116 magazine proprii, scrie News.ro, cu referire la AFP.

Grupul de la Beaverton (Oregon) îşi justifică această decizie prin ”dificultăţi operaţionale în Rusia”.

Cotidianul rus Vedomosti scrie că acordurile de distribuţie ale Nike cu principalii săi doi parteneri comerciali din Rusia expiră joi.

Este vorba despre inclusiv despre grupul Inventive Retail Group (IRG), care gestionează reţeaua de magazine dedicate Up & Run.

Nike „a luat decizia de a nu prelungi acorduri comerciale sau de încheia altele noi, inclusiv cu franciza Up & Run”, declară Nike pentru AFP.


UPDATE 19:55. Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat publicației ucrainene NV că va ataca în judecată Rusia și va cere „despăgubiri adecvate pentru toate pierderile suferite și afacerile ratate”. Potrivit lui Ahmetov, pierderile fabricilor sale de oțel Azovstal și Ilici din Mariupol din cauza războiului Rusiei variază de la 17 la 20 de miliarde de dolari.

Atac asupra oțelăriei Azovstal

UPDATE 19:30. Rusia ar fi folosit 60% din stocurile sale de arme de înaltă precizie și nu și-ar putea reface rapid rezervele, scrie The Kyiv Independent, care îl citează pe Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.


UPDATE 19:10. Informațiile operaționale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 18:00:

- Rușii se concentrează pe înfrângerea forțelor aliate și încearcă să stabilească controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk. Trupele ruse încearcă să depășească rezistența unităților ucrainene pentru a crea condiții favorabile unei ofensive. Accentul principal al rușilor este pe direcția Bahmut și Liman. Ei continuă să se pregătească activ pentru ofensiva în direcțiile Novopavlovsk și Zaporojie.

- În direcția nord, rușii continuă să acopere granița ruso-ucraineană din regiunile Briansk și Kursk. Pentru a preveni transferul de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în alte zone, inamicul atacă infrastructura civilă și militară din zonele de frontieră.

- În direcția Slobojanski ocupanții efectuează bombardamente sistematice intense în zonele de concentrare a Forțelor Armate ale Ucrainei. Unitățile ruse au lansat atacuri asupra infrastructurii civile din așezările Krasnopol din regiunea Sumî, precum și în Ternovo, Ruskie Tișki, Dovghenke și Nova Dmitrivka din regiunea Harkiv.

- Ocupanții încearcă să-ș îmbunătățească pozițiile tactice a unităților lor în zonele Izium și Slaviansk. Au încercat fără succes să ia cu asalt și să atace în districtele Dovhenki, regiunea Harkiv și Bogorodichne, regiunea Donețk, și s-au retras cu pierderi.

- În direcția Donețk, rușii lovesc cu artilerie și din aer araioanele Liman și Komishuvaha din regiunea Donețk și Severodonețk și Novozvanivka în regiunea Luhansk. Ocupanții au încercat fără succes să ia cu asalt și să atace pe direcțiile Severodonețk și Bahmut în zonele așezărilor Berestov, Lipovo, Nirkovo, și s-au retras la frontierele ocupate anterior.

- În direcția Avdiivka, trupele ruse au atacat fără succes în zonele așezărilor Krasnohorivka, Kamianka, Avdiivka și Pisky.

- În direcția Iujnii Bug, unitățile aramte ruse au încercat să-și îmbunătățească poziția tactică în direcția Nikolaev și să asigure accesul la granițele administrative ale regiunii Herson. Ocupanții au tras asupra pozițiilor forțelor armate și a infrastructurii civile din zonele Novooleksandrivka, Trudoliubivka, Novopavlivka, Blagodatny și Posad-Pokrovski.

- Ocupanții continuă să sufere pierderi de personal și echipament militar. Informațiile sunt primite în mod regulat despre concentrarea multor militari răniți ai Forțelor Armate Ruse în clinici din așezările de la granița cu Ucraina.


UPDATE 18:35. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, care este și șeful echipei de negociatori ucraineni, a anunțat miercuri că țara sa exclude concesii teritoriale făcute Moscovei și semnarea unui alt acord de la Minsk, în schimbul încheierii unui acord de încetare a focului.

Mihailo Podoliak a afirmat, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, că a accepta cedarea unor teritorii este imposibil și că acest lucru s-ar întoarce împotriva sa, deoarece Rusia ar folosi o eventuală pauză pentru a se pregăti pentru noi ofensive.

