LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 332. Occidentul oferă „un pachet semnificativ” de ajutor militar Ucrainei, nu și tancurile Leopard cerute insistent de Kiev

21 ianuarie 2023, 09:51 Ucraina 180
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 332.Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat vineri că nu există „altă soluţie” decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce, la reuniunea de la Ramstein, din Germania, aliaţii nu au ajuns însă la un acord privind livrarea tancurilor germane Leopard. În schimb, aliații Kievului au decis să ofere alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene. Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este „urgentă”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 17:20. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a ordonat o revizuire a inventarului tancurilor Leopard 2, în timp ce țara sa se confruntă cu critici tot mai mari pentru că nu a luat o decizie privind trimiterea vehiculelor de luptă la Kiev, relatează CNN.

Pistorius – aflat la doar o zi de la preluarea mandatului – a vorbit vineri la Baza Aeriană Ramstein și a declarat că a ordonat Ministerului Apărării „să efectueze un audit al tancurilor Leopard de diferite tipuri, atât în rândurile noastre, cât și în industrie, și vom analiza în special chestiunea compatibilității sistemelor, de asemenea cu cele ale partenerilor noștri, disponibilitatea și numărul de unități.”

„Totul nu este un precedent, este pur și simplu o pregătire pentru o zi care ar putea veni, caz în care am fi capabili să acționăm imediat și să oferim sprijin într-un timp foarte scurt, această decizie între Republica Federală Germania… și partenerii transatlantici și partenerii NATO în ansamblu, este luată în acest mod”, a spus el.

„Suntem pregătiți; ne pregătim”, a insistat el


UPDATE 16:07. Ceremonia de înmormântare a ministrului de interne Denis Monastirski, a adjunctului său Ievhen Ienin, a secretarului de stat Iuri Lubkovici și ai celorlalți oficiali a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, la Kiev, relatează The Kyiv Independent.

Oficiali de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Zelenskiy și soția sa, Olena Zelenska, au participat la funeralii. Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a calificat moartea lui Monastirski drept o ”pierdere personală” și ”o pierdere uriașă pentru stat”.

”Dacă nu ar fi fost Denis Anatoliovici (Monastirski – n.r.), multe lucruri ar fi fost diferite, el este cu adevărat un erou al acestui stat”, a declarat Budanov.

În dimineața zilei de 18 ianuarie, un elicopter care transporta înalți oficiali ai Ministerului ucrainean de interne s-a prăbușit lângă o grădiniță și o clădire de apartamente din Brovarî, un oraș situat la est de Kiev, provocând moartea a 14 persoane.

Monastirski este cel mai înalt oficial ucrainean ucis de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022. În urma morții lui Monastirski, șeful poliției, Ihor Klimenko, a fost numit ministru interimar de interne.

Cu toate acestea, potrivit lui Vladimir Zelenskiy, persoanele ucise în Brovarî ”nu sunt unele care pot fi înlocuite cu ușurință”.


UPDATE 14:15. Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar, la o zi după ce aceştia nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa trimiterii unor tancuri de luptă dorite de Ucraina, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Tot veţi ajuta până la urmă Ucraina cu armele de care are nevoie şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune de a pune capăt războiului decât prin înfrângerea Rusiei”, a scris Podoliak pe Twitter. „Dar indecizia de astăzi îi ucide pe mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiţi mai repede”, a îndemnat el.


UPDATE 12:53. Între timp, lupta pentru Bahmut este extrem de sângeroasă pentru ambele tabere. Potrivit Der Spiegel, Serviciul Ucrainean de Informații este alarmat de pierderile mari suferite de armata Kievului. Sute de soldați ucraineni mor zilnic în luptele din Bahmut și Soledar, iar armata rusă păstrează aceeași tactică ofensivă, în ciuda pierderilor și mai mari.

Șeful statului major al armatei americane Mark Milley, confirmă de altfel că în Ucraina și-au pierdut viața, fără dubii peste 100.000 de soldați ruși. Mark Milley, șeful Statului Major al SUA: Ultima dată când am raportat public asta, pierderile suferite de ruși erau de peste 100.000 de oameni. Aș spune că acum sunt cu mult peste 100.000. Armata ucraineană a suferit și ea un număr mare de pierderi. Așadar, este un război foarte, foarte sângeros. Și există pierderi semnificative de ambele părți. De aceea, cred că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge la masa negocierilor.


