Scrisoarea lui Gheorghe Petic la trei ani de la condamnarea sa la închisoare: „De atunci eu nu mai trăiesc... sau trăiesc altfel”

12 octombrie 2021, 13:49 Justiție 507
Gheorghe Petic.  Sursa: jurnal.md

Fostul angajat al Poliției de Frontieră, Gheorghe Petic, a publicat pe Facebook o scrisoare care este adresată tuturor persoanelor care sunt implicate în fabricarea dosarului în care a fost acuzat de viol. Acesta povestește despre ce a însemnat pentru el această perioadă, dar și cum a căutat „dreptatea cu orice preț”. Totodată, acesta a publicat și o listă de persoane care ar fi implicate în fabricarea dosarului său.

„Azi, 12 octombrie, se fac trei ani de când m-ați băgat pe nedrept la închisoare, de fapt încă nu, mai sunt câteva ore, până la 16.00. De atunci eu nu mai trăiesc sau trăiesc altfel, mult altfel decât cum trăiți toți voi. Trei ani eu nu am avut liniște, somn, nu am avut sărbători, petreceri, comfort personal, chiar dacă aparent în public nu arătam nimănui și nimănui nu m-am plâns măcar o dată. Nu e stilul meu. Trei ani am trait cu „piatra în sân, gata de răzbunare” sau gata să fac dreptate cu orice preț, chiar dacă la o etapă, mai puțin conta câte cadavre vor fi și cât sânge va curge în urma acestei dreptăți făcută prin nedreptate.

Trei ani am căutat acul în stogul cu fân, am colectat frază cu frază, am tras atâtea diagonale, parabole, scheme logice, paradigme de anchete și investigații (specialiștii știu de ce vorbesc). Procurorii și cei de la SIS și-au făcut și ei treaba până la această etapă profesionist. Am găsit acel ac numit dreptate în stogul de fân. Azi, Mamele, copii, soțiile voastre plâng în jurul pușcăriei Nr 13 unde urmează să vă petreceți mulți, mulți ani. Nu vreau să mă bucur, de lacrimile lor dar, mă bucur, pentru că anume voi, mi-ați distrus omenia care mi-a dat-o Mama și Tata. Voi cei care ați fabricat aceste dosare, v-ați gândit că eu m-am împăcat cu gândul că, în țara asta nu se poate de făcut dreptate sau dreptatea e la fundul mării iar banu face legea în judecată? Ați greșit, eu m-am întors din iadul nedreptății ca să vă întorc datoriile și de asta o sa vă convingeți foarte curând, chiar dacă astăzi sunteți ascunși în Penitenciarul 13.

Scăparea voastră și indulgența din partea mea este doar una: cooperarea intensivă cu procurorul și ancheta. Puțină lume cunoaște, dar practic nimenea, că în acești trei ani, de două ori am fost nevoit să plec in câteva țări ( Germania , Polonia,) și să discut și să colectăm informații de la unii din cei care, au știut unele amănunte despre fabricarea dosarelor mele , îndeosebi cel de „viol”. Am luat urma și am mers pe această urmă chiar dacă unii mă blamau, alții se aruncau și se dădeau în speculații, iar voi prin Ungheni și în sălile de judecată îmi rânjeați mulțumiți. Am tăcut cu greu, am luat urma și v-ați convins prin plasarea voastră ulterioara în pușcărie în care sunt sigur ca o să pretreceți următorii ani. Eu nu dau sentința. Puşcăria e prea puțin dacă raportăm mizeria făcută de voi la cele lumeşti. Paguba ce mi-ați adus-o nu are preț (nu intru in detalii)”, a scris Petic pe Facebook.

Totodată, Gheorghe Petic a anexat și o listă de persoane la care se referă.

„1.Vladimir Plahotniuc- fugar
2.Alexandru Jizdan- fost ministru de interne.
3.Gheorghe Cavcaliuc-fugar.

4.Petru Gherasimov-fugar.
5.Igor Vranescu-polițist
6.Victor Gavrilita-polițist
7.Eduard Florea-procuror
8.Anatol Rusu-procuror
9. Veaceslav Caragea-judecator
10.Vadim Machidon-procuror.
11.Valentin Frant-polițist
12.Andrei Slivinschii- polițist de frontiera
13. Vadim Minzarari-arestat.
14 .Rodica Cazacu-procuror”.

