Răpirea lui Ceaus: Singurul moldovean implicat urmează să apară în fața instanței

13 august 2021, 10:42 Justiție 66
Nicolae Ceaus.  Sursa: rise.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a încheiat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care a contribuit la răpirea fostului judecător ucrainean, Nikolai Ceaus, în aprilie 2021. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, fost militar în forțele speciale naționale care a fost racolat, în februarie anul curent, de grupul de persoane care au participat la răpirea judecătorului ucrainean.

Potrivit PCCOCS, după ce a revenit în Moldova, bărbatul a avut misiunea de a-l urmări pe fostul judecător. Acesta a colectat informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei lui Ceaus, pe care le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a închiriat mai multe imobile și a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Persoanele cu care a conlucrat și le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent (fostul judecător și agentul său de pază) și cu scopul de a pune în dificultate procesul ulterior de investigații.

Inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din luna mai 2021. Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încât acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției, cu aplicarea unui șir de măsuri restrictive.

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul de bază, ce-i vizează pe restul figuranților, cu privire la care investigațiile sunt în continuă desfășurare.

PCCOCS menționează că, în acest dosar penal, procurorii au adresat autorităților din Ucraina mai multe cereri de comisie rogatorie, corespunzător etapelor de avansare a investigațiilor coroborate cu informațiile expuse publicului larg. Până la moment, însă, procurorii din Ucraina nu au venit cu o reacție oficială.

Potrivit legii penale a Republicii Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.

Urmărirea penală a fost exercitată, sub conducerea procurorilor PCCOCS, de către ofițerii de urmărire penală ai Direcției Generale Urmărire Penală, cu susținerea operativă a Inspectoratului Național de Investigații – ambele fiind din cadrul IGP al MAI.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media