Iohannis a pledat în cadrul întrevederii cu ambasadorii UE acreditați la București pentru menținerea sprijinului UE pentru R. Moldova

14 decembrie 2022, 12:43 Politică 126
Klaus Iohannis, întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București..  Sursa: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii decembrie, a Președinției cehe a Consiliului UE. În cadrul discuțiilor, liderul de la Cotroceni a pledat pentru menținerea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova referindu-se în mod special la criza energetică și la eforturile României de asigurare a până la 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Totodată, președintele României a arătat că securitatea energetică și asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori trebuie să rămână priorități ale agendei europene, salutând rezultatele obținute până în prezent pe linia reducerii dependenței de Rusia, a identificării de resurse alternative și a interconectărilor.

De asemenea, a subliniat că eforturile trebuie să continue, fiind necesare atât măsuri precum un mecanism eficient de corecție a prețului gazului, cât și măsuri pe termen lung, printr-o reformă structurală a pieței care să limiteze impactul prețului gazului asupra prețului electricității.

Iohannis s-a pronunțat pentru continuarea procesului de extindere al UE atât cu partenerii estici – Republica Moldova, Ucraina, Georgia – cât și cu partenerii din Balcanii de Vest, față de care angajamentul european a fost reafirmat recent cu prilejul Summitului de la Tirana.

În cadrul întrevederii au fost abordate, în principal, teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv în perspectiva Consiliului European din data de 15 decembrie 2022.

Mai mult, Iohannis s-a referit la blocajul „regretabil și nejustificat”al aderării României la spațiul Schengen, care este contrar acestor principii și realităților demonstrate prin date solide și rapoarte ale Comisiei Europene care atestă rezultatele extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și controlarea migrației ilegale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media