Ion Chicu, despre decizia CEC: „Statul este obligat să asigure condiții necesare tuturor cetățenilor pentru a beneficia de drept de vot”

7 iunie 2021, 09:35 Politică 63
Ion Chicu.  Sursa: diez.md

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu subliniază că statul este obligat să asigure cetățenilor condiții necesare pentru a beneficia de drept de vot, în situația în care Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare, deschiderea a 139 de secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot de peste hotarele țării, cu 51 de secții de vot mai puține decât au fost propuse de Ministerul de Externe și Integrării Europene (MAEIE).

„Este regretabil că, în loc să vină cu propuneri cum să aducem acasă cetățenii țării, alungați de la vatră de hoții de miliarde și alte „istorii de succes”, politicienii recurg din nou la practici de dezbinare, cu scopul de a atrage diaspora în noi dispute și de a o folosi în interesele sale înguste de partid.
Fiecare cetățean al Republicii Moldova, oriunde s-ar afla – în Uniunea Europeană, Rusia sau în stânga Nistrului, are dreptul la vot, iar statul este obligat să-i asigure condițiile necesare pentru a beneficia de acest drept.
Încercările unor partide de a restrictiona votul cetățenilor Republicii Moldova, în functie de preferințele față de acest vot, sunt inacceptabile și nu pot avea loc într-o societate democratică și corectă.
Îndemn politicienii, exponenții partidelor politice să renunțe la orice fel de manipulări, iar autoritățile responsabile să asigure fiecărui cetățean al Republicii Moldova condiții egale, nediscriminatorii pentru exercitarea votului liber și nestingherit”, a scris Ion Chicu pe pagina sa oficială de Facebook.
Secretarul general al ministrului de Externe, Eugen Revenco a declarat a declarat pentru Europa Liberă că decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit sâmbătă, 5 iunie, organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

La sfârșitul lunii mai, 2021, președintele CEC, Dorin Cimil, a dat asigurări că la alegerile parlamentare anticipate vor fi deschise mai multe secții de vot pentru diaspora comparativ cu scrutinul prezidențial de anul trecut. Acesta a spus că este examinată cifra de 190 de secții de vot, dar o decizie definitivă în acest sens va fi luată la data de 5 iunie.

La 25 mai, 2021, ministrul interimar al MAEIE, Aureliu Ciocoi, a propus deschiderea mai multor secții de votare peste hotare. Oficialul a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC), să ia în calcul posibilitatea dublării numărului de secții de vot în special în zonele în care au votat peste cinci mii de cetățeni moldoveni din diaspora, sau a fost depășit numărul buletinelor de vot.

De asemenea, pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au înregistrat peste 100 de mii de moldoveni din diasporă, cel mai mare număr de până acum.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), cei mai activi sunt moldovenii stabiliți în Italia, unde au fost depuse 21.804 cereri, Marea Britanie - 16.188, Germania - 14.147, Franţa - 8.930 și Rusia - 7.308 cereri. site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au înregistrat peste 100 de mii de moldoveni din diasporă, cel mai mare număr de până acum.

Sâmbătă, 5 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat dur la decizia CEC și a somat Comisia să-și revadă „imediat” decizia, pe care a calificat-o drept o „încălcare sfidătoare a legii”.

Tot la 5 iunie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că va contesta decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat despre organizarea unui protest pentru a manifesta împotriva deciziei luate de Comisiei Electorale Centrală. Membrii și simpatizanții PAS sunt așteptați în fața sediului CEC, luni, 7 iunie, ora 12:00.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media