Votat în prima lectură: Proiect de lege menit să faciliteze buna gestionare a terenurilor acoperite cu vegetație forestieră

15 septembrie 2022, 16:52 Mediu 76
ședința Parlamentului, Parlament, deputați în sala de plen.  Sursa: Replica Media

Inițiativa legislativă care vizează facilitarea procesului de gestionare a terenurilor acoperite cu vegetație forestieră a fost aprobată de Parlament în prima lectură. Prevederile proiectului presupun modificarea mecanismului de autorizare a recoltării masei lemnoase pe terenurile fondului forestier și din afara acestuia. Sunt prevăzute categoriile exacte de terenuri cu vegetație forestieră pe care pot fi efectuate lucrări silvo-tehnice prin autorizare, precum și tipurile de tratamente silvice care sunt autorizate.

Se propune introducerea unor noțiuni noi precum vegetație forestieră, autorizație pentru tăieri a vegetației forestiere, dar și act de cercetare fitosanitară a arborilor, document care se va anexa obligatoriu la setul de acte pentru autorizare.

Printre prevederile proiectului se regăsește și instituirea notificării ca procedură simplificată de autorizare a lucrărilor de tratament silvic și de întreținere a vegetației forestiere din spațiile verzi.

Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se va depune la Agenția de Mediu și va permite solicitanților de a desfășura activitățile preconizate din momentul în care Agenția a emis înștiințarea de recepționare.

„Mergem în întâmpinarea administrației publice locale. Planificăm ca în toamna anului curent să punem la dispoziția autorităților locale toate instrumentele necesare care să le permită să gestioneze mai simplu spațiile verzi”, a menționat vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru, care este unul dintre autorii inițiativei legislative.

„Primarii nu vor mai bate drumuri pentru a obține autorizație la efectuarea lucrărilor de igienizare, de defrișare a arborilor uscați, căzuți sau doborâți de situațiile excepționale. Este un element de descentralizare administrativă”, a spus președinta Comisiei administrație publică, Larisa Voloh.

Proiectul urmează a fi aprobat în cea de-a doua lectură.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media