„Vreau să înțelegeți cât se poate de clar că nimic nu s-a terminat încă. Prin urmare, trebuie să luptăm în continuare în toate direcțiile. Rusia cheltuiește resurse enorme pentru a dovedi lumii că rușii au dreptul de a ucide ucraineni. Și nu fie pedepsiți pe măsură pentru asta.

De aceea, lobbyiștii pro-ruși din Europa încep să ridice capul. Doar embargoul petrolului și crimele de război rusești erau pe ordinea de zi ieri. Astăzi, niște guri politice ne oferă o nouă agendă: o încetare a focului, un conflict înghețat și predarea unor teritorii pentru pace. Ce nu fac ei pentru a-și proteja paginile pe rețelele sociale de veștile proaste și pentru a relua afacerile cu Rusia. „Vrem să ne întoarcem la vechiul mod de viață de dinainte de război. De acord cu unele compromisuri” - puteți citi în ochii occidentali”, a scris el.

„Ca să nu existe nicio ambiguitate: Ucraina nu va lua parte la această discuție. Noi nu ne tranzacționăm cetățenii, teritoriile sau suveranitatea. Aceasta este o linie roșie clară. Societatea ucraineană a plătit un preț groaznic și nu va permite nimănui să facă măcar un pas în această direcție – niciunui guvern și niciunei țări. Orice aluzie în acest sens din partea oricăruia dintre parteneri va primi un răspuns de principiu”, a scris Podoliak.

„Orice război se termină la masa negocierilor, iar acesta nu va face excepție. Dar negocierile vor fi posibile doar atunci când părțile sunt pregătite să cadă de acord. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să înceapă să evalueze sobru situația. Este puțin probabil ca acuzațiile de concesii, salvarea aparenșelor sau înghețarea conflictului să ajute”, a continuat consilierul prezidențial. „Nimeni în lume nu este interesat de un război lung. Nimeni nu este interesat de înrăutățirea crizei alimentare”, a mai spus el.


UPDATE 18:15. Rusia a intensificat utilizarea aeronavelor în războiul împotriva Ucrainei pentru a-și susține ofensiva terestră din Donbas și pentru a identifica sistemele de apărare aeriană ucraineană, a anunțat de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianik.

Acesta a spus că inamicul atacă intens de-a lungul liniei de contact și în adâncul apărării trupelor ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk. Pentru a-și susține ofensiva la sol, rușii au intensificat utilizarea aeronavelor.

Rusia continuă, de asemenea, să folosească bombardiere cu rază lungă de acțiune și strategice pentru a expune sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei și pentru a defini noi granițe pentru rachetele de croazieră. Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și Tu-95/160 au efectuat lansări condiționate de rachete de croazieră peste Mările Azov și Caspice, precum și regiunea Rostov.


UPDATE 18:00. Duma rusească a decis să mărească limita de vârstă pentru înrolarea în armată la 50 de ani. Anterior, contractul putea fi semnat de ruși sub 40 de ani și străini sub 30 de ani.


UPDATE 17:40. Președintele rus Vladimir Putin i-a vizitat pe soldații răniți în Ucraina - liderul de la Kremlin a sosit miercuri la un spital militar din Moscova pentru a-i vizita pe soldații ruși răniți în „operațiunea militară specială”, anunță agenția de stat TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este de așteptat ca Putin să vorbească cu militarii în timpul acestei întâlniri. Oficialul a spus că președintele rus „se interesează în mod constant și ține sub control subiectul condițiilor oferite celor răniți în cursul operațiunii militare speciale”.

Acum, a precizat Peskov, programul președintelui „i-a permis să meargă personal și să se familiarizeze [cu condițiile] și, cel mai important, să vorbească cu militarii [ruși]”. Liderul de la Kremlin a fost însoțit în vizita sa de către ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu. Este pentru prima dată când Putin îi vizitează pe militarii ruși răniți în războiul din Ucraina.


UPDATE 17:15. Două mame ale unor marinari ruși ce făceau parte din echipajul navei amiral Moskva au relatat că li s-a cerut să semneze că moartea fiilor lor a fost cauzată de un accident, relatează revista The New Voice of Ukraine.

Jurnaliștii de la Novaia Gazeta le-au intervievat pe cele două femei și alte rude ale marinarilor de pe Moskva, aceștia amintind că, la mai bine de o lună după scufundarea Moskvei, ministerul rus al Apărării admite moartea unui singur membru al echipajului și că alți 27 sunt dați dispăruți.

