Ați început recent noua dumneavoastră funcție. Care este prima impresie?
Într-adevăr, am început mandatul pe 1 august. Sunt de trei luni în serviciu. Prima mea impresie a fost că am rămas cu adevărat impresionat de profesionalismul și nivelul de aptitudini ale procurorilor și ofițerilor care lucrează în această instituție. Știu că condițiile din Moldova nu sunt cele mai bune, mai ales anul acesta, dar am fost foarte impresionată de munca pe care procurorii, ofițerii, consultanții și personalul au reușit să o îndeplinească, mai ales în ultimul an.
Una dintre cele mai importante anchete pe care a desfășurat-o Procuratura Anticorupție în mandatul dvs. este cea legată de finanțarea ilegală a Partidului Șor. Ne puteți da câteva detalii? Ce investigați în acest moment?
Sigur. Este o anchetă în derulare și vă voi împărtăși doar detaliile care au fost făcute publice până acum. Este o investigație care a pornit de anul trecut, dar care se desfășoară mai activ în ultima perioadă. Deci este relativ recentă și care continuă în ceea ce privește acțiunile pe care le investigăm în acest moment. Infracțiunile și încălcările specifice care sunt cercetate sunt finanțarea ilegală a unui partid politic. Cu alte cuvinte, încălcarea legii în ceea ce privește modul în care un partid poate fi finanțat, ce tip de bunuri sau bani poate accepta un partid. În special aici investigăm dacă partidul a fost sau este finanțat de un grup criminal organizat și asta este versiunea de bază la care ne conduce dovezile obținute până acum în cadrul anchetei. În plus, există și unele infracțiuni complementare anchetei și care vin să o completeze printre care falsificările raportului electoral care, prin lege, trebuie depus la o comisie specială aici, în Moldova, procedură care este similară și altor țări. La acest capitol am efectuat mai multe acțiuni speciale lunile trecute inclusiv percheziții. Cele mai recent, luna trecută, am executat un mandat de percheziție prin care am ridicat peste 4 milioane de lei care erau distribuite în miezul nopții în numerar. Și am reușit să găsim acești bani în mai multe locații, totul fiind ambalat în pungi negre. Deci, vorbim de numerar care, potrivit surselor noastre de investigație, se referă la acțiunile criminale organizate de acest partid. Și apoi, așa cum s-a văzut în articolele recente publicate, inclusiv ale jurnaliștilor de aici, din Moldova, dar și de cei din străinătate, există informații că cel puțin o parte din banii care sunt folosiți pentru finanțarea unor partide politice din Moldova provin direct de la guvernul rus.
Și asta cercetați la moment, finanțarea parțială a acestor partide de către un stat străin?
De fapt, se verifică informațiile care apar în public, inclusiv în articole ale jurnaliştilor, precum şi în comunicatele de presă ale Statelor Unite în legătură cu această listă de sancţiuni, iar aici voi menționa că acest partid (Partidul Șor, n.red.) se află pe lista sancțiunilor din Statele Unite. Deci, dacă informațiile care au fost făcute publice sunt adevărate și dacă vom putea demonstra prin dovezi, atunci, acest tip de infracțiune este unul mult mai grav. În Moldova, avem o infracțiune specială care implică în esență trădarea, a face ceva care este împotriva interesului țării. Iar acest tip de infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Deci, este corect să spunem că este una dintre cele mai grave tipuri de infracțiuni din Republica Moldova. Și acesta este un aspect pe care ancheta noastră îl va analiza.
Este dificil să desfășori această anchetă? Pentru că până acum nu prea s-au făcut
Da, este dificil. Cu siguranță prezintă o mulțime de provocări. Avem de-a face cu oameni sofisticați care folosesc metode de contraspionaj. Este clar că aceasta nu este doar o operațiune simplă în ceea ce privește investigarea unor capacități de a distribui eficient sume mari, foarte mari de bani în întreaga țară. Deci avem de-a face cu un flux foarte mare de numerar din diferite țări care trec granița noastră, inclusiv prin elemente de criptomonedă. Și astfel există elemente foarte sofisticate ale schemei. Dar ofițerii, procurorii și personalul nostru lucrează uneori zi și noapte, cu siguranță și în weekend, pentru a continua să investigheze ceea ce se întâmplă, pentru a ajunge la adevăr și, în cele din urmă, pentru a-i identifica pe oamenii care se fac vinovați și a ne asigura că justiția este făcută.
Putem înțelege că se duce practic o luptă cu anumite forțe externe care încearcă să destabilizaze țara?
