VIDEO EXCLUSIV/ „Craterul de la Naslavcea”. Cum arată locul exploziei rachete ruse din nordul extrem al Republicii Moldova

18 noiembrie 2022, 13:53 Societate 430
Locul exploziei de la Naslavcea.  Sursa: Replica Media

În ultima zi a lunii octombrie, Republica Moldova a fost pentru prima dată zguduită de o explozie provocată de o rachetă. S-a întâmplat la Naslavcea, cea mai nordică localitate a republicii unde în urma atacului intensiv cu rachete al Rusiei asupra unor obiective energetice ucrainene, a avut de suferit direct Republica Moldova.

Din fericire, în ciuda unei explozii de proporții, nu s-au înregistrat victime.

Asta deoarece a nimerit pe o insula de pe Nistru din capătul satului Naslavcea pe direcția Nord și a căzut tocmai în zona unde malurile Nistrului sunt mai înalte. Cu toate acestea, din cauza suflului exploziei, 21 de case din acea regiune a localității au fost afectate ușor. Unele au avut mai multe țigle de pe acoperiș căzute, iar altele s-au ales cu geamuri sparte. În total, pagubele au fost evaluate la ceva mai mult de 65 de mii de lei, bani pe care urmează să-i aloce Consiliul Raional Ocnița.

Replica Media a reușit să ajungă pe locul unde a căzut racheta. Potrivit localnicilor, proiectilul a venit din zona barajului Novodnestrovsk-2 ce se află în partea de Nord a satului. Cel mai probabil, potrivit unor informații, este vorba despre o rachetă rusească ce a fost interceptată de apărarea anti-aeriană ucraineană, i-a fost schimbată traiectoria și a căzut lângă Naslavcea. Ținta acesteia ar fi fost stația electrică de lângă baraj care se află la o distanță de circa 2 km de locul exploziei. În susținerea acestei versiuni sunt și mărturiile localnicilor care spun că racheta avea clar defecțiuni, iar zborul ei era unul neregulat.

Toate indiciile spun că ar fi vorba despre o rachetă de tip aer-aer din clasa X și care ar fi fost lansată din regiunea Mării Caspice.

Segmentul roșu reprezintă distanța între presupusa țintă a rachetei și locul în care a căzut. Este vorba despre o insuliță pe Nistru care se află pe teritoriul Moldovei în capătul satului Naslavcea. Explozia a fost însă una de proporții, iar localnicii spun că au avut mare noroc că nu a aterizat în sat.

Cazul este investigat de PCCOCS, iar deocamdată „procurorii au dispus expertiza și au asigurat prezentarea obiectelor ridicate de la fata locului către experți. Urmează ca instituțiile interpelate să prezinte răspunsurile necesare documentării cazului”, se arată în răspunsul instituției la solicitarea noastră.

Reporterul Replica Media a ajuns la locul în care a căzut racheta la mai bine de 10 zile de la evenimentul nefericit. Explozia a avut loc în partea insulei spre granița cu Ucraina care prezintă un relief stâncos, nelocuit și care cel mai probabil a preluat în mare parte suflul exploziei. În urma exploziei, s-a format un crater de circa 20 de metri cu o adâncime de mai mult de 1,5 metri. Vegetația în zonă a ars, iar câțiva copaci au ars sau au rămas fără crengi. Vedeți mai jos cum arată locul exploziei.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media