Topul celor mai puternice armate din lume în 2022. Republica Moldova, abia pe locul 94

26 iulie 2022, 13:16 Lifestyle 3368
Militari.  Sursa: US Marines in Fallujah

Două dintre cele mai importante puteri militare din lume, Rusia și NATO se uită una la cealaltă peste granițele Ucrainei în urma invaziei ruse. Imaginile cu clădiri bombardate, mulțimi îngrămădite în adăposturi, rulote de refugiați care alergau pentru siguranță, fulgere de explozii pe timp de noapte și oameni răniți în disperare sunt acum un program zilnic pe ecranele de televiziune.

În același timp, filmările cu tancuri rusești care se rostogolesc în apropierea Kievului le readuc bătrânilor multe amintiri despre momente pe care și-ar dori să le uite.

Timp de mulți ani, puterea militară a fost considerată pe scară largă sursa primară a puterii unui stat. Cu toate acestea, spre sfârșitul războiului rece, puterea economică a preluat posesia. Dar, puterea militară a revenit. Confruntările militare, inclusiv cele dintre marile puteri, au reintrat în imaginația colectivă a vest-europenilor după invadarea Ucrainei de către Rusia. Întregul top poate fi văzut AICI.

TOP 10 cele mai puternice forțe armate din lume în 2022

Statele Unite al Americii

Steagul cu stele marchează cea mai puternică putere militară din lume. Cu baze militare în multe părți ale lumii, forțele armate americane rămân cele mai puternice dintre toate de pe glob.

Cu un buget de 738 de miliarde de dolari și 1.388.000 de bărbați și femei în forțele armate, se laudă cu 6.125 de arme nucleare, 11 portavioane, 68 de submarine nucleare, 3.761 de avioane militare, 867 de elicoptere de atac, 6.209 tancuri.

Federația Rusă

Rusia de astăzi se prezintă ca o țară capitalistă, dar păstrează puterea militară a fostului imperiu roșu. În prezent, Rusia are o armată de 1 milion de bărbați și femei, cu un buget de 43,2 miliarde de dolari. Are un număr dublu de tancuri decât cel al SUA (13.830) și aproximativ același număr de arme nucleare (6.500), dar un singur portavion. De asemenea, are 70 de nave de război, 28 de submarine nucleare și 1.379 de avioane.

China

Puterea imprevizibilă în ascensiune din Est este a treia putere militară. Nu a fost implicat în conflicte armate majore în ultimele decenii. Desigur, o țară cu peste 1,4 miliarde de oameni are o prezență militară puternică, cu un buget actual de 193 de miliarde de dolari și peste două milioane de bărbați și femei luptătoare. China are 5.651 de tancuri, două portavioane, 133 de vase marine, 12 submarine nucleare, 1.093 de avioane militare și 290 de arme nucleare.

India

Mulți ar crede că India nu este o mare putere militară, cu atât mai puțin că se află pe locul patru. Cu toate acestea, pentru o țară de peste 1,4 miliarde (similar cu China), India a investit un buget de 64 de miliarde de dolari pentru apărarea națională.

La sol are 1.455 de milioane de soldați, 4.740 de tancuri de luptă, un portavion, 35 de nave de luptă, 14 submarine nucleare, 841 de avioane și 150 de arme nucleare.

Japonia

Una dintre forțele Axei în al Doilea Război Mondial, Japonia nu a fost implicată în conflicte majore în ultimele decenii.

Bugetul actual al Japoniei este de 49,7 miliarde de dolari și 247.000 de bărbați și femei servesc în forțele armate. La sol are 580 de tancuri și pe mare două portavioane, 47 de nave de război și 22 de submarine. În aer are 606 avioane de război.

Coreea de Sud

Coreea de Sud are 600.000 de oameni în forțele sale armate și un buget militar de 40,4 miliarde de dolari.

La sol are 2.321 de tancuri de luptă, iar pe mare se mândrește cu 35 de nave navale. Chiar dacă se învecinează cu Coreea de Nord, nu are arme nucleare. Are o forță aeriană cu 595 de avioane.

Franța

Cea mai puternică forță militară din UE, Franța joacă un rol activ în apărarea uniunii, cu un buget de 55 de miliarde de dolari și 208.700 de bărbați și femei care servesc în ea.

Flota navală a Franței domină în Marea Mediterană cu un portavion, 27 de nave de război și opt submarine nucleare.

Marea Britanie

Forțele armate ale Imperiului Britanic cândva puternic, nu mai domină în Europa și în restul lumii. Cu toate acestea, păstrează încă o forță militară puternică.

Regatul Unit are un buget de 61,5 miliarde de dolari și 138.500 de bărbați și femei care servesc în forțele armate și 225 de avioane militare. La sol, Regatul Unit are 227 de tancuri de luptă. Pe mare are două portavioane, 30 de nave de război și 11 submarine nucleare.

Topul este încheiat de armatele Pakistanului și respectiv Braziliei. De asemenea, armata Ucrainei se află pe locul 22.

Armata Republicii Moldova se află aproape de finele clasamentului, abia pe poziția 94.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media