„Cel puțin doi copii sunt uciși și patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina”: UNICEF anunță că 5,2 milioane de copii au nevoie de ajutor umanitar din cauza războiului

1 iunie 2022, 12:07 Ucraina 128
Jucărie pe timp de război.  Sursa: ru.slovoidilo.ua

Cel puțin doi copii sunt uciși și patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina din cauza războiului, anunță UNICEF. Totodată, 3.000.000 de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiați au nevoie de asistență umanitară.

„Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă. Aceasta include până acum cel puțin 256 de unități de sănătate și una din șase „școli sigure” susținute de UNICEF în estul țării. Sute de alte școli din toată țara au fost, de asemenea, avariate. Condițiile pentru copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai complicate”, se arată în raport.

„1 iunie este Ziua Internațională pentru Protecția Copilului în Ucraina și în întreaga regiune”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

„În loc să sărbătorim această ocazie, ne apropiem solemn de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a spulberat viețile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului și o pace negociată, copiii vor continua să sufere – iar consecințele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume”, a subliniat ea.

UNICEF avertizează, de asemenea, că războiul a provocat o criză acută în domeniul protecției copilului.

„Copiii care fug de război sunt expuși unui risc semnificativ de separare de familie, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante. Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace”, reiterează UNICEF.

UNICEF continuă să ceară o încetare imediată a focului în Ucraina și să protejeze toți copiii de vătămări.

Aceasta include încetarea utilizării armelor explozive în zonele populate și atacurile asupra infrastructurii civile.

UNICEF face un apel pentru „acces umanitar deplin pentru a ajunge în siguranță și rapid la copiii aflați în nevoie, oriunde s-ar afla.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media