Când este în echipaj complet Moskva poate avea până la 500 de marinari și ofițeri la bordul său însă numărul exact al celor de pe navă în momentul scufundării sale rămâne în continuare necunoscut. Însă părinții și celelalte rude ale marinarilor care au murit pe navă au confirmat decesul a cel puțin 40 de persoane, potrivit bilanțului realizat de jurnaliștii de la Novaia Gazeta.


UPDATE 16:50. Fostul șef al Ekaterinburg-ului, un cunoscut politician rus Evgheni Roizman, a fost amendat de instanță cu 85.000 de ruble, sub articolul „Lipsa de respect față de autorități”, transmite BBC.

Pe Twitter el scrie că motivul a fost o întrebare adresată pe această rețea de socializare ministrului de externe Serghei Lavrov.

Lavrov a spus că operațiunea din Ucraina este menită să pună capăt cursului Statelor Unite de a domina lumea.

„Am întrebat politicos: „Și pentru asta ați decis să loviți cu țara de perete?”, scrie Evgeny Roizman.


UPDATE 16:10. Șeful Consiliului European, Charles Michel, este „încrezător” că orice problemă legată de propunerea de interzicere a importurilor de petrol rusesc va fi rezolvată până la următoarea ședință a consiliului din 30 mai, scrie CNN.

Adresându-se miercuri la o conferință de presă alături de premierul suedez Magdalena Andersson la Stockholm, Michel a spus că, deși este „încă încrezător” că blocul va putea rezolva orice problemă, va necesita „mult dialog”.

„Lucrăm foarte mult pentru a putea rămâne uniți”, a subliniat Michel.

Premierul suedez a declarat public dorința țării „de a merge mai departe” cu sancțiuni împotriva Rusiei. Interdicția propusă a fost în mare măsură opusă de Ungaria, care a spus că o astfel de măsură ar fi „împotriva securității energetice naționale a Ungariei”.UPDATE 15:52. Reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Polonia are un plan de „extindere” în Ucraina.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina este doar un pretext pentru o astfel de expansiune, crede Zaharova.

„Nu poate fi exclus că Varșovia elaborează planuri pentru o „expansiune târâtoare” pe teritoriul unui stat vecin. Cel puțin, faptele vorbesc despre asta. Legătura cu o operațiune militară specială a Rusiei în acest caz nu este altceva decât o pretext”, a spus ea la un briefing de presă de astăzi.


UPDATE 15:24. În regiunea Zaporojie au început pregătirile pentru eliberarea pașapoartelor rusești, a declarat Vladimir Rogov, membru al consiliului administrației militaro-civil de ocupație a regiunii.

„Acesta nu este un secret. Acum, administrația clarifică listele de oameni și pregătește infrastructura și angajații pentru organizarea eliberării pașapoartelor rusești”, a spus Rogov.

Potrivit acestuia, începerea eliberării pașapoartelor rusești este o chestiune de „zilele următoare”.

„Locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson au o mulțime de rude în Rusia, suntem un singur popor, dar cu cetățenii diferite, iar granița dintre noi este mult mai rea și mai criminală decât Zidul Berlinului pentru poporul german”, a adăugat Rogov.


UPDATE 14:20. Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind obținerea simplificată a cetățeniei ruse a locuitorilor din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina. Aceste teritorii sunt aproape în totalitate ocupate de armata rusă, iar „noile lor autorități” și-au anunțat anterior intenția de a se alătura Rusiei, transmite BBC.


Puțin mai devreme, Vladimir Rogov, membru al „consiliului principal al administrației militaro-civile” din regiunea Zaporojie, numit de autoritățile ruse, a declarat că regiunea se va îndrepta spre aderarea la Rusia „după ce regiunea va fi complet eliberată de naţionalişti”.

„Nu poate exista decât un singur viitor pentru regiunea Zaporojie - ar trebui să facă parte din Rusia, ar trebui să devină un subiect cu drepturi depline al Federației Ruse”, a declarat Rogov pentru RIA Novosti.

Înainte de aceasta, „șeful adjunct al administrației militaro-civile” din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a vorbit despre planurile de aderare la Rusia.

„Nu intenționăm să fim o republică independentă separată. Sarcina noastră principală este să fim subiect în cadrul Federației Ruse", a declarat el pentru RIA Novosti cu o zi înainte.

