Reprezentanții Institutului Basel pentru Guvernanță au efectuat o vizită în R. Moldova: Implementarea Acordului de consultanță între PG și IBG, printre scopurile principale

24 iunie 2022, 14:17 Justiție 80
Întrevedere între PG și IBG.  Sursa: Procuratura Generală

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a avut astăzi, 23 iunie, o întâlnire cu specialistul senior în recuperare juridică, Jonathan Spicer, și specialistul superior în Investigații din cadrul Centrului Internațional de recuperare a Bunurilor, Stephen Ratcliffe, din cadrul Institutului Basel pentru Guvernanță (IBG), în contextul vizitei de evaluare realizate în Republica Moldova, în perioada 21-23 iunie, pentru pregătirea implementării Acordului de consultanță între Procuratura Republicii Moldova și Institutul Basel pentru Guvernanță (IBG), semnat în aprilie 2022.

Procuratura Republicii Moldova și Institutul Basel pentru Guvernanță din Elveția au semnat Acordul de Consultanță, care are drept scop furnizarea de servicii de consultanță.

Scopul Acordului este de a dobândi experiența Institutului Basel prin sfaturi consultative strategice în cadrul investigării dosarelor complexe de spălare de bani și infracțiuni conexe, mentorat în procesul de recuperare a activelor provenite din infracțiuni, evaluarea cadrului național legal la capitolele date, dar și posibilitate de instruire a actorilor naționale în domeniul de investigare a infracțiunilor de spălare de bani și conexe.

Astfel, experții s-au întâlnit cu procurorul general interimar, Dumitru Robu, dar și cu reprezentanții celor două procuraturi specializate: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție, unde au purtat discuții aferente procesului de implementare a Acordului de Consultanță.

În cadrul acestora au fost punctate prioritățile procurorilor în investigarea cazurilor complexe de fraudare a bugetului de stat, dar și necesitățile de asistență așteptate.

Alte întâlniri realizate au fost cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care au confirmat disponibilitatea cooperării cu IBG și preluarea bunelor practici în domeniul de repatriere a bunurilor dobândite din infracțiuni și aflate în jurisdicții străine.

În discuțiile cu reprezentanții Ministerului Justiției a fost stabilită posibilitatea primirii asistenței de la IBG în domeniile de cercetare și pregătire a propunerilor legislative referitoare la recuperare bunurilor infracționale, confiscarea non-penală dar și îmbogățirea ilicită.

Totodată, propunerile IBG referitoare la instruirea procurorilor, judecătorilor, dar și altor actori din procesul de urmărire penală la subiecte ce țin de metodologii moderne de investigare a infracțiunilor de fraudă financiară, utilizarea tehnologiilor informaționale în procesul de investigare și altele, au făcut subiect de interes în discuțiile cu conducerea Institutului Național al Justiției.

Vizita a avut ca scop stabilirea contactelor cu potențialii beneficiari și formularea Planului de implementare a Acordului de consultanță cu acțiuni concrete pe care le va avea de realizat IBG.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media