„Drumul este lung și greu, dar împreună suntem mai puternici.” Reacții după ce R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE

3 martie 2022, 21:45 Politică 291
Maia Sandu, Natalia Gavrilița, Igor Grosu.  Sursa: Președinte.md

Mai mulți eurodeputați, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe din România, Bogdan Aurescu, au venit cu reacții după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Oficialii susțin că este un pas istoric și dau asigurări că România va continua să lucreze alături de Republica Moldova în parcursul său către UE.

Locul Republicii Moldova și al cetățenilor ei este împreună cu România, în Uniunea Europeană, afirmă ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

„Este unica oportunitate pentru o viață mai bună și mai sigură a cetățenilor Republicii Moldova. Vom acționa hotărât, și pe mai departe, pentru ca acest scop să devină realitate!”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Premierul României Nicolae Ciucă susține că „solicitarea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană este un pas istoric, iar România va continua să lucreze alături de Republica Moldova în parcursul său către UE”.


„Sunteți bineveniți în Uniunea Europeană” - acesta trebuie să fie răspunsul nostru și la cererea Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Am spus mereu că Republica Moldova aparține Europei și are dreptul să devină membru al Uniunii Europene.

În ultimele zile am văzut mai clar ca niciodată că locul Republicii Moldova și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană. S-au mobilizat exemplar pentru a veni în sprijinul oamenilor care fugeau din calea războiului și au acționat în spiritul valorilor europene. Acum este timpul să trecem la treabă! Cetățenii Republicii Moldova merită acest lucru!”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.


Potrivit eurodeputatului Dragoș Tudorache, cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova confirmă opțiunea politică a societății moldovenești.
„Felicitări Guvernului Republicii Moldova și cetățenilor moldoveni. Cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova confirmă opțiunea politică a societății moldovenești. Este un moment emoționant, pentru că știm câtă muncă, câtă așteptare și, de multe ori, câtă suferință stau în spatele acestui moment. Acum e timpul să credem și să sperăm, iar Maia Sandu ne-a oferit tuturor această bucurie astăzi, când trecem prin cele mai negre clipe ale Europei de la Al Doilea Război Mondial încoace. Drumul este lung și greu, dar împreună suntem mai puternici”, potrivit lui Tudorache.
Europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că susținerea acestui proiect devine o prioritate a mandatului său de europarlamentar.

„Mulțumesc, Maia Sandu, pentru curaj, viziune și puterea de a face alegerile corecte. Destinul european al Republicii Moldova este o certitudine, pentru că ai avut puterea să crezi atunci când nimeni nu avea încredere. Ne-ai oferit un exemplu și convingerea că binele poate învinge în cele mai negre clipe.

Republica Moldova a semnat, în această seară, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Susținerea acestui proiect devine o prioritate a mandatului meu de europarlamentar”, a menționat Cioloș.Totodată, europarlamentarul Constantin Codreanu susține că România trebuie să fie un avocat vocal în acest sens.

„Trei țări din Parteneriatul Estic - #Ucraina , #Georgia și R. #Moldova - au demarat procedura necesară pentru a deveni candidate la aderarea la #UE.
Bineînțeles, integrarea nu se va produce mâine-poimâine. Bineînțeles, este un proces de durată. Deși, cu suficientă voință politică, integrarea accelerată poate deveni realitate. #România trebuie să fie un avocat vocal în acest sens. Ceea ce contează este semnalul dat atât în interior cât și în exterior”, a spus europarlamentarul Constantin Codreanu.Cu un mesaj în acest sens a venit și europarlamentara Ramona Strugariu. Aceasta a dat asigurări că România va susține pe deplin acest proces de aderare și integrare.

„Republica Moldova merită să fie în Uniunea Europeană

Salut decizia autorităților de la Chișinău de a depune astăzi cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană. Locul Republicii Moldova este acasă, într-o familie europeană extinsă, iar România va susține pe deplin acest proces de aderare și integrare.

Cetățenii moldoveni sunt atașați de valorile europene, cred în ele cu tărie și merită un viitor mai bun, mai prosper, mai democratic. Moldovenii au ales să fie reprezentați de politicieni cu o viziune deschisă, pro-europeană, în detrimentul celor corupți, laşi, conservatori. Am încredere în actuala clasă politică de la Chișinău că va dovedi, prin reforme, că locul Republicii Moldova este alături de UE. Am încredere că lupta anticorupție, consolidarea statului de drept, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și întărirea libertății presei vor continua și chiar se vor amplifica în perioada imediat următoare. Cu sprijin punctual din partea autorităților, societății civile și partenerilor internaționali. Cu expertiză tehnică, cu fonduri europene și cu tot ce aveți nevoie.

Dragi moldoveni, sunteți într-un moment istoric, iar eu sper că vom sărbători împreună aderarea țării voastre la Uniunea Europeană. Nu renunțați, continuați să puneți presiune pentru ca fiecare actor politic şi instituțional de acasă şi din Europa să trateze cu maximă responsabilitate acest deziderat de țară. Iar noi vom fi aici, să susținem aceste eforturi. Suntem alături voi. Suntem alături de Republica Moldova”, a scris Strugariu pe pagina sa de Facebook.


Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Președinta a menționat că cererea va fi transmisă președintelui Franței, Emmanuel Macron, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Cererea va fi depusă la Bruxelles zilele următoare.

Astăzi cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni, ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.

Iar la 1 martie, Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media