După circa două luni petrecute în penitenciar, fostul șef al CFM - Iurie Topală, plasat în arest la domiciliu. Procurorii PCCOCS nu pot contesta decizia Judecătoriei Buiucani

30 ianuarie 2023, 15:06 Justiție 158
Iurie Topală.  Sursa: IPN

După aproape două luni petrecute în penitenciar, fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurie Topală, acuzat de procurori de depășirea atribuțiilor de serviciu, acțiuni care au dus la pierderea unor venituri de aproape 800 milioane lei pentru întreprindere, pleacă în arest la domiciliu. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

„Vineri seara, 27 ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus plasarea în arest la domiciliu a fostului șef al CFM.

Deși procurorii PCCOCS nu sunt de acord cu această decizie, legea nu prevede contestarea ei în fază judiciară”, ne-a menționat Gaitur.

Procurorii îl acuză pe fostul director de depășirea atribuțiilor de serviciu, acțiuni care au dus la pierderea unor venituri de aproape 800 milioane lei pentru întreprindere. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că, urmare a abuzului de serviciu, în complicitate cu alți membri ai grupului criminal organizat, ar fi favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora. Din acest motiv, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Anterior, PCCOCS a trimis pe banca acuzaților alți figuranți în acest dosar, iar investigațiile în dosarul de bază continuă.

Amintim că Iurie Topală a fost extrădat din Belgia în Republica Moldova, în seara zilei de 3 noiembrie, la aproape un an de zile de când a fost anunțat în căutare prin canalele INTERPOL. El a fost reținut de INTERPOL în Belgia pe 13 ianuarie 2022.

La 21 decembrie curent, PCCOCS a anunțat trimiterea acestuia în judecată.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media