În regiunile ocupate Zaporojie și Herson, au fost deja introduse două monede: acolo puteți plăti atât în ​​grivne, cât și în ruble.

În 2019, Putin a semnat un decret care permite locuitorilor din regiunile Luhansk și Donețk din Ucraina să obțină pașapoarte rusești într-un sistem simplificat. În iulie anul trecut, Viktor Vodolatsky, prim-adjunctul șefului Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI, a raportat că 611.000 de locuitori din Donbass au primit cetățenia rusă într-o manieră simplificată și a prezis că până la sfârșitul anului numărul lor va ajunge la 2 milioane.


UPDATE 13:57. Parlamentarii ruși au votat pentru aprobarea unei noi legi care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații cu contracte militare.

Duma de stat rusă a aprobat astăzi o lege care elimină limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armata țării, un alt semn că țara se confruntă cu o lipsă de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina. În prezent, doar rușii de 18-40 de ani și străinii de 18-30 de ani pot încheia un prim contract cu armata, potrivit The Guardian.

Legea a fost introdusă săptămâna trecută de membrii partidului de guvernământ Rusia Unită, care au spus că această mișcare va permite armatei să folosească abilitățile profesioniștilor mai în vârstă.

În nota care însoțește inițiativa legislativă se menționează: Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, exploatarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de înaltă profesie. Experiența arată că devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani.

Parlamentarii au adăugat că legislația propusă va facilita, de asemenea, recrutarea de medici civili, ingineri și specialiști în operațiuni și comunicații.

Experții militari spun că Rusia se confruntă cu pierderi nesustenabile de trupe și echipamente în Ucraina, după o serie de eșecuri militare care au forțat Moscova să își reducă obiectivele de război.


UPDATE 13:50. Președintele Ucrainei publică o serie de fotografii cu ororile războiului.

„Oamenii noștri s-au unit. Înțelegem exact cine suntem, cum ne deosebim de vecinii noștri, cine luptă pentru ce. Suntem la fel. O țară la fel de frumoasă. Și suntem cu toții uniți”, se arată în mesajul liderului de la Kiev.


UPDATE 13:33. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, bilanțul deceselor în orașulul - port de la Marea Azov, Mariupol, a ajuns la 22 de mii, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului, Petro Andriushchenko, citat de CNN. Oficialul a mai spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat la insistenţa oficialilor ruşi care impuneau persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care să spună că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Cifra de 22.000 se bazează, potrivit lui Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

În baza informaţiilor culese din reţeaua sa de surse, Andriuschenko a spus că Mariupol este un oraş aruncat înapoi în Evul Mediu.

„Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti”, a spus el.

„Peste tot este miros de moarte şi miros de foc. Este o catastrofă umanitară, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile la telefonul mobil abia încep să fie restabilite” a declarat oficialul.

Totodată, acesta a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.


UPDATE 13:00. Lituania va transfera un nou ajutor în Ucraina „pentru a-și sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat miercuri ministerul lituanian al apărării, transmite CNN.

Pe Twitter, Arvydas Anusauskas a declarat că națiunea baltică va trimite 20 de vehicule blindate M113, 10 camioane militare și 10 SUV-uri pentru operațiuni de deminare.

„Sprijinul nostru este crucial pentru victoria Ucrainei și pentru apărarea suveranității sale”, a spus el, adăugând că „Lituania a oferit prima asistență înainte de începerea războiului și acum ne gândim în mod constant la un sprijin suplimentar eficient, care este esențial pentru viitorul Ucrainei”.


UPDATE 12:10. Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a anunțat pe canalul său de telegram că ultima stație de distribuție a gazelor (GDS) a fost oprită în regiunea Luhansk.

„Nu există gaz peste tot... Din cauza bombardamentelor armatei ruse, GDS-ul a încetat să mai funcționeze... Regiunea este încă complet dezactivată. Nu există nici o alimentare centralizată cu apă. Salvatorii furnizează apă pentru nevoile populației", scrie Gaidai.


UPDATE 11:43. Trupele ruse avansează în estul Ucrainei și atacă orașele cheie, în special orașul industrial Severodonețk. Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii de est a Luhanskului, a declarat că rușii au lovit Severodonețk cu rachete și focuri de artilerie, în încercarea de a-și consolida controlul asupra provinciei și de a avansa în Ucraina, scrie The Gurdian.