UPDATE 12:17. „Noi, miniștrii de externe din Letonia, Estonia și Lituania, solicităm Germaniei să furnizeze acum tancurile Leopard Ucrainei. Acest lucru este necesar pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina și a restabili rapid pacea în Europa. Germania, în calitate de principală putere europeană, are o responsabilitate specială în această privință”, a transmis ministrul leton de externe Edgars Rinkevics.


UPDATE 11:13. Războiul din Ucraina se află într-o stare de blocaj, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Potrivit sursei citate, există posibilitatea unor progrese rusești în jurul orașului Bahmut din regiunea Donbas, dar în rest există puține mișcări. Forțele ruse s-au consolidat în orașul Soledar după ce l-au capturat la începutul acestei săptămâni.

Între timp, mai la sud, în Zaporojie, ambele părți au masat „forțe semnificative”, având loc schimburi de artilerie și încăierări, dar au evitat orice efort ofensiv. În apropiere de Kremina, în nord-estul Ucrainei, forțele ucrainene au obținut unele câștiguri mici și s-au apărat împotriva contraatacurilor rusești.


UPDATE 10:35. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei indică un număr de „aproximativ 120.160 de persoane” din Rusia decedate de la începutul războiului, potrivit cotidianului Pravda.

Potrivit raportului, Statul Major General al Ucrainei, pierderile totale ale rușilor din 24 februarie 2022 până la 21 ianuarie 2023 se ridică aproximativ la:UPDATE 09:50. Olanda a precizat vineri că va oferi Ucrainei două lansatoare Patriot ale acestui puternic și modern sistem de rachete antiaeriene, potrivit BBC.

Precizările apar într-o scrisoare adresată Parlamentului olandez de miniștrii apărării și afacerilor externe.

Premierul Mark Rutte a anunțat marți, în timpul unei vizite la Washington, intenția Olandei de a oferi Ucrainei o parte din sistemele Patriot pe care le deține, dar nu a precizat câte.

Potrivit unor surse deschise, Olanda are patru baterii Patriot: trei sunt în stare de alertă și una este ținută în rezervă. Bateriile Patriot, spun experții militari, constau de obicei din patru până la opt lansatoare.

Statele Unite și Germania le-au promis ucrainenilor câte o baterie fiecare. Antrenamentul echipajelor ucrainene era planificat să înceapă în Statele Unite la sfârșitul lunii ianuarie.


UPDATE 09:30. Forțele de ocupație rusești au efectuat 27 de lovituri care au vizat două unități administrative în regiunea Sumî pe 20 ianuarie, anunţă şeful administrației militare din regiunea Sumî, Dmitro Jiviţki, relatează Ukrainska Pravda. Trupele ruse au tras cu mortiere în Bilopillia, fiind înregistrate 20 de lovituri. De asemenea, rușii au tras cu mortiere la Esman, cu șapte lovituri confirmate. Nu au fost raportate victime sau distrugeri în niciuna dintre cele două localităţi.


UPDATE 09:10. Președintele american Joe Biden a răspuns vineri, când a fost întrebat dacă susține trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, că țara condusă de Vladimir Zelenskiy va primi „tot ajutorul” de care are nevoie pentru a lupta împotriva trupelor ruse, relatează CNN.

La plecarea de la un eveniment organizat la Casa Albă, Biden a spus: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, când un reporter l-a întrebat dacă susține obiectivul Poloniei de a trimite Ucrainei tancurile de producție germană. În ultimele zile, oficialii germani au indicat că nu vor trimite Ucrainei tancurile Leopard – și nici nu vor permite oricărei alte țări care are în inventar tancurile de fabricație germană să facă acest lucru – decât dacă SUA acceptă, de asemenea, să trimită tancurile sale M1 Abrams la Kiev, lucru pe care Pentagonul a declarat de luni de zile că nu intenționează să îl facă, având în vedere costurile logistice legate de întreținere a acestora.

Vineri, miniștrii apărării din SUA și Germania au negat orice „legătură” între potențiala trimitere de către SUA a tancurilor M1 Abrams și furnizarea sau permiterea de către Germania a transferului de tancuri Leopard către Ucraina.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie și 20 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media