Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, susține că federalizarea ar fi cheia reintegrării regiunii transnistrene

27 iulie 2022, 17:46 Politică 590
Nikolai Țveatkov, șeful adjunct al Biroului de Reintegrare.  Sursa: captură video/primul.md

Cheia reîntegirii Republicii Moldova cu teritoriile controlate de regimul separatist de la Tiraspol este federalizarea, iar misiunea de pacificare din stânga Nistrului este una de succes, este de părere șeful adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov. Oficialul a declarat la emisiunea Primul în Moldova, că federalizarea este pe nedrept criticată, iar redistribuirea atribuțiilor în stat dintre Chișinău și Tiraspol ar fi soluția pentru conflictul transnistrean.

În opinia șefului adjunct de la reintegrare, cheia de soluționare a conflictului transnistrean, va fi în redistribuirea atribuțiilor în stat dintre Chișinău și Tiraspol. Redistribuirea, însemnând federalizarea țării, scrie Zona de Securitate.

„Noi ne-am agățat de acest cuvânt (federalizarea n.r) ce a luat o conotație negativă, dar în zadar. Redistribuirea atribuțiilor în țara noastră va avea un caracter oarecum federativ. Republica Moldova are deja un subiect recunoscut - Autonomia Găgăuză, care deja a lăsat o amprentă de principii federative în construcția statului Republica Moldova”, citează sursa.

Țveatcov, vorbind despre criza din 2003, când a apărut memorandumul Kozak, spune că: „federalizarea nu a fost propunerea Federației Ruse, acest proiect nu a fost propus de Dmitrii Kozak. A apărut cu un an sau doi înainte de includerea lui în procesul de reglementare. Eu consider că acest termen, măcar și din punct de vedere teoretic, este defăimat în zadar. Dar din nou, noi trăim în Moldova, la noi acest termen a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu se complac cu această idee o resping.

Repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie, acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final astăzi este complicat de spus”.

Jurnaliștii de la Zona de Securitate menționează că în 2003 memorandumul Kozak nu se referea doar la redistirbuirea atribuțiilor în stat.

„Planul Kozak ar fi stipulat că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei). Se propunea ca limba de stat să fie „moldovenească, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza, însă, care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. Unul din articole mai prevedea că, contingentului de armată a Federației Ruse, ce staționează ilegal la Tiraspol i se oferă statut de bază militară pe termen 20 de ani. Cât ține de autorul memorandumul, în nenumărate rânduri, chiar Dmitrii Kozak se declara autorul federalizării Republicii Moldova”, se arată în articol.

Cât despre Misiunea de pacificare de pe Nistru, Țveatcov o prezintă drept „una de succes”.

„Trebuie să recunoaștem că păstrarea păcii pe Nistru și stabilității este asigurată de către această Misiune care a decurs cu succes, nu fără incidente, aici nu aș fi atât de categoric, au fost incidente, nu este o situație simplă. Comisia Unificată de Control în comeptență carea intră Msiunea de Pacificare a fost blocată cu anii, iar între participanții din cadrul comisie foarte des au loc contradicții și neînțelegeri, dar reieșind din aceste probleme ele se rezolvă în interiorul formatului, pe deoparte acest fapt stârnește critici, dar pe de altă parte recunoaște că mecanismul este unul funcțional, este o cheie pentru menținerea stabilității militare pe Nistru,” declară șeful adjunct al Biroului.

Sursa notează că pe parcursul emisiunii Țveatcov s-a referit la invazia Rusiei îin Ucraina cu formularea „военные действия /acțiuni militare”, și nu război.

La aceeași emisiune, Nikolai Țveatkov a criticat declarațiile recente ale pretinsului ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, despre intențiile Transnistriei de a obține independența cu aderarea ulterioară la Rusia în baza unui așa-numit referendum din 2006, pe care le-a calificat drept „insultătoare și provocatoare”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media