„Situația este foarte dificilă și, din păcate, se agravează”, a spus Gaidai, care a numit ofensiva rusă ca „fiind din toate direcțiile”.

„Armata rusă a decis să distrugă complet Severodonetk. Pur și simplu șterg Severodonețk de pe fața pământului ”, a spus el.

Mii de trupe au fost trimise să ocupe regiunea Lugansk, a spus Gaidai, adăugând că bombardamentul de la Severodonetsk a fost atât de intens încât a fost prea târziu pentru ca 15.000 de civili să poată pleca.

Totodată, primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a spus că mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate din cauza atacurilor aeriene care au lovit orașul peste noapte, dar că nu au fost victime.


UPDATE 11:20. Pretinsele autorități din stânga Nistrului au anulat codul roșu de pericol terorist în regiune și au instituit cod galben. Potrivit presei din regiunea transnistreană un document în acest sens a fost semnat de către autoproclamatul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Potrivit documentului, codul galben de amenințare teroristă în regiune a fost instituit pe o perioadă de 15 zile. În acest context, și Universitatea de la Tiraspol renunță la regimul de studii online, iar potrivit presei locale, studenții urmează să susțină examenele în auditorii.

Alerta teroristă în regiunea transnistreană a fost instituită până pe 25 mai, în contextul în care „amenințarea unui act terorist rămâne și este necesar să se continue implementarea măsurilor pentru a contracara comiterea acestuia”.

Amintim că, în zilele de 25, 26 aprilie și 6 mai au avut loc mai multe explozii în stânga Nistrului.

Luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. O altă explozie, spun autoritățile din stânga Nistrului, a avut loc pe aerodromul din Tiraspol tot luni, la ora 23:30.

Pe 26 aprilie, alte două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol, în urma cărora au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Totodată, în seara zilei de vineri, 6 mai, au avut loc două noi explozii în zona separatistă a Republicii Moldova. De această dată ținta a fost fostul aerodrom din comuna Vărăncău din raionul Rîbnița.


UPDATE 11:00. Ministerul Apărării ucrainean anunță despre pierderile ruse până la ziua de astăzi:

personal - aproximativ 29.450 (+100);

rezervoare - 1305 (+3);

Mașini blindate de luptă - 3.213 (+19);

sisteme de artilerie - 606 (+0);

RSZV / MLRS - 201 (+0);

Sisteme de război antiaerian - 93 (+0);

avioane - 206 (+1);

elicoptere-170 (+0);

UAV nivel operațional-tactic - 491 (+11);

rachete de croazieră - 112 (+0);

nave de război / bărci - 13 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil - 2217 (+5);

echipamente speciale - 44 (+1).


UPDATE 10:25. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a vorbit din nou la Forumul Economic Mondial de la Davos în această dimineață.

Reuters relatează că a spus audienței că este dispus să vorbească direct cu Vladimir Putin și nu prin intermediari. El a adăugat că dacă președintele rus „înțelege realitatea” există posibilitatea de a găsi o ieșire diplomatică din conflict.

Președintele ucrainean a spus că Moscova ar trebui să-și retragă trupele înapoi la liniile existente înainte ca Rusia să-și înceapă invazia pe 24 februarie.

„Acesta ar putea fi un prim pas către discuții”, a spus el, adăugând că Rusia a jucat de mult timp în discuțiile sale cu Ucraina.

Ieri, un apropiat al lui Putin, Dmitri Medvedev, a spus că orice pace ar trebui să recunoască că deciziile „finale” au fost deja luate cu privire la viitorul regiunilor separatiste Donețk și Luhansk și că orice acord de pace care sugerează că Rusia ar trebui să renunțe Crimeea ar fi tratată ca o amenințare de război.


UPDATE 10:20. Maxim Kozytskyi, guvernatorul orașului Lviv din vestul Ucrainei, despre situația din regiune. El relatează că peste noapte au avut loc două avertismente de raid aerian, inclusiv unul declanșat „în timp ce inamicul a lansat rachete din Marea Neagră”, dar spune că „amenințările nu s-au materializat. Totul este calm în regiunea Lviv”.


UPDATE 09:50. Ministerul Britanic al Apărării pe 25 mai:

În Odesa, încă nu există activitate de nave în porturi. De la începutul invaziei militare, Rusia a blocat activitatea navelor comerciale din zonă. Rezultatul a fost că un lot mare de cereale a rămas blocat în Ucraina și nu a putut fi exportat.

