Mold-street: În 9 luni R. Moldova a plătit Gazpromului mai mult de jumătate de miliard de dolari

8 noiembrie 2022, 11:44 Economie 143
Aragaz .  Sursa: Replica Media

În primele 9 luni ale acestui an Republica Moldova a diminuat consumul de gaze cu aproape 25%, scrie Mold-street, cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceasta, chiar dacă procurările de gaze de la Gazprom s-au redus cu doar 10,4% şi au constituit 709,1 milioane metri cubi.

Potrivit datelor ANRE, populaţia a redus consumul de gaze cu 20,1%, sectorul bugetar – cu 24,9%, sectorul energetic – cu 26,9%, în timp ce agenţii economici au diminuat consumul cu 10,9%.

Cota cea mai mare în consumul de metan revine populaţiei – 35,9%, după care urmează sectorul energetic – cu 28,3% şi agenţii economici – cu 25,2%.

O cantitate de 49,5 milioane metri cubi de gaze sau 7% din total au fost procurate de compania Energocom, pentru a face stocuri pentru perioada de iarnă.

Chiar dacă achiziţiile şi consumul de gaze s-a diminuat semnificativ, consumatorii din Republica Moldova au plătit de trei ori şi ceva mai mult pentru metanul livrat de Gazprom.

Astfel, dacă în 9 luni ale anului 2021 am achitat Gazpromului 2,73 miliarde lei, apoi în aceeaşi perioadă din 2022 – 10,58 miliarde lei sau circa 560 milioane de dolari.

E o creştere de 3,9 ori. Acest salt se datorează preţului mare plătit pentru gazele livrate de Gazprom. Astfel, dacă în 9 luni din 2021 preţul mediu de import a gazelor a constituit 3.447 lei pentru o mie de netri cubi, apoi în 9 luni din 2022 – 14.912 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, preţul mediu de import a crescut de circa 4,3 ori.

De notat că ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat că în luna octombrie Republica Moldova a redus consumul la gaz cu 57%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Reducerea semnificativă a consumului are loc în special ca reacţie la preţul uriaş plătit pentru gaze.

Un alt factor este trecerea Termoelectrica şi a unor întreprinderi la folosirea păcurii, în locul gazelor, pentru producerea energiei electrice şi termice.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media