Femeie din Durlești, condamnată la șapte ani de închisoare pentru exploatarea prin cerșetorie a unei moldovence într-un oraș din Rusia

29 martie 2023, 10:59 Economie 99
Penitenciarul nr.13 din Chișinău.  Sursa: Replica Media

O femeie de 38 de ani din Durlești a fost condamnată la șapte ani de închisoare cu executare pentru exploatarea prin cerșetorie a unei moldovence, infracțiune comisă acum 10 ani. Potrivit materialelor din dosar, victima este o altă femeie din raionul Hîncești, mamă a unui copil, care a fost impusă să cerșească în orașul Rostov din Rusia.

Învinuita are vârsta de 38 de ani și a mai fost anterior condamnată pentru sustrageri și păstrarea drogurilor. Aceasta a fost acuzată de exploatarea prin cerșetorie a victimei din Hîncești, cu vârsta de 39 de ani, cu un copil la întreținere.

Potrivit datelor prezentate de procurorii PCCOCS în dosarul pornit în 2017 și trimis Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani în 2018, învinuita ar fi plătit o anumită sumă de bani unor complici (a căror contribuție este cercetată într-un alt dosar) care i-au prezentat-o pe femeia căreia ei i-au propus o ofertă de muncă la construcție, în Rusia.

În ceea ce privește salariul promis, acesta ar fi variat între 300-500 de dolari lunar.

În acest sens, învinuita a plătit pentru emiterea unui pașaport în termen de o zi pentru victimă, inclusiv călătoria până-n Rostov, pe care „îl păstra” la ea, inclusiv buletinul de identitate al victimei. Astfel, învinuita a profitat de situația financiară disperată a victimei și odată sosite în Rusia, a exploatat-o prin cerșetorie, fiind cazate în aceeași locuință.

Exploatarea victimei a durat șapte zile – în preajma unei biserici, precum și în transport public. Așa cum munca era diferită de cea promisă, iar victima a obiectat față de umilința la care era supusă și a solicitat revenirea în Moldova, aceasta a fost deposedată de banii adunați în acest răstimp și urcată în autobus spre casă.

Sentința este cu drept de atac, timp în care inculpata se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media