Da. Dacă informația care a fost recent făcută publică, dacă este adevărată, dacă putem demonstra prin dovezi că așa este, din nou, cred că devine și mai dificil să ne gândim la faptul că nu avem de-a face doar cu un simplă organizație criminală, dar este posibil să avem de-a face cu o operațiune specială a unei mari puteri mondiale, precum Rusia. Și asta devine mult mai provocator. Dar sper că echipele noastre sunt pregătite să facă față acestei provocări. Sunt foarte mândră de munca pe care au făcut-o până acum și sunt încrezătoare că vom avea succes și în continuare.
Pare un demers destul de dificil pentru că nu sunteți o echipă atât de mare, nici o țară atât de mare și aveți de a face cu o superputere până la urmă, nu-i așa?
Cu siguranță este adevărat. Biroul nostru de aici, Procuratura Anticorupție, care este instituția pe care o conduc, are aproximativ 50 de procurori. Și suntem responsabili pentru toate infracțiunile legate de corupție la nivel național în Moldova. Și avem și un număr limitat de ofițeri. Desigur, realitatea este că nu cred că Republica Moldova va aduce cumva în fața justiției acei actori străini care s-ar putea afla în afara țării noastre. Dar eforturile noastre sunt concentrate asupra cetățenilor Republicii Moldova, asupra oamenilor care sunt aici în țara noastră, asupra cărora avem jurisdicție, unde putem interveni acum prin mandate de percheziție, prin reținerea unor persoane care prezintă riscuri și facem tot ce putem pentru a contribui la stabilizarea situației, pentru că este o situație periculoasă în care se află în prezent Moldova, în această perioadă foarte dificilă, cu un război alături, cu o criză energetică și toate celelalte probleme cu care trebuie să ne confruntăm cu toții în această iarnă.
Și cum simțiți, este această muncă periculoasă pe care o faceți acum? Dumneavoastră primiți amenințări?
Eu personal nu am primit amenințări. Pot să vă spun că în acest moment nu simt că sunt în pericol. Sper să rămână la fel în continuare. Am descoperit că viața mea aici, în Moldova, este de fapt destul de liniștită și a fost ușor să mă obișnuiesc. Chișinăul este un oraș frumos. Avem parcuri foarte frumoase. Avem locuri grozave. Mă plimb destul de des în centrul orașului și nu m-am simțit personal niciodată în pericol. M-am obișnuit puțin în ultimele luni cu faptul că oamenii mă recunosc atunci când mă plimb. Dar pot să vă spun că fiecare persoană care a venit la mine pentru că mă recunoaște a spus doar cuvinte încurajatoare și numai cuvinte pline de speranță. Și asta îmi dă un mare curaj să merg mai departe și să lucrez cu echipa pe care o avem aici în instituția noastră, pentru a ne îndeplini misiunea în lupta împotriva corupției și în protejarea democrației și a viitorului țării noastre.
Care este explicația dumneavoastră de ce înainte de venirea dumneavoastră această anchetă nu a avut loc?
Este adevărat, am în vedere de anchetarea acestor tipuri de provocări care există în Moldova de mult timp. Cred că trebuie să conștientizăm asta, în special cei dintre noi care ne aflăm astăzi în poziții de autoritate și putere. Trebuie să înțelegem că instituțiile noastre nu au fost întotdeauna eficiente în special instituția mea, în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Este adevărat. Există mulți factori care au contribuit la asta. Însă astăzi văd o mulțime de oportunități de a face schimbări în instituția noastră, de a face schimbări în legile noastre. Știu că actualul Parlament și Guvern lucrează la îmbunătățirea codului penal, codului de procedură penală, pentru a ajuta cu adevărat procurorii să-și facă lucrul pentru a ne asigura că avem finalitate și rezultate în unele dintre aceste cazuri extrem de importante la care lucrăm în prezent, pentru că asta merită cetățenii noștri.
Una dintre persoanele investigate, șeful acestui partid (Ilan Șor, n. red.) nu este în Moldova, el este în Israel. Acest detaliu complică investigația?
În anumite privințe, da. Și în anumite privințe nu. Noi, așa cum am spus, ne concentrăm eforturile asupra oamenilor care se află aici, în Moldova. Totuși, dacă avem suficiente dovezi pentru a trimite acest caz în instanță, atunci o modificare recentă a legii care a fost adoptată în această vară ne permite să mergem mai departe și dacă am avea suficiente dovezi, respectiva persoană poate fi acuzată oficial chiar dacă nu se află aici, în Moldova. Și astfel noi putem continua investigațiile pentru a demonstra toate argumentele noastre și a convinge un judecător că crimele de aici au fost comise și să existe o condamnare. Asta chiar dacă persoana alege să fie fugară, să nu se întoarcă acasă ca să facă față realității și acuzațiilor.
Există și dovezi ale finanțării ilegale a demonstrațiilor?
