VIDEO/ Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: Țările lumii trebuie să fie din nou împreună, pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane

21 septembrie 2022, 21:25 Politică 138
Maia Sandu, discurs la Adunarea Generală a ONU.  Sursa: captură video

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 21 septembrie, un discurs la Summitul Națiunilor Unite, organizat la New York. Maia Sandu a vorbit despre importanța aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre crizele cu care se confruntă țara. În discursul său, ea a cerut repetat retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni.

Șefa statului a condamnat și de această dată războiul Rusiei în Ucraina, a reiterat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional. La fel, a subliniat importanța unității statelor lumii „pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”.

În debutul discursului său, Maia Sandu a mulțumit statelor membre ale Uniunii Europene pentru votul de încredere pe care l-au oferit atunci când au acceptat statutul de stat candidat la UE a Republicii Moldova.

„Stau aici în fața dumneavoastră, reprezentând cu mândrie Republica Moldova, viitor membru al Uniunii Europene. Sunt recunoscătoare pentru suportul unanim primit de la cele 27 de țări europene, vă mulțumesc pentru votul de încredere în dragostea noastră pentru libertate, democrație dinamică și angajamentul față de statul de drept.

Este un nou punct de cotitură în istoria noastră. Prin cererea de aderare la UE, vrem ca lumea să știe că noi alegem democrația și nu autocrația, libertatea, nu asuprirea, pacea și nu răsboiului, prosperitatea și nu sărăcia.

Statutul de candidat la UE ne oferă speranță și sensul clar al unei direcții, un scop unificator și o ancoră și un sentiment puternic de apartenență la lumea liberă”, a declarat Maia Sandu.

Lidera de la Chișinău s-a referit și la consecințele Războiului din Ucraina.

„Acum un an, nimeni dintre noi, cei prezenți aici, nu și-ar fi imaginat un nou mare război în Europa. Războiul neprovocat al Rusiei împotriva unui alt stat suveran, Ucraina, a zdruncinat lumea până în temelie, a pus la încercare principiile fundamentale ale ONU, a zdruncinat securitatea globală, a declanșat o criză energetică europeană, o penurie globală de alimente și un declin economic. Șapte luni de bombardamente au ucis mii de oameni nevinovați și au forțat milioane de ucraineni să-și părăsească locuințele”, a spus ea.

Șefa statului a condamnat ferm războiul împotriva Ucrainei. Ea a menționat că agresiunea Rusiei nu este doar un atac asupra Ucrainei, ci și un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli și la siguranța nucleară.

De asemenea, a reiterat sprijinul pentru Ucraina, pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional.

Maia Sandu a menționat sprijinul cetățenilor moldoveni pentru refugiații din Ucraina.

„Sunt la această tribună ca să reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint aici cetățenii Republicii Moldova: indiferent de limba pe care o vorbim - română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară -, indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace!

Fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, am oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război. În momentul de vârf al afluxului, populația țării noastre a crescut cu patru la sută. Aproximativ 80.000 de refugiați au ales să rămână alături de noi.

Folosesc această ocazie pentru a aduce un omagiu, de la această tribună înaltă, tuturor familiilor de moldoveni care au dat dovadă de o solidaritate fără precedent față de refugiați și și-au deschis casele și inimile pentru cei aflați la nevoie. Mă mândresc cu oamenii noștri”.

În același context, a mulțumit partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv Națiunilor Unite, pentru asistență în gestionarea crizei umanitare.

Președinta Republicii Moldova a cerut, repetat, retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni.

„Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale.

Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni. În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută”, a spus ea.

Maia Sandu a menționat, în acest sens, că Republica Moldova se confruntă acum cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

„Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize. Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru - mai sănătos și mai sigur”, a mai adăugat șefa statului.

În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța eradicării corupției.

„Trebuie să abordăm această problemă mai serios decât oricând. Avem nevoie de mecanisme internaționale clare pentru a opri fluxul de bani murdari. Avem nevoie de instrumente mai bune pentru recuperarea și restituirea activelor. Avem nevoie de schimburi mai bune de informații între organele de drept și cele antifraudă din diferite țări. Și trebuie să instituim regimuri internaționale de sancțiuni împotriva corupției”.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme și că autoritățile lucrează pentru ca statul să devină un loc mai bun pentru investitori.

„Investim în conectivitatea cu Europa și încercăm să aducem țara noastră mai aproape de standardele europene. Construim drumuri și poduri, spitale și un sistem de învățământ mai modern. Construim instituții mai puternice, care să lucreze în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Suntem hotărâți să aducem Moldova în UE, astfel încât fiecare moldovean să aibă un nivel de trai mai bun și mai multe oportunități economice, acasă. Doar așa Moldova poate crește ca o democrație consolidată în partea noastră a lumii, în aceste vremuri dificile”, a mai adăugat ea.

În încheiere, lidera de la Chișinău a remarcat importanța unității statelor lumii în fața crizelor actuale.

„Vin în fața dumneavoastră dintr-o regiune slăbită de război, de criză energetică, de secetă și de inflație exagerată, iar mesajul meu este acesta: în fața suferințelor umane provocate de om, în fața adversității economice, țările lumii trebuie să fie din nou împreună.

Trebuie să facem acest lucru pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane, pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită două zile la New York, SUA, pentru lucrările celei de-a 77-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Șefa statului a declarat că are planificate întâlniri cu partenerii Republicii Moldova din toată lumea pentru a discuta despre provocările economice și de securitate prin care trece astăzi planeta.

De asemenea, Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu: Alexander Van der Bellen, Președintele Austriei; Kassym-Jomart Tokayev, Președintele Kazahstanului; Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, și Samantha Power, Administratoarea USAID.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media