CNN/ Armata Rusiei - o cultură profundă a brutalității. „Scenele de groază din localități precum Bucha amintesc de războiul Rusiei din Cecenia”

6 aprilie 2022, 10:53 Externe 241
Tanya Nedashkivs'ka, în vârstă de 57 de ani, deplânge moartea soțului ei, care a fost ucis în Bucha..jpg.  Sursa: Replica Media

Imaginile grotești care apar din suburbia Kievului Bucha sunt unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum ale aparentelor crime de război comise de forțele ruse în Ucraina - civili morți pe stradă, unii cu mâinile legate și împușcați în stilul execuției, alții aparent tăiați la întâmplare, se arată într-o analiză a CNN.

Pentru oricine a urmat modul de război al președintelui rus Vladimir Putin, este un model deprimant de familiar. Armata Rusiei are o cultură a brutalității și a disprețului pentru legile conflictelor armate, care a fost documentată pe larg în trecut.

„Istoria intervențiilor militare ale Rusiei – fie că este vorba despre Ucraina sau Siria, fie că este vorba despre campania sa militară în Cecenia – este pătată de o nerespectare flagrantă pentru dreptul internațional umanitar”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

„Armata rusă a încălcat în mod repetat legile războiului, neprotejând civilii și chiar atacându-i direct. Forțele ruse au lansat atacuri fără discriminare, au folosit arme interzise și uneori au vizat în mod deliberat civili și obiecte civile – o crimă de război”.

Acea declarație, făcută cu mai puțin de o lună înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, s-a dovedit, din păcate, profetică. În primele săptămâni ale războiului, comunitatea internațională a reacționat cu groază, în timp ce orașele ucrainene au fost sub un bombardament rusesc necruțător. Infrastructura civilă a fost afectată, la fel cum aeronavele rusești au vizat cândva școli și spitale siriene, se arată în articolul CNN.

Scenele de groază din localități precum Bucha amintesc de războiul Rusiei din Cecenia. În timpul celui de-al doilea război cecen - care a coincis cu ascensiunea lui Putin la putere - au apărut, de asemenea, acuzații de încălcare pe scară largă a drepturilor omului de către trupele ruse. În 2000, pentru a câta doar un incident binecunoscut, anchetatorii de la Human Rights Watch au documentat execuția sumară a cel puțin 60 de civili în două suburbii din Grozny, capitala Ceceniei.

Localnicii au dezgropat gropi comune în Cecenia, oficiali internaționali au efectuat cercetări în regiune și au făcut declarații îngrijorătoare cu privire la rapoartele de abuz și crime extrajudiciare. Acele declarații nu au împiedicat armata Rusiei să continue campania sa de pacificare nemiloasă.


Soldați ruși sunt văzuți la Grozny, Cecenia, pe 5 februarie 2000/ sursa: CNN

Dovezi similare ale execuțiilor sumare abundă în orașe precum Bucha. O echipă CNN a vizitat subsolul unei clădiri și a văzut cadavrele a cinci bărbați înainte ca acestea să fie îndepărtate de o echipă ucraineană. Un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Gerashchenko, a declarat pentru CNN că cei cinci bărbați au fost torturați și executați de soldații ruși.

Dar la fel de îngrijorător este presupusul tratament al prizonierilor de război ucraineni de către forțele ruse. Avocatul poporului pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Liudmyla Denisova, a declarat luni că tratamentul de către Rusia a prizonierilor de război încalcă Convențiile de la Geneva, prezentând un caz teoretic pentru potențiale urmăriri penale pentru crime de război.

Într-o postare de luni pe Facebook, Denisova a spus că soldații ucraineni eliberați „au povestit despre tratamentul inuman al acestora de partea rusă: au fost ținuți pe un câmp, într-o groapă, într-un garaj. Periodic, unul era scos și fiind bătuți, focuri trase lângă ureche, intimidați”.


Tanya Nedashkivs'ka, în vârstă de 57 de ani, deplânge moartea soțului ei, care a fost ucis în Bucha/ sursa: CNN

Igor Zhdanov, corespondent al publicației ruse de propagandă de stat RT, a postat videoclipuri pe 22 martie înfățișând prizonieri de război ucraineni procesați pentru „filtrare” – cuvântul ales de Jdanov – după ce au fost capturați. Videoclipurile arată ruși mascați care își caută în prizonieri tatuaje sau însemne, care ar arăta afilierea cu naționaliștii sau cu grupurile „neonaziste” pe care rușii le-au prezentat ca principal inamic în Ucraina.

Dar alegerea lui de cuvinte era de rău augur. În timpul războiului din Cecenia, forțele ruse au folosit în mod notoriu așa-numitele „tagăre de filtrare” folosite pentru a separa civilii de luptătorii rebeli. Legendara reporteră de investigație rusă Anna Politkovskaya a adunat mărturii de la civili ceceni reținuți în centre de filtrare, unde deținuții au spus că au fost ținuți în gropi și supuși la șocuri electrice, bătăi și interogatori nemiloși. Forțele ruse au vizat, de asemenea, primarii locali ucraineni pentru detenție - și în cel puțin un caz, spun oficialii ucraineni, o ucidere extrajudiciară.

„În acest moment, 11 primari locali din regiunile Kiev, Herson, Nikolaev și Donețk sunt în captivitate în Rusia”, a declarat viceprim-ministra ucraineană Irina Vereșciuk într-un mesaj postat duminică pe rețelele de socializare. Ea a spus că guvernul ucrainean a aflat sâmbătă că Olga Sukhenko, primara orașului Motîjîn, un sat din regiunea Kiev, a fost ucisă în custodia forțelor ruse.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol - care a fost reținut de forțele ruse, dar ulterior eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri - a declarat că forțele ruse care ocupă orașul său își însușesc afacerile locale, spunând că „situația este dificilă, deoarece soldații ruși s-au declarat autorități, dar, desigur, nu le pasă de oameni și de problemele lor, le pasă doar să ia banii de la oamenii de afaceri și să le confisce afacerile”.

Cu mult înainte de invazia Ucrainei, armata rusă avea o reputație de cultură a cruzimii. Rusia are un sistem hibrid de forță de muncă de soldați contractați și recruți. Deși guvernul rus susține că a făcut pași în profesionalizarea forțelor sale, armata țării are încă un sistem brutal de informare cunoscut sub numele de dedovșina, o tradiție notorie care încurajează recruții în vârstă să bată, să brutalizeze sau chiar să violeze recruții mai tineri.

Putin a anunțat recent un decret privind recrutarea de primăvară, fixând o țintă pentru 134.500 de persoane care urmează să fie chemate în forțele armate ruse. Președintele rus a susținut inițial că recruții ruși nu vor lua parte la ceea ce Rusia a numit eufemistic „operațiune militară specială” din Ucraina. Însă Ministerul rus al Apărării a recunoscut ulterior că militarii recrutați luptau în Ucraina, iar forțele ucrainene susțin că au luat prizonieri un număr considerabil de conscriși ruși.

Anchetatorii ucraineni lansează deja anchete penale cu privire la presupusele crime comise de forțele ruse, deoarece mai multe zone sunt eliberate de sub controlul rus, în special în jurul Kievului și a orașului Cernihiv, din nord.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media