UPDATE 18:13. Olanda va oferi Ucrainei un ajutor de până la 2,5 miliarde de euro în 2023, a anunțat guvernul olandez, relatează The Guardian.
Banii sunt alocați pentru asistență militară, lucrări de recuperare a infrastructurii critice și pentru a contribui la investigațiile privind posibile crime de război, a precizat guvernul.
UPDATE 17:47. „Invitațiile la negocieri” ale Kremlinului urmăresc doar să câștige timp Rusiei pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o opinie semnată în Financial Times.
„Putin a fost cel care a început războiul. El poate pune capăt azi ieșind din Ucraina. În acest moment, nu dă semne că vrea pace reală”, a spus Stoltenberg. Potrivit lui Stoltenberg, Rusia arată „dorința de a produce un număr mare de victime”, recrutând peste 200.000 de militari suplimentari în ultimele luni și preluând arme din alte regimuri autoritare, cum ar fi Iranul.
„Rusia speră să înghețe războiul pentru a permite forțelor sale să se regrupeze, să se rearmeze și să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a scris el.
UPDATE 16:43. Canada a condamnat ceea ce a considerat că sunt livrări de arme nord-coreene către Rusia, declarând că tranzacția Phenianului cu compania militară privată Wagner Group „încalcă în mod clar dreptul internațional și rezoluțiile Consiliului de securitate al ONU”.
„Vom continua să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a aborda aceste evoluții și a răspunde la livrările ulterioare de arme în cazul în care vor avea loc”, a declarat ministrul canadian de externe Mélanie Joly într-un comunicat.
Ministerul de Externe al Coreei de Nord, într-o declarație, a negat că ar fi furnizat muniție Rusiei, dar nu a făcut nicio mențiune despre Wagner, a raportat Reuters.
UPDATE 16:11. Forțele ruse au bombardat regiunea Herson, recent eliberat, de peste 60 de ori, potrivit șefului administrației militare a regiunii, Iaroslav Ianușevici.
Trupele Moscovei „au bombardat de 61 de ori teritoriul regiunii Herson. Invadatorii au atacat așezările pașnice din regiune cu artilerie, MLRS, mortare și tancuri”, a scris Ianușevici pe Facebook.
Aproximativ jumătate dintre greve au lovit orașul Herson, lovind blocuri rezidențiale, instituții de învățământ și case private, a spus el. A fost afectată și o grădiniță, a adăugat oficialul.
UPDATE 15:40. Au apărut noi detalii despre bombardarea districtului de nave Herson.
Potrivit șefului regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, clădirile rezidențiale au fost distruse ca urmare a rachetelor lansate din partea rusă.
Două persoane au murit.
UPDATE 15:03. Kremlinul a declarat că Rusia a făcut progrese semnificative în direcția „demilitarizării” Ucrainei – unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei Rusiei de acum 10 luni.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost întrebat în timpul unui briefing despre comentariile președintelui Vladimir Putin că complexul militar-industrial al Ucrainei „dacă nu este resetat complet la zero, ajunge repede acolo”.
„Se poate afirma că există progrese semnificative către demilitarizare”, a spus Peskov.
Președintele rus a declarat ieri că „toate conflictele armate se încheie prin negocieri” – ceea ce înseamnă că Ucraina va fi forțată în cele din urmă să cedeze teritoriu în schimbul păcii.
El a respins, de asemenea, livrările americane de rachete Patriot către Ucraina ca fiind vechi și a spus că sistemele de rachete ale Rusiei vor fi capabile să le doboare.
„Apărarea antiaeriană Patriot este depășită. Un antidot va fi întotdeauna găsit... Rusia va doborî sistemul Patriot”, a notat Putin.
UPDATE 14:30. Țările de Jos vor oferi Ucrainei un ajutor de până la 2,5 miliarde de euro în 2023, a anunțat guvernul olandez.
Banii sunt alocați pentru asistență militară, lucrări pentru recuperarea infrastructurii critice și pentru a ajuta la investigarea posibilelor crime de război, se arată în comunicat.
Președintele olandez, Mark Rutte, a promis că țara sa va oferi asistență „atâta timp cât Rusia își va continua războiul împotriva Ucrainei”.
