VIDEO/ Comisia „Pre-Vetting” va demara la începutul lunii iulie procesul de evaluare a candidaților la funcțiile de membru în CSM și CSP

16 iunie 2022, 15:10 Justiție 183
Justiție.  Sursa: bizlaw

Comisia „Pre-Vetting” va începe procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la începutul lunii iulie 2022. Anunțul a fost făcut de membrii Comisiei în cadrul unei conferințe de presă joi, 16 iunie.

Comisia „Pre-Vetting” va evalua integritatea financiară și etică a candidaților.

Conform procedurii, candidații vor completa un formular de declarație de avere și interese personale, cu informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională.

În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, precum autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

Herman von Hebel, președintele Comisiei, a declarat la conferință că misiunea Comisiei de Evaluare este de a se asigura că în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor vor accede doar acei candidați care îndeplinesc „cele mai înalte standarde de integritate financiară și etică”.

„Ne dăm seama cât de important este acest proces de evaluare în contextul consolidării independenței, imparțialității și eficacității sistemului de justiție din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori credibilitatea sistemului de justiție pentru poporul Republicii Moldova”, a spus el.

Pentru evaluarea integrității candidaților, Comisia va analiza dacă aceștia au încălcat normele de etică și conduită profesională, au fost supuși unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție sau au încălcat obligațiile de declarare a averii și intereselor personale, conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor sau limitărilor.

La fel, Comisia va analiza dacă averea candidatului dobândită în ultimii 15 ani corespunde veniturilor declarate.

După examinarea informațiilor colectate de la candidați și din alte surse, Comisia va invita candidații la o audiere publică, care va fi înregistrată. Comisia va emite apoi o decizie motivată referitoare la evaluarea fiecărui candidat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media