RTR-Moldova anunță că își mută programele pe un alt canal: „O decizie ilegală, luată în interesele politice și corupte ale puterii actuale și mega-holdingului lui Plahotniuc”

18 decembrie 2022, 15:16 Societate 502
RTR Moldova.  Sursa: RTR Moldova via Facebook

Postul de televiziune RTR-Moldova critică dur decizia CSE de a suspenda licențele de emisie ale celor 6 canale pro-ruse din Republica Moldova i anunță că a contestat-o deja în instanță. Reprezentanții companiei acuză guvernarea că acționează în interesele sale corupte, dar și cele ale media-holdingului deținut de Vladimir Plahotniuc.

Compania de televiziune spune că nu are și nu a avut niciodată vreo afiliere cu persoane sau companii aflate pe listele de sancțiuni internaționale. Asta chiar dacă, 50% din acțiunile respectivei companii sunt deținute de un ONG din Rusia care este afiliat companiei VGTRK, cea care deține postul de televiziune de propagandă rus Rossia 1, programele căreia sunt retransmise de RTR-Moldova. Conducerea VGTRK se află de mai mult timp în listele de sancțiuni europene și americane.

De asemenea, conducerea RTR-Moldova respinge acuzațiile că ar fi mediatizat incorect războiul din Ucraina fără a oferi detalii.

„Ne-am străduit mereu să vă oferim vouă, telespectatorilor noștri posibilitatea de a vedea și a asculta părerea tuturor persoanelor, tuturor partidelor și formațiunilor politice, să fim corecți și obiectivi în reflectarea celor mai importante evenimente. Se pare că acest lucru nu convine actualei puteri. Venind la guvernare cu sloganuri anti-corupție, libertăți democratice, respectul drepturilor tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate, actuala putere realizează primul și fără precedent în istoria țării noastre, act de încălcare a dreptului la liberă exprimare, acces la informație și independența mijloacelor de informație în masă”, se arată în comunicatul companiei.

Cei de la RTR-Moldova lansează acuzații grave în adresa puterii pentru că nu a făcut nimic pentru retragerea licențelor televiziunilor deținute de Vladimir Plahotniuc, Prime și Publika TV care timp de mulți ani au fost folosite în campanii de manipulare și au folosit resurse administrative de a pune monopol pe piața media.

„În spatele acestor acțiuni sunt interesele corupte ale holdingului media al lui Plahotniuc și anumite elemente ale PAS care sunt interesate de instituirea unui monopol nu doar pe ppoliticile editoriale ale televiziunilor din Moldova, dar și a pieței de publicitate”, se arată în comunicat.

RTR-Moldova anunță că s-a adresat deja în instanță care în următoarele 72 de ore este obligată să examineze plângerea. De asmenea, compania anunță că de luni, 19 decembrie, toate programele RTR-Moldova vor fi retransmise de postul Cinema 1, care este accesibil în toate rețelele de cablu.

La final, compania a cerut misiunilor internaționale acreditate la Chișinău să ia atitudine față de această decizie a CSE.

Astăzi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a venit cu o replică la acuzațiile din ultimele zile atât ale posturilor de televiziune cu licențele suspendate, dar și a unui șir de politicieni pro-ruși care au acuzat un atac la libertatea de expresie și independența mass-media.

„Referitor la suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune, ca să fie foarte clar. Libertatea de exprimare este una, propaganda este cu totul altceva. Și în cazul dat nu este doar simplă propagandă așa cum a mai fost și când inclusiv CtEDO a dat dreptate autorităților, ci una care propagă deschis și justifică un război de agresiune, proliferând un limbaj agresiv care incită la ură interetnică, fapt ce pune în pericol securitatea statului. Iar funcția de bază a unui Stat este protejarea securității cetățenilor și ordinii constituționale. Statul nu doar că este în drept, ci este chiar obligat să reacționeze. Restul sunt detalii – importante, dar nu determinante”, a scris Litvinenco pe pagina sa de facebook.

Reprezentanții companiei GMG Grup care deține licențele Prime și Publika TV nu au comentat deocamdată acuzațiile RTR-Moldova.

Amintim că CSE a decis vineri, 16 decembrie, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

De cealaltă parte, reprezentanții a trei instituții media vizate de decizia CSE - TV6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate politicianului fugat Ilan Șor - au criticat dur decizia și au acuzat autoritățile de „un atac fără precedent la libertatea de exprimare”. În acest context, ei au făcut un apel la comunitatea internațională ca să dea o apreciere justă deciziei CSE în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional.

Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență pentru 60 de zile la 1 decembrie 2022.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media