UPDATE 14:18. În urma exploziei unei mașini în centrul Melitopolului, două persoane au fost rănite, potrivit șefului administrației de ocupație a orașului, Vladimir Rogov.
Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus că rușii au folosit mașina aruncată în aer. Un corespondent al canalului de telegram pro-rus WarGonzo a postat un videoclip cu un scurt reportaj live de la locul exploziei.
Se spune că în mașină, probabil, se aflau angajați ai serviciilor speciale ruse. Ambii sunt grav răniți.
UPDATE 13:58. Ca urmare a unui alt bombardament al Hersonului, clădirile rezidențiale și infrastructura critică au fost avariate.
Potrivit autorităților ucrainene, există cel puțin un mort.
UPDATE 13:13. Statele Unite ale Americii au impus joi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene, în contextul în care Washingtonul sporește presiunea asupra Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.
Măsura vine după ce preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Washington şi a ţinut miercuri un discurs în faţa Congresului SUA, în timpul căruia el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict şi a pledat pentru mai multe arme, relatează Reuters și Agerpres.
„În urma operaţiunilor navale ruseşti împotriva porturilor ucrainene, inclusiv cele care furnizează lumii hrană atât de necesară şi cereale, Statele Unite impun azi sancţiuni asupra entităţilor navale ruseşti”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.
Din octombrie, Moscova vizează infrastructura energetică a Ucrainei cu lovituri cu rachete şi drone, aminteşte Reuters.
Ucraina a declarat că portul său de la Marea Neagră Odesa nu a funcţionat pentru o zi mai înainte în această lună şi porturile Ceornomorsk şi Pivdenne au operat doar parţial după un atac rusesc asupra sistemului energetic al regiunii.
Toate cele trei porturi exportă cereale în cadrul unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie, cu Rusia şi Ucraina pentru reluarea transporturilor Ucrainei la Marea Neagră - blocate de la invazia Moscovei la 24 februarie - şi facilitarea exporturilor de hrană şi îngrăşăminte ale Rusiei.
Departamentul de Stat a declarat că a desemnat şase dintre entităţile vizate în măsura de joi ce operează sau au operat atât în sectorul de apărare şi material aferent, cât şi în cel maritim al economiei ruse. Patru entităţi suplimentare au fost vizate care operează în sectorul maritim al economiei Rusiei.
UPDATE 12:44. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat vineri că riscul unei ciocniri între SUA și Rusia este „mare”, a informat agenția de presă de stat rusă TASS.
TASS l-a citat pe Anatolii Antonov spunând că este greu de spus când vor putea fi reluate discuțiile privind dialogul strategic între cele două părți, dar că discuțiile privind schimburile de prizonieri au fost „eficiente” și vor continua.
UPDATE 12:23. În rezumatul de astăzi al informațiilor britanice, există planuri de creștere a dimensiunii armatei ruse cu aproximativ 30% (adică până la un milion și jumătate de oameni).
Amintim că, un astfel de plan a fost prezentat președintelui Putin pe 21 decembrie.
„Acest lucru oferă una dintre primele perspective asupra modului în care Rusia încearcă să-și adapteze forțele la provocările strategice pe termen lung care au apărut din invazia sa în Ucraina”, menționează informațiile britanice.
Rămâne neclar cum va găsi Rusia recruții pentru a finaliza o astfel de expansiune într-un moment în care forțele sale sunt supuse unei presiuni fără precedent în Ucraina.
UPDATE 11:52. A avut loc o explozie în centrul orașului Melitopol, care a fost luat sub control rusesc la începutul invaziei.
Potrivit primarului orașului Ivan Fedorov (situat în teritoriul controlat de Ucraina), o mașină a explodat în Melitopol.
Se precizează informații despre pasagerii mașinii și starea acestora.
UPDATE 11:05. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, întors la Kiev, a înregistrat un scurt videoclip din biroul său.
„Bună dimineața tuturor, le doresc tuturor sănătate, sunt la birou. Lucrăm pentru victorie, o zi bună tuturor, îi vom învinge pe toți", a spus președintele, indicând că s-a întors la Kiev.
La începutul acestei săptămâni, Zelenskiy a avut prima sa vizită în străinătate de la începutul invaziei ruse.
Președintele Ucrainei a zburat la Washington pentru discuții cu președintele american Joe Biden.
