Procuratura Generală din Rusia anunță că a trimis dosarul lui Veaceslav Platon în judecată și cere extrădarea sa

23 noiembrie 2021, 13:14 Finanțe 272
Veaceslav Platon.  Sursa: Nokta.md

Dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care ar deține și cetățenia rusă, a fost transmis în judecată, anunță Procuratura Generală a Rusiei, citată de agenția de presă TASS. Aflat la Londra, omul de afaceri nu a comentat deocamdată informațiile apărute, iar anterior, în repetate rânduri a negat implicarea sa în astfel de scheme menționând că a acționat de fiecare dată legal.

„Procuratura Generală a Federației Ruse a aprobat rechizitoriul într-un dosar penal împotriva lui Veaceslav Platon. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor în temeiul părții 1 a art. 210 din Codul penal al Federației Ruse (Crearea și conducerea unei comunități criminale), Partea 3 a art. 193.1 din Codul penal al Federației Ruse („Efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturi nerezidente folosind documente falsificate, în proporții deosebit de mari)”, a precizat Procuratura Generală a Rusiei.

Este vorba despre acel dosar cunoscut în Moldova ca Laundromat și în care mai figurau numele lui Renato Usatîi și al lui Vladimir Plahotniuc. Între timp, lui Usatîi i-ar fi fost retrasă învinuirea, iar lui Plahotniuc i s-a schimbat rolul din acest dosar.

Potrivit informației oficiale a acuzatorilor ruși, Platon se ascunde în afara Rusiei, iar extrădarea lui a fost refuzată.

TASS scrie că potrivit anchetei, în 2013 la Moscova și Chișinău, proprietarul BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc și Alexandr Korkin, au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Comunitatea o includea și pe Elena Platon, director de trezorerie al „Moldindconbank” SA, care este sora lui Veaceslav Platon, Oleg Kuzmin, proprietarul „Evropeyskiy Express”, coproprietari „Russian Land Bank” OJSC, Bank „Zapadny” , o sucursală a „Creditbank” - „Creditinvest” Alexandr Grigoriev și Beslan Bulguchev, șefii trezoreriei acestor bănci Rinat Yusupov și Viner Sharipova, precum și Alexei Sobolev și Lev Pakhomov.

„Din iunie 2013 până în mai 2014, au efectuat tranzacții valutare ilegale pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile băncilor ruse în conturile bancare ale „Moldindconbank” cu furnizarea de documente falsificate în mod deliberat în valoare de peste 126 de miliarde de ruble (circa 1,5 miliarde de Euro la cursul de astăzi sau 2,8 miliarde de Euro la cursul rublei de la începutul anuliui 2014)”, potrivit raportului Procuraturii Generale a Federației Ruse.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media