PCCOCS a anunțat la 7 octombrie, că cei 6 polițiști ai Direcției 5 implicați în înscenarea unui viol au primit 30 de zile de arest. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Cei șase foști și actuali angajați ai MAI, inclusiv fostul șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, care au fost reținuți marți dimineața, 5 octombrie 2021 în urma unor percheziții, sunt suspectați de fabricarea dosarului de viol în care a figurat fostul angajat al Poliției de Frontieră, Gheorghe Petic.

Aceștia au fost reținuți în dimineața zilei de 5 octombrie 2021, după ce procurorii, ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS) și ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au descins cu percheziții la domiciliul unor foști ofițeri din cadrul Direcției Operațiuni Speciale a INI, dar și la domiciliul fostului șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari. Potrivit procurorilor, cei șase foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne „au aderat la organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc, recunoscut vinovat, prin Declarația cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului, de control ilegal şi anticonstituţional exercitat asupra instituțiilor publice”, se arată într-un comunicat emis de PCCOCS.

Astfel, în 2018, aceștia și-au folosit situația de serviciu și au înscenat infracțiunea de comitere a violului de către Gheorghe Petic. În acest scop, pe lângă abuz de serviciu, aceștia au comis și încălcarea inviolabilității vieții personale, au organizat depunerea de către așa-zisa „victimă” a plângerii false și au determinat-o să facă declarații mincinoase.


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat, marți, 5 octombrie, imagini video despre cum era instruită „pretinsa victimă a violului” din cazul lui Gheorghe Petic. Din secvența publicată, se aude cum un ofițer de poliție o învață pe femeie cum să-l sedeze pe fostul angajat al Poliției de Frontieră, care devenise în acea perioadă foarte vocal în lupta cu contrabanda de la frontieră.

Potrivit PCCOCS, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți), dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (o persoană din aturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, Pînzari și Cojocaru, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a lui Damir, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 MDL, ceea ce constituie proporții mari.

Mai mult, Pînzari și Cojocaru, peste doar două luni de la angajare, urmărind crearea unei aparențe a activității președintelui asociației FEA în Poliție, prin abuz de serviciu, au dispus stimularea acestuia, cu acordarea înainte de termen a gradului special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) au dispus, ilegal acordarea următorului grad special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, lui Damir i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

PCCOCS menționează că prin decorarea neîntemeiată și ușuratică a lui Damir cu aceste distincții departamentale excepționale, care se conferă celor care dau dovadă de rezultate înalte în prevenirea şi combaterea criminalităţii, au fost neglijate principiile devotamentului și integrității profesionale în activitatea polițienească, astfel fiind subminate importanța și valoarea excepțională a acestora.

În continuarea acțiunilor sale, cei doi șefi din cadrul Poliției, au inițiat și organizat ilegal perfectarea Damir a actelor codificate cu o altă identitate.

Astfel, în cadrul urmăriri penale, oamenii legii au stabilit că Damir a utilizat aceste acte la ieșirea și intrarea în țară.

Aspectele dezvăluite în cadrul acestor investigații reflectă modul în care a fost tratată și utilizată o instituție a statului, în vederea realizării unor interese personale și obscure.

Se are în vedere faptul că persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor investigate, le-au comis în timp ce îndeplineau funcţii de comandă în cadrul unei structuri importante în stat.

Toate aceste acțiuni au fost săvârșite din loialitate pentru niște persoane, precum Vladimir Plahotniuc, despre care se știe că a controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019.

Totuși, prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu.

Prezenta investigație mai demonstrează că în perioada regimului „Plahotniuc” existau formațiuni care activau ca și „stat în stat”. Acestea erau necontrolate și necunoscute în acea perioadă nici măcar de către unele persoane cu funcții cheie din cadrul MAI, utilizată exclusiv în vederea realizării propriilor interese, cu acoperirea serviciului public, spun procurorii.

Inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Ex-ministrul Apărării și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu la 25 august 2021. Pînzari pledează nevinovat. În aceeași zi, a fost eliberat din arest și un ofițer al Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, reținut în cadrul aceluiași dosar.

Alexandru Pînzari, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile la data de 1 august 2021, fiind vizat în dosarul fostei Direcții 5, la fel ca și finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 - Valeriu Cojocaru și Ion Cojocaru, angajat al Poliției de Frontieră.

În prezent, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru se află în arest la penitenciarul 13 din Chișinău. Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc a contestat decizia primei instanțe, însă Curtea de Apel a respins recursul avocaților acestuia.

Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media