La întoarcere, Zelenskiy s-a întâlnit și cu președintele polonez Andrzej Duda.
UPDATE 10:53. La Mariupol, se demolează clădirea Teatrului Dramatic, care a fost distrusă în martie și a devenit unul dintre simbolurile brutalității războiului din Ucraina. Mariupol este ocupat de armata rusă, transmite BBC.
Un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, Petr Andriușenko, a declarat că autoritățile de ocupare demolau partea din spate și centrală a teatrului. Linia frontului va fi lăsată ca bază pentru reconstrucție.
Potrivit lui Andriușenko, „sunt demontate doar acele părți ale clădirii care dovedesc bombardarea, și nu subminarea creată de propaganda [rusă] din interior”.
UPDATE 10:18. Ambasadoarea ucraineană în Statele Unite, Oxana Markarova, a publicat o scurtă explicație despre cum vor fi folosiți mai exact cele 45 de miliarde de dolari în ajutorul SUA pentru Ucraina în noul an.
Această sumă este inclusă în bugetul federal al SUA, care a fost aprobat joi de Senat. Potrivit lui Markarova, Camera Reprezentanților Congresului va vota vineri bugetul, iar până la sfârșitul zilei de vineri (adică până sâmbătă dimineața în Europa) acesta va fi semnat de președinte.
Legea privind securitatea suplimentară a Ucrainei, inclusă în buget, prevede:
- 28,4 miliarde de ajutor militar,
- 13,37 miliarde de ajutor economic,
- 4,92 miliarde de ajutor umanitar.
Asistența militară include, în special, 9 miliarde de dolari pentru a oferi armatei ucrainene tot ce este necesar, de la echipamente până la informații, 11,88 miliarde de dolari pentru înlocuirea echipamentelor, armelor și muniției transferate în Ucraina în arsenalele proprii ale SUA și aproape 7 miliarde de dolari pentru lucrări legate de Ucraina Comandamentul European al SUA.
UPDATE 09:27. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), într-o analiză rezumată periodică notează, în special, că președintele rus Vladimir Putin, în recentele discursuri publice, a încercat din nou să-și varuiască imaginea în ochii rușilor, transferând responsabilitatea pentru eșecurile în războiul altora.
Analiștii ISW amintesc că Putin a făcut recent mai multe declarații că Rusia ar vrea să pună capăt războiului cât mai curând posibil și, pe de altă parte, că nu dorește să intensifice ostilitățile pentru a nu crește numărul victimelor.
Ambele acuzații fac parte dintr-o campanie coordonată de la Kremlin pentru a justifica războiul costisitor al lui Putin în ochii unui public intern care face sacrificii din ce în ce mai serioase pentru a atinge obiectivele nerealiste ale Kremlinului. Armata rusă nu a obținut victorii semnificative din 3 iulie, de la 3 iulie, căderea Lisiciansk-ului.
Analiștii Institutului cred că unul dintre cei pe care Putin îi acuză pentru eșecuri este șeful Statului Major General Valerii Gerasimov, care cu o zi înainte a apărut pentru prima dată pe ecrane după o lungă pauză într-un rol independent.
Gerasimov a vorbit cu atașați militari străini și, după cum scriu autorii raportului, a promovat aceleași justificări pentru război care nu corespund realității: „neonazismul” în Ucraina și „pregătirea Kievului pentru un atac asupra Donbas-ului și Crimeei”.
„Kremlinul s-a abținut să-l arate publicului pe Geresimov timp de aproape zece luni, până pe 17 decembrie, iar acum că al doilea an de război este pe cale să înceapă, probabil că încearcă să-l aducă [în spațiul public] din nou ca o altă figură. responsabil pentru acest război”, sugerează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
UPDATE 09:16. Statul Major ucrainean, într-un raport pentru dimineața zilei de 23 decembrie, a 303-a zi de război, susține, printre altele, că în ultimele 24 de ore, unitățile ucrainene au respins atacul rușilor într-un loc unde fusese fără ostilități active din primăvară - lângă satul Vysokoye, regiunea Sumî.
Vysokoye este situat în estul regiunii Sumî, la granița cu regiunea Belgorod din Rusia. Părțile se acuză reciproc în mod constant că au bombardat peste această graniță, dar nu a existat nicio mișcare de trupe aici de la retragerea de primăvară a rușilor din regiunile Sumî, Cernihiv și Kiev.
