Maia Sandu: „România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut”

13 octombrie 2022, 14:31 România 118
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova salută decizia Guvernului de la București prin care va fi livrată energie electrică în stânga Prutului. Maia Sandu a ținut să transmită un mesaj public prin care mulțumește României pentru „acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”.

„România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni.
Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, se arată în mesajul șefei statului.

Cu toate acestea, Maia Sandu solicită populație să continue să economisească, pe câte e posibil, energia electrică pentru „viitorul nostru liber”.

„Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a încheiat Sandu.

Amintim că, datorită modificărilor în legislație făcute la 12 octombrie de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova, producătorii de energie de peste Prut sunt obligați să vândă energie electrică la 450 de roni/MWh țării noastre.

Așadar, în situația excepțională de acum – Ucraina a întrerupt exportul de energie, inclusiv către Republica Moldova, care asigură circa 30% din consum – producătorii români de electricitate trebuie să vândă energie electrică la prețul de 450 de roni/MWh pentru a se asigura alimentarea Republicii Moldova, dacă au cantități disponibile.

Potrivit economica.net, prețul de 450 de roni/MWh este mult sub prețurile spot din România, singura piață de energie pe care se mai fac tranzacții semnificative. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România și el este, de fapt, prețul de la care producătorii de energie din România sunt impozitați cu 100% prin acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.

Amintim că, începând din 11 octombrie, Transelectrica, operatorul rețelei de transport a energiei din România permite să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România. Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova.

În prezent, Moldova primește integral energie electrică de la MGRES.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media