Secretarul general al NATO: Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează. „Ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive”

31 martie 2022, 16:22 Externe 153
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă organizată joi, 31 martie. Liderul Alianței Atlanticului de Nord a menționat că obiectivul Moscovei nu s-a schimbat și că în continuare „ne putem aștepta la acțiuni ofensive care vor provoca și mai multă suferință”.

„Conform serviciilor noastre de inteligență, unităţile ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să-şi regrupeze forţele, să le reaprovizioneze şi să-şi consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a spus Stoltenberg, la câteva zile după ce Rusia a anunțat că îşi va diminua semnificativ activităţile militare în direcţia Kievului şi în zona oraşului Chernigov.

„În acelaşi timp, Rusia menţine presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Aşadar, ne putem aştepta la alte acţiuni ofensive, care vor aduce încă şi mai multă suferinţă”, a adăugat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a mai spus că Alianţa încă nu este convinsă că Rusia a negociat cu bună credinţă în cadrul discuțiilor de pace de la Istanbul, întrucât obiectivul militar al Moscovei de la începutul invaziei în Ucraina nu s-a schimbat. El a dat asigurări că statele NATO vor continua să furnizeze Ucrainei arme atât timp cât este necesar.


Amintim că Rusia, în urma negocierilor de marți, 29 martie, de la Instanbul, a anunțat că-și reduce activitatea militară din regiunile Kiev și Chernigov. Potrivit negociatorului-șef rus, Vladimir Medinski este o cedare militară a Rusiei pentru a permite negocierilor să avanseze.

În același timp, Ucraina a propus un Acord de garanție a securității sale, în care a inclus negocieri bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului timp de 15 ani și punerea în discuție separată a sorții regiunilor separatiste Lugansk și Donețk de președinții Ucrainei și Federației Ruse, precum și desfășurarea unui referendum cu privire la poziția cetățenilor ucraineni în legătură cu aceste subiecte.

Țara vecină - Ucraina se află ce în cea de-a 36-a zi de război. Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol. Miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul. Totodată, tot mai multe țări se declară nesigure în promisiunile rușilor privind reducerea în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei. Mai exact, Franţa nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene şi nicio „noutate” în situaţia din Ucraina. Declarația aparține șefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând orașul Kievul și alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în majoritatea zonelor.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media