Deciziile motivate au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului, CSM.
Dacă cei patru candidații nu vor notifica Comisia despre refuzul lor de a publica deciziile în termen de 48 de ore de la transmitere, acestea vor fi plasate integral pe paginile web ale CSM și Comisiei Pre-Vetting.
Deciziile Comisiei pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la recepționare, fără respectarea procedurii prealabile, potrivit art. 14 alin. 1) și 2) din Legea nr. 26/2022.
Din cei 23 de judecători de carieră, rămași în concursul de ocupare a funcției de membru în CSM, 5 candidați au promovat evaluarea, 11 nu au promovat și nu mai pot participa la concurs, iar 7 candidați își așteaptă deciziile.
La începutul lunii iulie, Comisia pre-vetting a început procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
Comisia „Pre-Vetting” evaluează integritatea financiară și etică a candidaților.
Conform procedurii, candidații trebuie să completeze un formular de declarație de avere și interese personale, cu informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională.
În plus, Comisia colectează și verifică date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, precum autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.