Invazia militară a avut deja un impact asupra aprovizionării cu alimente și prețurilor. Dacă porturile și traficul de nave nu sunt restabilite în viitorul apropiat, acest lucru va duce la penurie de alimente în multe țări ale lumii.


UPDATE 09:45. Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite Agerpres.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.


UPDATE 09:15. Armata rusă a decis să distrugă complet Severodonetsk. Statul Major al Armatei ucrainene a anunțat, miercuri, că rușii dezvoltă în prezent o ofensivă în direcția orașului industrial Severodonețk, din regiunea Luhansk. „În direcția Severodonețk, cu sprijinul focului de artilerie, ocupanții ruși desfășoară o ofensivă în direcția localității Severodonețk. Luptele continuă”, a comunicat armata ucraineană. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că Severodonețk este lovit de atacuri aeriene, rachete, focuri de artilerie și de mortiere, în încercarea de a consolida controlul asupra provinciei și de a continua ofensiva în Ucraina.

Situația este foarte dificilă și, din păcate, nu face decât să se înrăutățească. Armata rusă a decis să distrugă complet Severodonețk. Pur și simplu îl șterg de pe fața pământului”, a spus Serhiy Haidai.

Potrivit Guvernatorului, atacurile ruse au provocat șase morți și cel puțin opt răniți, majoritatea în apropierea adăposturilor anti-bombe.


UPDATE 08:45. O persoană a fost ucisă, alte trei au fost rănite în Zaporojie, în urma atacurilor cu rachete.

„Pe 25 mai 2022, la ora 05:13, trupele ruse au lansat patru rachete de croazieră asupra orașului Zaporojie. Una dintre ei a fost doborâtă de apărarea noastră antiaeriană. Celelalte trei au lovit în două obiecte civile în cartierul Șevchenkovskii și un centru comercial în cartierul Oleksandrivskii al orașului. Cel puțin 62 de case au fost avariate în sectorul privat. În prezent se știe că un om a fost ucis și trei au fost răniți”, informează autoritățile locale.


UPDATE 08:25. Autorităţile autoproclamate din regiunea Herson plănuiesc să interzică circulaţia documentelor în limba ucraineană, a declarat așa-numitul „şef adjunct al Administraţiei Civil-Militare” a Hersonului, Kirill Stremousov.


UPDATE 08:10. Raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei despre situația de la ora 06:00:

- Rusia a intensificat utilizarea aviației pentru a sprijini ofensiva forțelor sale terestre. Din cauza lipsei stocurilor de rachete de înaltă precizie, Rusia caută alte modalități de a distruge instalațiile critice și militare din Ucraina.

- Până la șapte batalioane ale Forțelor Armate Belaruse continuă să îndeplinească sarcini de consolidare a protecției graniței dintre Ucraina și Belarus în zonele Volîn și Polissya. Persistă amenințarea cu rachete și lovituri aeriene de pe teritoriul Belarusului.

- În direcția de nord Federația Ruse continuă să consolideze acoperirea frontierei ruso-ucrainene, echipează baze în zonele de frontieră din regiunea Briansk. Ocupanții au continuat bombardarea pozițiilor Forțelor de Apărare și a infrastructurii civile din regiunea Sumi de pe teritoriul Rusiei.

- În direcția Harkiv, rușii și-au concentrat principalele eforturi pe menținerea pozițiilor. Au atacat cu artilerie asupra infrastructurii civile din apropierea satului Rubijne. În plus, Federația Rusă a mai făcut o încercare de a ataca Ternova, dar fără succes.

- Rușii au intensificat ostilitățile în direcția Liman.

- Luptele continuă și la Severodonețk, trupele de ocupație înaintează.

- În direcția Bahmut, Federația Rusă a lansat o ofensivă în zona Komishuvaha, Iakovlivka și Troitski, dar fără succes.

- În direcția Avdiivka - forțele de ocupație nu opresc bombardamentele asupra pozițiilor Forțelor de Apărare ale Ucrainei și a infrastructurii civile din zonele așezărilor Avdiivka, Pisky, Marinka, Orihiv și Novosilka. Rușii au atacat din aer raioanele Kamianka, Avdiivka și Novomykhailivka.

- Luptele continuă și pe direcția Iujnii Bug.


