„R. Moldova dispune de suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă”. Precizările lui Spînu după ce SA Energocom a procurat gaze pentru stocare din cele 300 de milioane de euro acordate de BERD

12 ianuarie 2023, 18:12 Economie 113
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, oferă asigurări că Republica Moldova dispune de suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Totodată, o eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Ministrul a venit cu precizări în contextul în care SA Energocom a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Spînu informează că începând cu data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023, au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la cele mai bune prețuri de pe piață.

Conform procedurilor BERD, Energocom, în primăvara anului trecut a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte, ulterior, erau selectate ofertele cu cel mai mic preț, susține Spînu.


Ministrul informează că la toate licitațiile au fost invitate Procuratrura Generală, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice.

Spînu asigură că pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului.

Oficialul informează că gazul a fost achiziționat cu următoarele puncte de livrare: (1) Depozitele de stocare în Ucraina, (2) Punctul de interconectare Iași-Ungheni, (3) Punctul de interconectare Budinice, Slovacia-Ucraina, iar din aceste puncte, gazul a fost livrat consumatorilor din Republica Moldova sau stocat.

În costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare, iar alte costuri de transport și/sau stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.

Totodată, ministrul evită să anunțe care este volumul de gaz stocat de țara noastră.

„Din motive de securitate am anunțat că nu vom face public stocurile de gaze pe care le deține țara noastră. Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate”, subliniază ministrul.

Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3.

„Avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale.

ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”,
precizează Spînu.SA Energocom a informat miercuri, 11 ianuarie, că a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh. Totodată, compania informează că în acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.

Potrivit SA Energocom prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale.

Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie.

Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut, menționează SA Energocom.

Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh. În acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.

„Volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă. O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute SA Moldovagaz în luna decembrie și sunt vândute în luna ianuarie”, se arată în comunicatul SA Energocom.

Pentru realizarea proiectului menţionat au fost organizate, conform regulilor BERD, peste 100 de runde de licitație, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, a reprezentanților autorităților centrale, precum și ai societății civile.

În cadrul licitațiilor au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi-Chişinău, potrivit SA Energocom.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media