Acesta este un aspect care este cercetat de procurori. De fapt, avem două procuraturi specializate în Moldova. Procuratura anticorupție este una și avem de asemenea, una separată care se concentrează pe crima organizată și alte cauze speciale. Și astfel există în prezent o anchetă separată condusă de celălalt birou de specialitate (PCCOCS) în acțiuni de destabilizare prin diverse forme de protest care sunt destinate să aibă rezultate nefaste. Desigur, toată lumea are dreptul să protesteze în această țară, așa cum o face în toate țările democratice. Cele despre care vorbim sunt acțiuni care trec granița dintre un protest pașnic și infracțiuni penale. Așa că aici, în acest moment, în Moldova, investigăm și aspectele criminale ale acestor activități organizate care trec linia de la protestul pașnic în altceva.
Ați putea descrie aceste aspecte criminale?
Dacă, de exemplu, avem dovezi că oamenii îi organizează pe alții pentru a-i determina să vină la aceste proteste cu arme sau cu instrucțiuni de a se angaja într-un comportament violent, acesta nu ar mai fi un protest pașnic. Și, deci, există și astfel de aspecte care sunt investigate. Și în ultimele câteva săptămâni, în timpul unora dintre aceste proteste, au avut loc arestări ale anumitor persoane care transportau obiecte interzise care ar putea fi considerate arme periculoase. Deci, și astfel de aspecte sunt investigate, dar nu de Procuratura noastră, astfel că nu știu toate detaliile la subiect.
Dar despre banii plătiți oamenilor ca să vină la proteste?
Acest aspect este investigat de noi prin prisma finanțării ilegale a unui partid și este parte a investigației. Ceea ce investigăm sunt surse de bani în numerar nedeclarat care vin în folosința partidului. Și apoi analizăm modul în care banii sunt folosiți în ceea ce privește cheltuielile partidului. Și asta ar include, de exemplu, cheltuielile pentru plata oamenilor pentru a veni la aceste proteste. Prin lege, partidul politic trebuie să declare și să raporteze toate sursele legitime de finanțare pe care le are și există reguli cu privire la tipurile de finanțare acceptabile. Deci, de exemplu, donațiile persoanelor fizice ar fi o modalitate acceptabilă de finanțare a partidului. Și apoi, partidul trebuie să raporteze banii, să fie transparent și sincer cu privire la modul în care partidul folosește această finanțare pentru cheltuieli. Așa că noi, în investigația noastră, evaluăm dacă raportul în care sunt documentate aceste venituri și cheltuieli este corect. Iar ancheta noastră de până acum analizează dacă acele rapoarte sunt falsificate, ceea ce ar fi o încălcare penală.
Ați pășit acum într-o lume întunecată a finanțărilor ilegale. Aveți îngrijorări de consecințele acestora pentru democrația țării?
Absolut. Cred că Moldova se află într-o situație precară. Nu este un caz singular în istoria țării noastre. Am venit recent în Moldova din Statele Unite, unde am petrecut ultimii 25 de ani și ceva. Acolo am crescut după ce m-am născut aici, în Moldova. Și, știți, chiar și în Statele Unite cred că acum există o mulțime de discuții legate de întrebarea dacă democrația americană este pe baze solide sau dacă fenomenele care se întâmplă în întreaga lume pun acest concept în pericol. Și cred că toți trebuie să facem tot ce putem pentru a susține democrația, pentru că ea nu există doar de la sine. Este nevoie de instituții puternice și care în final au un scop comun - cel de a sprijini democrația. Și părerea mea este că aplicarea exactă a legii, inclusiv din punct de vedere penal în finanțarea legală a partidelor politice este un aspect foarte important. Pentru că dacă avem bani negri care finanțează un partid politic, în acest caz se diluează vocea cetățenilor care votează. În consecință, vor fi partide politice care vor lua decizii la comanda acelor forțelor întunecate care le-au oferit bani și nu vor lua decizii în interesul cetățenilor care locuiesc aici și care vor drumuri mai bune, școli și spitale. Vorbim despre probleme extrem de importante pentru Moldova, nu pentru alte țări. Iată de cred că activitatea noastră este un exemplu de a susține democrația și de a face tot posibilul pentru a sprijini democrația în Moldova.
Și atunci când vorbiți despre forțele întunecate, aveți în vedere forțe din străinătate, este vorba de Rusia?
Vorbesc fie de grupuri criminale, fie cele din afara țării. Pentru că aspectul pe care îl documentăm este că banii provin de la un grup criminal organizat. Acesta ar fi un exemplu de forță întunecată, o organizație criminală. Dar, de asemenea, dacă banii vin direct de la forțe străine, în special de la servicii speciale de informații, aceasta ar fi considerată ca un amestec din extern în procesul nostru democratic aici în Moldova. Și așa cum am menționat anterior, acesta ar fi un tip de crimă mult mai grav.