UPDATE 08:05.Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii forțează cucerirea Severodonetsk, dar asta le-ar crea o serie de noi probleme. Forțele de invazie au abandonat probabil eforturile de a realiza o mare încercuire a forțelor de apărare din estul Ucrainei.


UPDATE 08:00. În nord-estul regiunii Nikolaev, pe direcția Krivoi Rog, o unitate ucraineană s-a confruntat cu un grup de militari ruși îmbrăcați în uniformă militară a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Trupele ruse cu sprijinul a două vehicule blindate de luptă „Tiger”, au încercat să captureze postul ucrainean de observație. Atacul a fost respins, iar rușii s-au retras, pierzând 4 oameni, raportează în această dimineață Comandamentul Operațional Sud.


UPDATE 07:45. Procuratura Generală nu exclude posibilitatea unui schimb al sergentului rus Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat de instanța ucraineană pentru uciderea unui civil în Sumî.

„Scenariile pot fi diferite. Obișnuiam să spun că el poate fi schimbat, așa că ei pot schimba o persoană chiar și după un verdict al instanței. Este posibil din punct de vedere tehnic”, a declarat procurora generală Irina Venediktova, subliniind că problema procesului de schimb în sine ține de competența politicienilor și a diplomației.


UPDATE 07:35. Armata rusă a luat cadavrele marinarilor morți și documente secrete de pe crucișătorul scufundat Moskva, a declarat un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibitski. El a confirmat informațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse că crucișătorul Moskva s-a scufundat când a fost remorcat la Sevastopol. Potrivit acestuia, Rusia a efectuat o operațiune de salvare pe crucișătorul scufundat Moskva, transmite Krym Realii.

Skibitski susține că operațiunile au durat cel puțin două săptămâni. „Au fost implicate de la 5 la 7 nave. Practic, acestea au fost nave de salvare, bărci, remorchere care au scos cadavrele celor care au murit pe crucișătorul Moskva, au scos toate aparatele care erau clasificate acolo și au curățat crucișătorul - au scos ceea ce era lăsat acolo și ceea ce nu ar trebui să ajungă în mâinile unei țări terțe”, a spus Skibitski.

Armata rusă nu a raportat public despre operațiunea de salvare de pe crucișătorul inundat Moskva.

UPDATE 07:25. Pe 24 mai, trupele ucrainene din cadrul Forțelor Mixte au respins 9 atacuri ale trupelor ruse, iar luptele continuă în alte șase locații. Luptători ucraineni distruși: 3 rezervoare; 8 sisteme de artilerie; 18 unități de vehicule blindate de luptă; 1 vehicul blindat special; 1 mașină.


UPDATE 07:10.. Un generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse, Kanamat Botashev, a fost omorât pe cerul deasupra Ucrainei. Informațiile despre moartea pilotului au fost confirmate pentru BBC de către trei foști subalterni ai lui Botashev, care au ținut legătura cu acesta după încheierea serviciului. Ei au cerut anonimatul din motive de securitate.

Botashev este cel mai înalt pilot pilot a cărui moarte a devenit cunoscută. Înainte de pensionare, a fost comandantul unui regiment de aviație. Participarea unui astfel de ofițer de rang înalt la luptele aeriene poate vorbi atât despre sarcinile dificile pe care Moscova le stabilește piloților militari, cât și despre lipsa specialiștilor înalt calificați.

Duminică, 22 mai, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât pe cer deasupra regiunii Lugansk. Pilotul nu a avut timp să se ejecteze, se arată în raport.

Unul dintre foștii colegi ai lui Botashev a confirmat BBC că, în Ucraina, generalul pensionat a îndeplinit misiuni pe Su-25.


UPDATE 06:40. Pe parcursul zilei de ieri, 24 mai, rușii au ucis 12 civili la Donețk: 3 în Bahmut, 2 în Toretsk, 2 în Avdiivka, 2 în Raigorodka, 1 în Liman, 1 în Nikolaivka și 1 în Kalinovo, a declarat președintele Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavlo Kirilenko. Alte 10 persoane au fost rănite.UPDATE 06:20. Armata ucraineană a început deja să folosească tunurile cu rază lungă de acțiune Caesar pe care le-a primit de la Franța, a declarat Ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian. Acesta a spus că tunurile cu rază lungă de acțiune au fost aruncate în luptă după ce artileriștii au primit două-trei ore de pregătire.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai și 24 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media