The Economist a desemnat țara anului 2022. Care este aceasta și care este meritul ei

22 decembrie 2022, 09:58 Descoperă 365
refugiați ucraineni.  Sursa: CNN

Ziarul săptămânal britanic The Economist a ales Ucraina drept țara anului pentru 2022. „Anul acesta, pentru prima dată de când am început să desemnăm țările anului în 2013, alegerea este evidentă. Nu poate fi decât Ucraina”, se arată în raport.

Înfruntând despotul Rusiei, ucrainenii și-au protejat vecinii. Dacă ar fi cucerit Ucraina, ar fi putut ataca în continuare Moldova sau Georgia sau ar fi amenințat statele baltice, a menționat The Economist.

Publicația a remarcat eroismul ucrainenilor. Putin se aștepta clar ca armata ucraineană să se retragă.

„Ucrainenii au stat și au luptat. Președintele Vladimir Zelenskiy, respingând ofertele occidentale de a-l scoate din Kiev, ar fi spus că are nevoie de „muniție, nu de o plimbare”. Ucrainenii obișnuiți au dat dovadă de o putere similară”, se arată în raport. În plus, ucrainenii au dat dovadă de ingeniozitate.

Potrivit The Economist, ei au descoperit slăbiciunile inamicilor lor, le-au aruncat în aer proviziile de combustibil și muniție și au învățat rapid cum să folosească noile arme furnizate de Occident. Mai mult, ucrainenii au dat dovadă de rezistență, iar ororile pe care Putin le provoacă în continuare nu par să le fi afectat moralul. În cele din urmă, cu câteva excepții, ucrainenii nu au răspuns crimelor de război cu crime de război. Forțele ruse au bombardat în mod obișnuit civili, au torturat captivi și au jefuit sate. Prin contrast, prizonierii de război ruși sunt surprinși de cât de bine sunt tratați.

„Acest lucru se datorează în mare parte pentru că Ucraina nu este, așa cum susține domnul Putin, un stat nazist, ci o democrație în care viețile umane contează. Are defectele sale, în special corupția, dar guvernul și poporul său au respins putinismul încă dinainte de război, iar acum îl resping cu mai multă înverșunare”, a subliniat The Economist.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media