MECC susține că edificarea și inaugurarea sculpturii Veronicăi Micle de către Primăria Chișinău a fost făcută cu încălcarea normelor legale

18 iunie 2021, 16:27 Arte 147
Sculptura Vernicăi Micle în scuarul Mihai Eminescu, Chișinău.  Sursa: chisinau.md

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale.” Reacția ministerului de resort a apărut astăzi, după ce ieri, 17 iunie, a fost inaugurată sculptura urbană, la inițiativa primarului general, Ion Ceban, prin intermediul Preturii sectorului Centru și cu implicarea sculptorului Veaceslav Jiglițchi.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că edificarea sculpturii „Veronica Micle” s-a realizat cu abateri de la prevederile legale, fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului.

„Amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a fost făcută cu încălcări în absența coordonării/ avizării prealabile a locului de amplasare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor”, se arată în comunicatul emis de MECC.

Replica Media a solicitat o reacție din partea edilului capitalei în legătură cu acuzațiile ce i se aduc administrației Primăriei cu privire la elementele ce țin de sculptura „Veronica Micle”.


Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media