Bolnavii cu maladii respiratorii, diabet și hipertensiune arterială vor beneficia de cinci medicamente compensate. Care sunt acestea

13 decembrie 2022, 13:22 Sănătate 153
Pastile, medicamente.  Sursa: Replica Media

Lista medicamentelor compensate va fi completată cu patru denumiri comune internaționale de preparate pentru tratamentul diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și astmului bronșic, potrivit Deciziei luate de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii va fi compensat integral budesonidum, suspensie de inhalat prin nebulizator. Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, va putea fi prescris și adulților în caz de acutizare a astmului bronșic. Preparatul este asimilat profund în plămâni, fapt ce sporește eficiența tratamentului.

La fel, copiilor le va fi oferit gratuit preparatul fluticasonum, pulbere de inhalat, indicat în tratamentul astmului bronșic și compensat parțial în prezent.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic care urmează tratament de durată va fi compensat budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația dată va contribui la reducerea crizelor de astm bronșic.

Pacienții cu diabet zaharat de tip II vor beneficia de sitagliptinum, compensat parțial, medicament care le va ameliora simptomele prin reducerea nivelului de glucoză în sânge.

Adulții cu hipertensiune arterială vor primi compensat medicamentul perindoprilum+indapamidum, administrarea asociată a preparatului având scopul de a crește aderența la tratament.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 de milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative vor beneficia de alte trei preparate: amitriptilylinum, gabapentinum, diazepamum. Modificările la lista medicamentelor compensate vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Consiliul pentru medicamente compensate a mai decis, în cadrul ședinței de luni, actualizarea schemelor de tratament, pentru copii și adulți, ale maladiilor respiratorii: bronșită acută, bronșită cronică, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media