Statul Major nu oferă detalii sau explicații. Autoritățile din regiunea Sumî nu au raportat nimic de acest gen, în raportul succint al șefului administrației Dmitri Jvițkii privind evenimentele din 22 decembrie, Vysokoye nu este menționat și nici nu se menționează vreun atac al rușilor.
Situația de pe fronturi în ansamblu, judecând după raportul Statului Major ucrainean, nu se schimbă: rușii continuă să încerce să avanseze în zona Bakhmut și în vecinătatea Donețkului, precum și în unele locuri de-a lungul Svatovo - Linia Kremennaya.
UPDATE 08:57. Un deputat din Sankt Petersburg a cerut Procuraturii Generale să deschidă un dosar penal președintelui rus Vladimir Putin din cauza cuvântului „război”, relatează publicația independentă Meduza.
UPDATE 08:20. Prim-ministra italiană Giorgia Meloni, al cărei guvern de extremă-dreapta sprijină Kievul în conflictul cu Rusia, a afirmat joi că vrea să viziteze Ucraina la începutul anului 2023, notează AFP, citată de Agerpres.
„Îi voi telefona preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy pentru a exprima urările mele de bine şi pentru a organiza această călătorie pe care intenţionez să o fac în primele luni ale anului viitor. Este fost una dintre călătoriile mele prioritare”, a declarat ea în cursul emisiunii de televiziune „Porta a Porta”, difuzată de postul public Rai 1.
„Suntem în perioada în care aproape toate culturile lumii sărbătoresc lumina”, în timp ce ucrainenii „trăiesc în întuneric”, a subliniat Giorgia Meloni.
UPDATE 07:55. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a pronunţat, joi, cuvântul „război”, în timp ce discuta cu jurnaliştii despre luptele din Ucraina, scrie CNN.
Fostul ofiţer KGB, care îşi alege cuvintele cu grijă, s-a referit deseori la războiul din Ucraina ca la o „operaţiune militară specială”.
„Obiectivul nostru nu este să învârtim roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, a declarat Putin reporterilor, la Moscova, după ce a participat la o şedinţă a Consiliului de Stat privind politica pentru tineret.
„Am făcut şi vom continua să facem eforturi pentru acest lucru”, a continuat el.
După ce a participat la şedinţă, Putin a răspuns întrebărilor jurnaliştilor pe diverse teme, inclusiv despre luptele din Ucraina, livrarea de către SUA a unui sistem defensiv de rachete Patriot către Ucraina şi economia Rusiei.
UPDATE 07:40. Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat că a furnizat muniții Rusiei, catalogând informațiile drept „nefondate” și a criticat SUA pentru că a furnizat arme letale Ucrainei, relatează vineri, 23 decembrie, agenția de presă oficială KCNA, citată de Reuters.
Ziarul japonez Tokyo Shimbun a scris că Phenianul a expediat muniții, inclusiv obuze de artilerie, către Rusia cu un tren care a trecut granița luna trecută și că sunt așteptate transporturi suplimentare în săptămânile următoare.
„Raportul fals al mass-media japoneze conform căruia RPDC (Coreea de Nord – n.r.) a oferit muniții Rusiei este cea mai absurdă cacealma, care nu merită niciun comentariu sau interpretare”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean, într-o declarație transmisă de KCNA.
UPDATE 07:15. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avut o întâlnire cu omologul său polonez, pe drumul de revenire în ţară din SUA. Liderul de la Kiev a explicat în ce a constat discuţia sa, într-un „format special”, cu Andrzej Duda.
Președintele ucrainean a explicat şi în ce a constat discuţia sa într-un format special cu Andrzej Duda: „În drum spre casă, m-am întâlnit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Le-am mulţumit lui, tuturor polonezilor, oraşului - salvator Rzeszów pentru tot ceea ce fac pentru Ucraina şi pentru protejarea noastră – pentru protejarea Europei. Astăzi, într-un format special, faţă în faţă, am discutat despre interacţiunea noastră cu Andrzej. I-am spus despre ce mi s-a spus în Statele Unite, despre viziunea noastră strategică pentru anul viitor... Ne pregătim, ne întărim forţele comune”.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie și 22 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
