Cutremurul din Turcia. O echipă de salvatori din Moldova gata să intervină în lichidarea consecințelor seismului

6 februarie 2023, 13:27 Societate 166
O clădire distrusă în întregime în Adana, sudul Turciei.  Sursa: IHA agency via AP

Republica Moldova este pregătită să intervină în Turcia cu o echipă specializată în căutare și salvare urbană Republica Moldova este gata să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs în această dimineață în Turcia și Siria. Astfel, o echipă specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană), a IGSU, este gata de intervenție cu 55 de salvatori, cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și 2 câini de căutare, se arată într-un comunicat al instituției.

Deocamdată nu se știe dacă echipa va fi desfășurată în Turcoa fiind în așteptare, conform mecanismului european de intervenție la dezastre.

„Încă din această dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineață. Participarea echipei a fost aprobată de președintele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova și urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului”, se mai spune în mesajul celor de la IGSU.

Pentru a putea ajunge în zona calamitată, oficialii moldoveni spun că au solicitat UE și NATO punerea la dispoziție a unui avion care să transporte echipa de salvatori și tehnica necesara.

„În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, se arată în comunicat.

Amintim că în această dimineață a avut loc un cutremur devastator în sudul Turciei, la granița cu Siria, lângă orașul Gazianstep, Seismul cu magnitudinea 7,9 a avut loc la ora locală 04:17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, și a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. Ulterior, la ora amiezii a avut loc un alt seism cu o magnitutide de 7,8 grade care din nou a cauzat pagube importante.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că seismul din această dimineață este cel mai mare și distrugător de la cel din 1939. Potrivit ultimelor date, 912 persoane au decedat și alte 5385 au fost rănite în urma distrugerilor. În total, peste 9 mii de salvatori sunt implicați în operațiunile de căutare, iar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, a declarat liderul turc în timpul unui discurs televizat.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media