Probabil ați fi putut avea o viață ușoară și îndestulată în Statele Unite, dar ați ales să vă întoarceți aici. Puteți să ne spuneți ce v-a determinat să luați această decizie?
Cred că rolul pe care îl am acum îmi oferă o oportunitate de a avea un impact important mai ales la nivel de țară și care în aceste vremuri depinde atât de mult de instituțiile noastre, de funcționarea efectivă a sistemului nostru de justiție. Moldova a devenit recent țară candidat la Uniunea Europeană, ceea ce este un lucru foarte important. Și cred că acum, mai mult ca niciodată, țara noastră are nevoie de aceia dintre noi care au avut ocazia să plece în străinătate pentru a studia, a învăța și a obține experiență în diferite instituții, diferite țări, diferite experiențe. Și cred că dacă ne facem treaba, ne întoarcem și contribuim cu ce putem, atunci cu adevărat vom ajuta Moldova în acest moment cu adevărat important. Iar expertiza mea, bazată pe educația, cariera și experiența mea este de a fi procuror anticorupție. Asta am făcut în Statele Unite. Am lucrat ca procuror în Los Angeles și m-am specializat în corupție publică și încălcări ale drepturilor civile. Și cred că pot aduce o perspectivă exterioară, o nouă atitudine unei instituții pentru a o reforma și pentru a contribui cu adevărat la reforma generală a justiției pe care Moldova o întreprinde în acest moment în beneficiul cetățenilor noștri și al țării noastre.
Vă mulțumesc foarte mult. O ultimă întrebare. Ați venit într-o perioadă foarte specială pentru Republica Moldova. Adică au fost mereu vremuri întunecate, dar acum, mai ales cu criza energetică, cu războiul din Ucraina, este o situație și mai complicată. Care sunt provocările mai dificile pe care le aveți acum în această criză?
Moldova a adoptat o lege, cred că a fost în noiembrie sau decembrie anul trecut, care a permis oamenilor cu experiență din afara țării să aplice pentru această poziție specială. Și așa, în urmă cu aproximativ un an sau mai puțin de un an, a fost momentul în care m-am gândit pentru prima dată la opțiunea de a mă muta aici și de a face această schimbare. Apoi, desigur, știm cu toții că în februarie 2022 lucrurile s-au schimbat dramatic pentru această parte a lumii odată cu războiul. Și trebuie să spun că m-a făcut să fac o pauză și să mă gândesc dacă mai vreau să fac asta. Am decis să vin oricum, pentru că acesta este momentul cel mai potrivit și asta contează cel mai mult. Și sincer, când ne uităm la ceea cu ce se confruntă în fiecare zi vecinii noștri din Ucraina, îmi este mai ușor să fiu curajoasă aici, deoarece nu avem bombe care cad asupra orașelor noastre și ne putem face în pace treaba. Cred că războiul în sine a creat o situație și mai dificilă în Moldova. Este evident că parlamentul, guvernul se confruntă aproape săptămânal cu o criză care este legată de război în multe feluri și poate că reforma justiției nu primește atât de multă atenție pe cât ar trebui. Din punctul meu de vedere, ar trebui să facem cu adevărat mult mai mult pentru a accelera unele dintre schimbările care trebuie să aibă loc în lege pentru a permite munca noastră să continue. Dar, în același timp, înțeleg realitățile și cât de dificilă este situația pentru actualul guvern. Dar sunt, mereu am fost și continui să fiu o persoană optimistă. Și chiar văd un viitor luminos la orizont pentru Moldova. Sunt încrezătoare că putem trece peste această perioadă dificilă pentru că cetăţenii Moldovei au trecut prin momente foarte grele. Știu în copilărie și în anii 90 cum se deconecta energia electrică pentru multe ore pe zi. Am perseverat și am trecut prin asta. Bunica mea, cu care am vorbit recent, îmi povestea despre amintirile ei din războiul din cel de-al Doilea Război Mondial. Am trecut prin multe momente grele înainte. Cred că vom reuși și de data aceasta și vom avea un viitor strălucit în față.
Mai aveți aici, în Republica Moldova și această problemă transnistreană care complică de fapt și mai mult lucrurile.
Este adevărat. Și vedem în unele dintre investigațiile noastre că, de exemplu, banii sau numerarul intră în Republica Moldova prin intermediul Transnsitriei. Adică, acesta a fost întotdeauna un aspect delicat al situației politice din Moldova și continuă să fie și acum.
Să înțelegem că acum banii negri circulă mai mult prin Transnistria?
Nu aș putea să vă confirm în mod special acest lucru. Știu doar că acesta este un element al unora dintre investigațiile noastre în acest moment.
Vă mulțumim frumos pentru interviu.
