Popescu, după întrevederea cu Catherine Colonna: „Franța rămâne un aliat ferm al țării noastre, atât în drumul de aderare la UE, cât și în parcursul de reforme”

27 ianuarie 2023, 13:00 Politică 85
Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu ministra Afacerilor Externe a Franței, Catherine Colonna.  Sursa: Nicu Popescu/ Facebook
Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu ministra Afacerilor Externe a Franței Catherine Colonna, în cadrul căreia s-a discutat relația bilaterală, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, inclusiv implementarea Planului de acțiuni privind recomandările Comisiei Europene și hotărârea autorităților de a realiza reformele necesare pentru accelerarea parcursului european. Totodată, a fost abordat și subiectul securității regionale și consecințele pentru țara noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Pe măsură ce războiul continuă, am discutat cu doamna ministră consecințele acestuia pentru regiunea noastră și stabilitatea acesteia. Franța rămâne un aliat ferm al țării noastre, atât în drumul de aderare la Uniunea Europeană, cât și în parcursul de reforme consistente asumate de autorități”, potrivit lui Nicu Popescu.

Totodată, s-a discutat și despre organizarea pe data de 1 iunie a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

A fost stabilită necesitatea continuării eforturilor diplomatice pe substanța discuțiilor de la summit și temele prioritare: securitatea cibernetică, solidaritatea energetică și conectivitate în beneficiul cetățenilor.

„Am fost solidari cu Franța în condamnarea în termenii cei mai duri a atacurilor absolut brutale ale Federației Ruse asupra orașelor ucrainene, inclusiv Odesa pe care l-a vizitat ieri a doamna ministră, a cărei centru istoric a fost inclus recent pe lista patrimoniului mondial în pericol, evidențiind datoria întregii umanități de a-l proteja”, potrivit lui Popescu.

Catherine Colonna, ministra pentru Europa și Afaceri Externe a Republicii Franceze, a făcut o scurtă oprire la Chișinău, după vizita sa în Ucraina. Oficialul francez a avut o discuție și cu președinta Maia Sandu.

Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Franța de-a lungul anilor, dar și în această perioadă complicată, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media